Σάββατο 11 Αυγούστου 2012

ΕΕ: Ανησυχία για 9 πυρηνικούς αντιδραστήρες με πιθανές ρωγμές

Οι πιθανές ρωγμές που ανακαλύφθηκαν στον κάδο ενός πυρηνικού αντιδραστήρα στο Βέλγιο θα πρέπει να οδηγήσουν στον έλεγχο όλων των παρόμοιων εγκαταστάσεων στην ΕΕ αλλά η λήψη της απόφασης αυτής εναπόκειται στα κράτη και η Επιτροπή δεν έχει την εξουσία να την επιβάλει, δήλωσε σήμερα μια από τους εκπροσώπους της.

"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να απευθύνει συστάσεις, αλλά δεν μπορεί να υποχρεώσει κανένα", σημείωσε η Μαρλένε Χόλζνερ, εκπρόσωπος του Ευρωπαίου Επιτρόπου για την Ενέργεια, Γκίντερ Έτινγκερ.

Η ασφάλεια 22 αντιδραστήρων, από τους οποίους οι εννέα βρίσκονται στην επικράτεια της ΕΕ, διακυβεύεται από την ανακάλυψη πιθανών ρωγμών στον κάδο του ...
αντιδραστήρα Αρ. 3 στη μονάδα του Doel, η οποία βρίσκεται κοντά στην Αμβέρσα, αποκάλυψε την Τρίτη η βελγική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πυρηνικού Ελέγχου (ΑFCΝ) σε ανακοίνωσή της στην ιστοσελίδα της.

Ο κατασκευαστής αυτού του κάδου, ο ολλανδικός όμιλος Rotterdamsche Droogdok Maatschappij, ο οποίος στο μεταξύ έχει σταματήσει τις δραστηριότητές του, έχει παραδώσει συνολικά 21 άλλους κάδους--ένας από αυτούς "περικλείει" τον αντιδραστήρα Αρ. 2 στη βελγική μονάδα Tihange, κοντά στη Λιέγη.

Σύμφωνα με την γαλλική εφημερίδα Le Monde, οι ίδιοι κάδοι εξοπλίζουν δύο αντιδραστήρες στην Ολλανδία, δύο στη Γερμανία, δύο στην Ισπανία, έναν στη Σουηδία, δύο στην Ελβετία, δέκα στις ΗΠΑ και έναν στην Αργεντινή.

Ο έλεγχος του αντιδραστήρα Αρ. 2 στην μονάδα Tihange θα αρχίσει τον Σεπτέμβριο, δήλωσε η ΑFCΝ.

"Πολλές ενδείξεις για ελαττώματα στο υλικό της βάσης από χάλυβα του κάδου του Doel 3 εντοπίστηκαν στα τέλη Ιουνίου, ειδικά στο επίπεδο ενός δακτυλίου που είναι τοποθετημένος πιο χαμηλά", διευκρίνισε η ΑFCΝ.

Τις μονάδες της Doel και της Tihange εκμεταλλεύεται η Electrabel, η βελγική θυγατρική του γαλλικού ομίλου GDF-Suez. Έχουν συνολικά επτά αντιδραστήρες των οποίων ο σχεδιασμός και ο εξοπλισμός είναι διαφορετικοί.