Σάββατο 18 Ιουλίου 2015

Υπάρχουν και θύματα που ο θανατός τους περνά απαρατήρητος

Κάθε καλοκαίρι χιλιάδες στρέμματα δασικών εκτάσεων καίγονται.

Πάρα πολλά ζώα καίγονται ζωντανά σε κάθε πυρκαγιά, κυρίως μικρά θηλαστικά, μωρά θηλαστικών, τα ....

γέρικα και αδύναμα, οι νεοσσοί πουλιών και πάρα πολλά έντομα. Ορισμένα ζώα επιζούν από τις πυρκαγιές (κυρίως τα μεγαλόσωμα θηλαστικά και τα πουλιά, που έχουν πλήρη υγεία, κάποια ερπετά αν καταφέρουν να κρυφτούν σε βραχώδεις επιφάνειες) και έντομα που έχουν τις φωλιές τους υπόγεια. 

Φυσικά αν η φωτιά έχει μεγάλη έκταση και αν οι καπνοί που παράγονται είναι πολύ έντονοι, τότε η θνησιμότητα ανεβαίνει ακόμα περισσότερο – ακόμα και για τα μεγάλα θηλαστικά. Όσα ζώα επιζήσουν θα έχουν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της έλλειψης τροφής και τόπου διαβίωσης.

Όμως αν η φωτιά φτάσει στις λεγόμενες «κατοικημένες περιοχές» τα θύματα θα είναι πάλι τα εκτρεφόμενα ζώα, τα οποία καταδικάζονται σε έναν αργό και ιδιαίτερα βασανιστικό θάνατο, μαζί με τα σκυλιά που κατέχουν οι άνθρωποι της περιοχής και συνήθως είναι αλυσοδεμένα, μιας και στις περισσότερες των περιπτώσεων κανένας δεν μπαίνει στον κόπο να τα ελευθερώσει, ώστε να τους δοθεί η δυνατότητα να σωθούν. Αργότερα στα δελτία ειδήσεων των ΜΜΕ, οι άνθρωποι θα γκρινιάζουν για τις χαμένες τους περιουσίες – και όχι για τον φρικιαστικό θάνατο τόσων ζωών – άλλωστε τα ζώα για αυτούς τους ανθρώπους είναι αντικείμενα κέρδους και τίποτε άλλο.

Ας θυμηθούμε τις φωτιές που ξέσπασαν κατά τον μήνα του Αυγούστου του 2007 στην Ελλάδα, όπου 60.000 κατσίκες και πρόβατα κάηκαν. Ο αριθμός των σκυλιών και των γατιών ποτέ δεν καταγράφηκε. 

Τότε στα δελτία ειδήσεων τα μόνα θύματα που αναφέρθηκαν ήταν οι 63 άνθρωποι που κάηκαν. 


269life Greece