Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012

Με ιλιγγιώδη ρυθμό λιώνουν οι πάγοι της Αρκτικής!

Η Αρκτική χωρίς πάγο; Κι όμως, όσο κι αν κάτι τέτοιο φαντάζει απίθανο, δεν αποκλείεται να συμβεί σε μερικά χρόνια...

Το κάλυμμα πάγου της Αρκτικής έχει από καιρό αναγνωριστεί ως ένα πολύ ευαίσθητο σημείο για το κλίμα. Αυξάνεται κάθε χειμώνα καθώς οι θερμοκρασίες πέφτουν και το ποσοστό ηλιοφάνειας μειώνεται. Κάθε χρόνο, οι πάγοι της Αρκτικής φτάνουν στο ελάχιστο σημείο τους το Σεπτέμβριο.

Οι πάγοι της Αρκτικής έχουν συρρικνωθεί στον μικρότερο εμβαδόν τους στα 33 χρόνια που τηρούνται στοιχεία επίσημων αρχείων, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Χιονιού και Πάγων, στο Μπούλντερ του Κολοράντο. Φαίνεται να καλύπτουν μόλις 3,41 εκατομμύρια χιλιόμετρα στις 16 Σεπτεμβρίου, ανέφερε σε ανακοίνωση του το συγκεκριμένο κέντρο. Είναι... 700.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα μειωμένο από την προηγούμενη μέτρηση των 4,17 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων στις 18 Σεπτεμβρίου του 2007.

«Είμαστε τώρα σε άγνωστο έδαφος» ανέφερε ο Μαρκ Σερέζε διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Χιονιού και Πάγου. «Ενώ είναι γνωστό ότι ο πλανήτης θερμαίνεται, και οι αλλαγές θα ήταν εντονότερες πρώτα στην Αρκτική, λίγοι από εμάς ήταν προετοιμασμένοι για το πόσο γρήγορα θα συμβούν οι αλλαγές στην πραγματικότητα».

Οι πάγοι της Αρκτικής, σύμφωνα με τις μελέτες από την ανάλυση των φωτογραφιών που ελήφθησαν μέσω δορυφόρου, θα ξεκινήσουν και πάλι να αναπτύσσονται καθώς πλησιάζει ο χειμώνας, αλλά επειδή η υπάρχουσα κατάσταση των πάγων καλύπτει τη μικρότερη έκταση που έχει καταγραφεί, οι επιστήμονες ανησυχούν.

Ο φυσικός ωκεανογράφος Πίτερ Βάντχαμς είπε στον Guardian ότι σε λιγότερο από τέσσερα χρόνια, οι πάγοι της Αρκτικής θα μπορούσαν να λιώσουν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. «Αυτή η κατάρρευση, έχει προβλεφθεί ότι θα συμβεί το 2015-16 οπότε το καλοκαίρι η Αρκτική δεν θα έχει πάγους» δήλωσε ο Βάντχαμς. Άλλοι επιστήμονες όπως ο Λάρς- Ότο Ρέιρσεν αναμένουν καλοκαίρια στην Αρκτική χωρίς πάγους σε πιο μακρινό χρονικό διάστημα.