Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΛΝΤΟΡΑΝΤΟ!


...Οι 'Ελληνες θα έχουν την τύχη των Μάγια και των Ίνκας;

Στη μεγαλύτερη χώρα παραγωγής χρυσού στην Ευρώπη μπορεί και να μετατραπεί η Ελλάδα, αφού όπως επισημαίνεται σε άρθρο του το πρακτορείο Bloomberg, έχει τη δυνατότητα ως το 2016, να παράγει 425.000 ουγγιές χρυσού, αξίας 757 εκατ. δολαρίων. Στο ίδιο άρθρο, βέβαια, καταγράφονται τα γραφειοκρατικά εμπόδια αλλά και οι αντιδράσεις από τις...
τοπικές κοινωνίες, που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην εξόρυξή του. Όμως όπως αναφέρει το πρακτορείο, γίνονται έντονες κινήσεις από πλευράς Κυβέρνησης ώστε να «ξεμπλοκάρουν» συμφωνίες που παρέμεναν «στον πάγο» για περισσότερο από μια δεκαετία, λόγω της γραφειοκρατίας αλλά και κυρίως των περιβαλλοντικών κανονισμών. Το άρθρο τονίζει χαρακτηριστικά πως εν μέσω κρίσης και λίγο μετά την επίσκεψη της Γερμανίδας Καγκελάριου στην Αθήνα, η εξόρυξη χρυσού αρχίζει να «πατάει γκάζι» χάρη στο επονομαζόμενο πρόγραμμα "fast-track" εγκρίσεων έργων. Εξάλλου σε συνθήκες κρίσης η Περιβαλλοντική Πολιτική περνάει σε δεύτερη μοίρα!
Τα "εμπόδια" που αντιμετωπίζουν όσες εταιρίες επιχειρούν να εισέλθουν στον κλάδο της εξόρυξης χρυσού στην Ελλάδα (γραφειοκρατία, περιβαλλοντικοί περιορισμοί, κωλυσιεργία στην λήψη αποφάσεων), είναι λίγο πολύ γνωστά και κοινά για όλες, αναφέρει το αμερικανικό πρακτορείο. Η χορήγηση αδειών εξόρυξης μπορεί να διαρκέσει αρκετά χρόνια μέσα στα οποία οι εταιρίες αναθεωρούν το ενδιαφέρον τους για επενδύσεις στη χώρα ενώ ταυτόχρονα πλήττονται και οικονομικά. 
Η καναδέζικη επιχείρηση European Goldfields, για παράδειγμα, προσπαθούσε για περισσότερο από πέντε χρόνια να πάρει άδεια εξόρυξης για τα ορυχεία στις Σκουριές και την Ολυμπιάδα Χαλκιδικής και κατά το διάστημα αυτό η μετοχή της «υπέφερε» από μεγάλα σκαμπανεβάσματα.
Ανησυχίες προκύπτούν σχετικά και με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που θα έχει η εξόρυξη καθώς και με τις συνέπειες για τον τουρισμό της εκάστοτε περιοχής. Μόλις τον προηγούμενο μήνα οι κάτοικοι του χωριού Ιερισσός διαδήλωναν κατά της λειτουργίας του ορυχείου στις Σκουριές καθώς στην περιοχή εξόρυξης συμπεριλαμβάνονται και 410 εκτάρια δασικής έκτασης που ενδέχεται να αποψιλωθούν λόγω των εργασιών. Παρά τις προθέσεις τις εταιρίας για αναφύτευση οι κάτοικοί υποστηρίζουν ότι η οικολογική καταστροφή θα είναι τεράστια. Μια άλλη καναδέζικη εταιρία, η TVX, που είχε δικαιώματα εξόρυξης για τα ορυχεία Ολυμπιάδας και Στρατωνίου είχε έρθει πολλές φορές σε σύγκρουση με τις τοπικές αρχές και είχε βρεθεί στα δικαστήρια για παράβαση περιβαλλοντικών κανονισμών πριν εγκαταλείψει οριστικά τις δραστηριότητες τις στην περιοχή το 2003.
Τα τελευταία χρόνια ωστόσο και μεσούσης της οικονομικής κρίσης  παρατηρείται μια ...μεταστροφή κλίματος. Η οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα την τελευταία πενταετία και έχει εκτοξεύσει τα ποσοστά ανεργίας στα ύψη κάνει επιτακτική την ανάγκη "προσέλκυσης επενδύσεων" που όχι μόνο θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας αλλά θα δώσουν και ώθηση στην ελληνική οικονομία. Στο κλάδο της εξόρυξης χρυσού διακρίνεται μια προσπάθεια "εξομάλυνσης" των προβλημάτων. Βέβαια ο όρος "εξομάλυνση" μπορεί και να υποκρύπτει την πλήρη παραβίαση των όρων περιβαλλοντικών κανονισμών αδειοδότησης των εξορυκτικών εργασιών -αν με σιγουριά δεν το κάνει! Και σίγουρα η "εξομάλυνση" δεν αφορά τους όρους παραχώρησης του ορυκτού πλούτου από πλευράς Ελληνικού Δημοσίου προς τις Ιδιωτικές Πολυεθνικές, ούτε βέβαια τις επιπτώσεις στην Ζωή και τις οικονομικές δραστηριότητες των κατοίκων των εγγύς περιοχών!
