Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012

Παραδοσιακή μπουγάδα και αναβίωση εθίμων στην Πλάτη Τριφυλίας

Η αναβίωση των εθίμων αποτελεί προτεραιότητα για τους Συλλόγους μας που μεταφέρουν το κλίμα της παράδοσης στα κοινοτικά μας διαμερίσματα με την δική τους εθελοντική προσφορά. Έτσι με μεγάλη επιτυχία παρουσία των κατοίκων του όμορφου χωριού κατάφεραν να αναβιώσουν την παραδοσιακή μπουγάδα οι γυναίκες του δραστήριου Συλλόγου Γυναικών Φιλιατρών το Σάββατο 18 Αυγούστου την Πλάτη Μεσσηνίας.
Στη τοποθεσία Βρύσες οι κάτοικοι με τους επισκέπτες παρακολούθησαν "Την Μπουγάδα της Ελένης" που συνδιοργανώθηκε από την Ένωση Φιλιατρινών Γυναικών και τον Σύλλογο Απανταχού Πλατανιών "Η Καναλουπού".

 Η μπροστάρης σε όλα Πρόεδρος του Συλλόγου Ελένη Μακρή το έκανε πράξη με την βοήθεια τόσο της πρεσβυτέρας του χωριού η οποία εξιστόρησε την ιεροτελεστία της μπουγάδας με παραδοσιακά μέσα χωρίς την βοήθεια της τεχνολογίας.
...  Η κα Μακρή μας είπε ότι "τα παλιά χρόνια υπήρχε διαφορετική διαδικασία για την μπουγάδα στην οποία συγκεντρώνοντας οικογένειες βοηθώντας η μια την άλλη και το πλύσιμο για τα προικία της Νύφης το οποίο ακολουθούσε ένα συγκεκριμένο τελετουργικό όπως αναφέρουν οι γιαγιάδες μας" για να προσθέσει ότι "απαραίτητα εργαλεία εκτός από την σκάφη και το καζάνι με ζεστό νερό ήταν το σίδερο με κάρβουνα, το παραδοσιακό σαπούνι μαζί με τα απαραίτητα εργαλεία που συμπλήρωναν τα παλιά χρόνια την διαδικασία".

πηγη