Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

Η φτώχεια απειλεί και τα δάση της Ηλείας

Οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης και της ανέχειας που αυτή έχει φέρει στην πλειοψηφία των νοικοκυριών, είναι πολλαπλές.


Από την δυσπραγία δεν πλήττεται μόνο η αγορά αλλά και το φυσικό περιβάλλον.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η... παράνομη υλοτομία, που έχει λάβει το τελευταίο διάστημα τεράστιες διαστάσεις σε όλη την Ελλάδα. Το πρόβλημα εμφανίζεται με ιδιαίτερη ένταση φέτος στην Ηλεία. Ο νομός μας διαθέτει πλούσια βλάστηση και μεγάλης έκτασης δάση.

Πολλά απ’ αυτά καταστράφηκαν από πυρκαγιές, αλλά υπάρχουν αρκετά ακόμη που είχαν ως τώρα μείνει αλώβητα. Αυτά γίνονται στόχος των κυκλωμάτων της παράνομης υλοτομίας, που κόβουν δένδρα για να τα πουλήσουν ως καυσόξυλα. Χιλιάδες οικογένειες στην Ηλεία δεν θα μπορέσουν το φετινό χειμώνα να προμηθευτούν πετρέλαιο θέρμανσης, καθώς η τιμή του θα είναι απαγορευτική.

Έτσι προσανατολίζονται στην επιλογή θερμαντικών πηγών που λειτουργούν με ξύλα. Τζάκια και ξυλόσομπες. Ως εκ τούτου η ζήτηση για καυσόξυλα αυξάνεται και οι επιτήδειοι, βρίσκουν την ευκαιρία να κερδίσουν πολλά χρήματα. Το θέμα όμως είναι ότι δεν μπορεί να καλύπτεται η ανάγκη για θέρμανση σε βάρος του φυσικού περιβάλλοντος. Η υπόθεση απασχολεί τις δασικές αρχές του νομού, που βρίσκονται σε εγρήγορση για να εμποδίσουν την παράνομη δράση των κυκλωμάτων που απειλούν τα εναπομείναντα δάση μας.

Οι δασάρχες δίνουν ήδη εντολές για την εκτέλεση περιπολιών στις περιοχές ευθύνης τους, ώστε ν’ αποθαρρύνονται οι παράνομοι υλοτόμοι. Οι προσπάθειες θα ενταθούν τους επόμενους μήνες που η ζήτηση για καυσόξυλα θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο.

Πηγή: ilialive