Τρίτη 14 Αυγούστου 2012

Οικολογική καταστροφή στο Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης» στο Ιλιον


Ο Δήμαρχος Ιλίου Νίκος Ζενέτος με επείγουσα επιστολή, προειδοποιεί το ΥΠΕΚΑ για τη μεγάλη οικολογική καταστροφή που επίκειται στο Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης», ένα χώρο 1.150 στρεμμάτων, εξαιρετικής οικολογικής αξίας, ο οποίος βρίσκεται σε κατάσταση πλήρους εγκατάλειψης και ζητά για άλλη μια φορά την παραχώρησή του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση προκειμένου να διασωθεί.
Πρόκειται για ένα από τα τελευταία καταφύγια άγριας φύσης στην Αττική και ένα από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά πάρκα, με τρία οικοσυστήματα, το δάσος, τις λίμνες και τις καλλιέργειες, με πλούσια πανίδα και 177 είδη πουλιών και 3 είδη ψαριών, όπου κινδυνεύει από την έλλειψη νερού και τη διακοπή ηλεκτροδότησης. Επιπρόσθετα, η στάθμη των λιμνών έχει μειωθεί σημαντικά και η ροή του νερού στο κανάλι που βρίσκεται στο εσωτερικό του Πάρκου, έχει σταματήσει, με αποτέλεσμα ο θαυμαστός αυτός υδροβιότοπος να οδηγείται στο τέλος του. Η πανίδα και η χλωρίδα, όχι μόνον βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο, αλλά η επικείμενη καταστροφή τους, θα είναι μη αναστρέψιμη.
Ο Δήμαρχος Ιλίου κλείνοντας την επιστολή του αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Για μια ακόμη φορά, ζητάμε να παραχωρηθεί το Πάρκο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Μπορούμε να το σώσουμε, όσο είναι καιρός.»

ilion.gr