Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012

Επικίνδυνες διοξίνες από την καύση των σκουπιδιών στη Μηχανιώνα

Σημαντική πυρκαγιά στα σκουπίδια στη Νέα Μηχανιώνα, την περασμένη Τρίτη, 9 Οκτώβρη. Σε τεράστιους σωρούς σκουπιδιών, που είναι πεταμένοι πίσω από το Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων του Δήμου Θερμαϊκού.
Ένα σημαντικό περιβαλλοντικό ατύχημα, με σημαντικές επιπτώσεις για ευρύτερες χωρικές ενότητες.
 
Από την Αυτοδιοικητική Κίνηση «Οικολογία –Αλληλεγγύη» διαβάσαμε σχετικά:
 
 «Πνίγηκε» στην κυριολεξία η Νέα Μηχανιώνα, το πρωί της Τρίτης, από φωτιά που εκδηλώθηκε σε τεράστιους σωρούς σκουπιδιών, που είναι πεταμένοι πίσω από το... Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων του Δήμου Θερμαϊκού, δημιουργώντας μία ανυπόφορη κατάσταση.
Ακόμα και από τη Θεσσαλονίκη φαινόταν το τεράστιο μαύρο σύννεφο, που κάλυψε τον ουρανό της ευρύτερης περιοχής, προκαλώντας ιδιαίτερη ανησυχία στους κατοίκους της. Η φωτιά εκδηλώθηκε περίπου στις 10 το πρωί και σβήστηκε το αργά απόγευμα.
Μεταξύ των σκουπιδιών που καίγονταν, περιλαμβάνονταν πλαστικά, σακούλες αλλά και άλλα είδη, που η καύση τους είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία και μπορούν να προκαλέσουν ανεπανόρθωτη βλάβη στον ανθρώπινο οργανισμό. Η καύση πλαστικών μπορεί να προκαλέσει την έκλυση τοξικών αερίων, όπως οι διοξίνες, που είναι καρκινογόνες. Πρέπει, ακόμη, να σημειωθεί ότι η καύση πλαστικών σε υπαίθριο ή στεγασμένο χώρο απαγορεύεται αυστηρά, σύμφωνα με το άρθρο 3, παρ. 1, της ΚΥΑ 11535/93 (ΦΕΚ 328 Β).
Προεκλογικά όλες οι παρατάξεις στο δήμο Θερμαϊκού είχαν δεσμευτεί για την απομάκρυνση του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) της Νέας Μηχανιώνας αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει τίποτα. Παράλληλα, στο συγκεκριμένο σημείο υπάρχει εδώ και χρόνια παράνομος σκουπιδότοπος, για τον οποίο επίσης δεν έχουν ληφθεί μέτρα.
Επισημαίνουμε ότι, για μια ακόμα φορά και παρά το ότι έχουν προηγηθεί στη χώρα μας η αντίστοιχη πυρκαγιά στα Ν. Λιόσια το 2003 και στους Ταγαράδες το 2006, οι παράγοντες της Αυτοδιοίκησης δεν έχουν ετοιμάσει Σχέδια Αντιμετώπισης Έκτακτων Περιστατικών και απ’ ότι φαίνεται δεν εφαρμόζονται ούτε τα στοιχειώδη μέτρα ασφαλούς λειτουργίας του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων.
Να υπενθυμίσουμε επίσης ότι στην αντίστοιχη πυρκαγιά στους Ταγαράδες είχαν γίνει έλεγχοι όσον αφορά την ποιότητα των καλλιεργειών και του κρέατος των ζώων της περιοχής, που επιβαρύνθηκαν από το τοξικό νέφος. Ελπίζουμε και ο Δήμος Θερμαϊκού να κάνει τους απαραίτητους ελέγχους για να εξασφαλιστεί η υγεία των κατοίκων αλλά και η ποιότητα των αγροτικών προϊόντων που παράγονται στην περιοχή.»
πηγη