Τρίτη 14 Αυγούστου 2012

Γάζα: Δίνουν το εν τρίτο του εισοδήματός τους για καθαρό νερό

Written by  ananews
Τις ακραίες διαστάσεις που έχει πάρει πλέον η ρύπανση των υδάτων στη Λωρίδα της Γάζας υπογραμμίζει νέα έκθεση της Oxfam. Ο πληθυσμός μιας από τις πιο απομονωμένες, πυκνοκατοικημένες και φτωχές περιοχές του πλανήτη αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς, με αποτέλεσμα το λιγοστό πόσιμο νερό να μην επαρκεί. Η βρετανική ανθρωπιστική οργάνωση προειδοποιεί ότι με την κλιμάκωση της κρίσης εντείνεται και ο κίνδυνος επιδημιών.«Οι υποδομές υποβαθμίζονται ταχέως γιατί δεν είμαστε σε θέση να κάνουμε επισκευές και συντήρηση», λέει ο εκπρόσωπος της Oxfam στη Γάζα Καρλ Σέμπρι.
  Οι επιπτώσεις της τελευταίας μεγάλης επέμβασης των Ισραηλινών στην περιοχή, της επιχείρησης του 2008-2009 με την κωδική ονομασία «Συμπαγές Μολύβι», εξακολουθούν να είναι αισθητές. «Οι ισραηλινές στρατιωτικές επιθέσεις έχουν σοβαρές επιπτώσεις για τις αστικές υποδομές και κυρίως για το δίκτυο υδροδότησης.»
  Στη Λωρίδα της Γάζας, μια λωρίδα γης μήκους μόλις...
40 χλμ. και πλάτους 6-12 χλμ., μεταξύ Ισραήλ και Αιγύπτου, υπολογίζεται ότι κατοικούν σήμερα περίπου 1,6 εκατομμύρια άνθρωποι. Βασική πηγή νερού αποτελεί ο παράκτιος υδροφόρος ορίζοντας της περιοχής, η δυτική πλευρά της οποίας βρέχεται από τη Μεσόγειο. Σύμφωνα ωστόσο με ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται εκεί, το 95% του νερού περιέχει νιτρικά ιόντα και χλωρίδιο ακόμη και σε δεκαπλάσια επίπεδα από αυτά που συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας
  Έτσι, οι ντόπιοι στρέφονται στην αγορά πόσιμου νερού, δαπανώντας έως και το εν τρίτο του πενιχρού εισοδήματός τους, όπως λέει ο Σέμπρι. Για όσους δεν έχουν καμία πηγή εισοδήματος, η μοναδική πηγή νερού είναι οι γεωτρήσεις και τα πηγάδια, τα οποία όμως στη συντριπτική τους πλειονότητα επίσης είναι μολυσμένα.Μόλις τον περασμένο Ιούνιο, ανθρωπιστικές οργανώσεις από τη Λωρίδα της Γάζας προειδοποίησαν με κοινή ανακοίνωση τους κατοίκους της περιοχής να μην καταναλώνουν το νερό της βρύσης, επειδή είναι μολυσμένο με χημικές ουσίες και λύματα.
  Οι οργανώσεις υπογράμμιζαν ότι ο αριθμός των ανήλικων Παλαιστινίων, ιδιαίτερα των παιδιών κάτω των πέντε ετών, που αρρωσταίνουν εξαιτίας του νερού και νοσηλεύονται με συμπτώματα όπως είναι η διάρροια, έχει διπλασιαστεί την τελευταία πενταετία.Επιπλέον, το αποχετευτικό σύστημα στη Λωρίδα της Γάζας έχει καταρρεύσει εξαιτίας και των βομβαρδισμών, με αποτέλεσμα να επιτείνεται το πρόβλημα της ρύπανσης των υδάτων