Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2012

Τσουνάμι ύψους ενός μέτρου στις ακτές της Χαβάης μετά τα 7,7 Ρίχτερ


Μικρό τσουνάμι ύψους ενός μέτρου έφθασε στις ακτές της Χαβάης λίγες ώρες μετά το σεισμό των 7,7 Ρίχτερ που σημειώθηκε στα ανοικτά των δυτικών ακτών του... Καναδά.

Σύμφωνα με γεωλόγους, το ύψος των κυμάτων ήταν μικρότερο του αναμενομένου. Προληπτικά εκκενώθηκαν οι παράκτιες περιοχές.


Τα τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν εικόνες από το νησί Οάχου με σχετικά μικρά κύματα να πλησιάζουν τις ακτές. Ωστόσο ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Κέντρου Προειδοποίησης για Τσουνάμι στον Ειρηνικό, Τζέραρντ Φράιερ. προειδοποίησε τους κατοίκους να μην επαναπαύονται: «Το πρώτο κύμα δεν είναι ποτέ μεγάλο. Τα κύματα που θα ακολουθήσουν μπορεί να είναι πολύ πιο μεγάλα και να προκαλέσουν πλημμύρες»


«Εάν τα κύματα που θα ακολουθήσουν είναι μεγάλα, θα χρειαστεί να περάσουν έξι ή επτά ώρες για να λήξει ο συναγερμός για το τσουνάμι», σημείωσε.


Ο σεισμός των 7,7 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 03:04 ώρα Γκρίνουιτς στην περιοχή του αρχιπελάγους Χάιντα Γκουάι και έγινε αισθητός σε ένα μεγάλο μέρος στο κεντρικό και βόρειο τμήμα της επαρχίας της Βρετανικής Κολομβίας, συμπεριλαμβανομένων των Πρινς Ρούπερτ, Κεσνέλ και Χιούστον.


Πηγή: naftemporiki