Αυτό οφείλεται εν μέρει στο πρόγραμμα έγκρισης έργων γνωστό και ως «fast track». Στόχος του προγράμματος είναι η δημιουργία ενός "φιλικού επιχειρησιακού περιβάλλοντος" για στρατηγικές και ιδιωτικές επενδύσεις. Αυτή τη στιγμή ο χρυσός είναι το μόνο μέταλλο που επιτρέπει τη ταχεία έγκριση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στη χώρα.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εταιριών εξόρυξης η Ελλάδα μπορεί να πάρει τη θέση της Φινλανδίας  ως ο μεγαλύτερος παραγωγός χρυσού στην Ευρώπη καθώς οι ελληνικές αρχές ξεπαγώνουν συμφωνίες που έμειναν στάσιμες για χρόνια λόγω της γραφειοκρατίας και των περιβαλλοντικών περιορισμών.
Η Glory Resources, ιδιοκτήτρια του ορυχείου στις Σάπες Ροδόπης και η Eldorado Gold, μητρική εταιρία της European Goldfields, δήλωσαν ότι η παραγωγή και των δύο το 2016 θα φτάνει τις 425000 ουγκιές χρυσού (αξίας 757 εκ. δολάρια), ξεπερνώντας κατά πολύ τις 16000 ουγκιές που ήταν η παραγωγή της χώρας το 2011. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Eldorado, Εντουάρντο Μούρα, η εταιρία σκοπεύει να επενδύσει στην Ελλάδα σχεδόν ένα δισ. δολάρια μέσα στην επόμενη πενταετία.
«Οι πολιτικοί αντιλαμβάνονται όλο και περισσότερο ότι μια στάση υπέρ της εξόρυξης είναι απαραίτητη, λόγω των προοπτικών δημιουργίας θέσεων εργασίας», δήλωσε ο πρόεδρος της Glory Resources Τζέρεμι Γουόρτχολ. Η Ελλάδα απασχολεί σήμερα 10300 εργαζόμενους συνολικά στον τομέα της μετάλλευσης και της εξόρυξης. Η Eldorado Gold διπλασίασε το εργατικό δυναμικό της στη χώρα σε 800 άτομα από τότε που έγινε η εξαγορά των ορυχείων και σχεδιάζει να το αυξήσει σε 1500 όταν θα αναπτύξει πλήρως την παραγωγή της. Η Glory Resources υποστηρίζει ότι θα απασχολεί περίπου 200 εργαζόμενους όταν ξεκινήσει την παραγωγή της. Ακόμη και αυτοί οι μικροί αριθμοί φαντάζουν τεράστιοι σε μια χώρα που η Ανεργία ξεπερνά το 24%. 
«Νομίζω ότι όλο και περισσότεροι Έλληνες συνειδητοποιούν ότι η εξόρυξη Χρυσού είναι μέρος της λύσης του Ελληνικού Προβλήματος, καθώς ένα σημαντικό μέρος της οικονομικής ανάκαμψης που προσδοκά η Χώρα θα είναι λόγω ακριβώς της εξόρυξης», υποστηρίζει ο Μούρα. «Είμαι πεπεισμένος ότι οι άνθρωποι που αντιτίθενται στα έργα μας γρήγορα θα  συνειδητοποιήσουν ότι η εξόρυξη μπορεί να είναι μια θετική δύναμη για αλλαγή.»
Και όντως ο αντιπρόεδρος της Eldorado Gold μπορεί να έχει δίκιο και πλέον όλο και περισσότεροι άνθρωποι στην Ελλάδα να αποδέχονται πως τέτοιες επενδύσεις είναι αναγκαίες για να σωθεί η Οικονομία της Χώρας, αυτό που όμως κανείς δεν λέει και σίγουρα δεν θα περιμέναμε να το έλεγε και ο ίδιος ο αντιπρόεδρος της Eldorado Gold, είναι πως με τις τρέχουσες τιμές πώλησης του Χρυσού η Eldorado Gold θα έχει αποσβέσει το κόστος της επένδυσής της σε λιγότερο από ενάμιση χρόνο... αλλά στο μεταξύ το μαγευτικό δάσος των Σκουριών στην Χαλκιδική θα έχει καταστραφεί πλήρως από αυτήν την επένδυση και ότι το μόνο που θα απομείνει για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής είναι τα "μεροκάματα" που θα έχουν κερδίσει στα λαγούμια του ορυχείου! Γιατί ο Χρυσός της Χαλκιδικής θα έχει κάνει φτερά για αλλού! Εξάλλου να μην ξεχνάμε ότι στον όνομα της μυθικής χρυσής πόλης του ...Ελντοράντο οι Ισπανοί Κονκισταδόρες λεηλάτησαν όλη την Λατινική Αμερική και εξόντωσαν τους ιθαγενείς κατοίκους της!