Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012

Ιδιοκτήτρια καταγγέλλει την Εγνατία Οδό για τη χαμένη σκυλίτσα της – Την παράτησαν υπάλληλοι

Η Ελένη Μπαλάσκα στις 4 Οκτωβρίου 2012 έχασε την ενός έτους λυκοσκυλίτσα της στην περιοχή Πεδινή Ιωαννίνων. Κατά τη διάρκεια της αναζήτησης του ζώου πληροφορήθηκε ότι αυτό στις 5/10 εθεάθη στον αυτοκινητόδρομο της Εγνατίας Οδού.
Πράγματι στις 11/10 η κα Μπαλάσκα μίλησε με τους υπευθύνους και της εξήγησαν ότι είδαν από τις κάμερες έναν σκύλο στην Τύρια (περιοχή Παραμυθιάς Θεσπρωτίας) στις σήραγγες πριν τα διόδια που ήταν ίδιος με αυτόν που έχασε.
Οι υπάλληλοι της Εγνατίας Οδού Α.Ε. της εξήγησαν ότι...
πήγαν έπιασαν το σκυλί – που έσερνε από το λαιμό του την αλυσίδα – και αντί να αναζητήσουν κάποιο τρόπο για να βρεθεί σε ποιον ανήκει αυτό το πλάσμα, το εγκατέλειψαν… εκτός αυτοκινητόδρομου.
Αν και υπάλληλοι της Εγνατίας Οδού Α.Ε. είδαν ότι από το λαιμό του ζώου κρεμόταν μια αλυσίδα μισού μέτρου δεν έκαναν τον κόπο να επικοινωνήσουν με τον δήμο της περιοχής ή με κάποιο φιλοζωικό σωματείο ή με κάποιον κτηνίατρο ώστε να ελεγχθεί αν αυτό φέρει τσιπ με τα στοιχεία του ιδιοκτήτη.
Μάλιστα όπως είπαν στην ιδιοκτήτρια του ζώου την παράτησαν εκτός αυτοκινητόδρομου έτσι όπως ήταν με την αλυσίδα να κρέμεται.
Η κα Μπαλάσκα καταγγέλλει τους υπαλλήλους για την αδιαφορία τους και ετοιμάζεται να κινηθεί νομικά εναντίον τους. Όπως τόνισε στο www.zoosos.gr «οι υπάλληλοι της Εγνατίας Οδού, έπρεπε εφόσον έπιασαν το σκυλί, να ειδοποιήσουν τον δήμο (σε κάποιο δήμο ανήκει το τμήμα του δρόμου), για να το περισυλλέξει (αρ. 9 ν. 4039/12), αφού το ζώο είχε χαθεί και δε μπορούσε να εντοπιστεί άμεσα ο ιδιοκτήτης του.
Με τον τρόπο που έπραξαν, μπορεί να θεωρηθεί ότι έπραξαν κατά παράβαση του αρ. 1 παρ. 2 του ν. 1197/81, καθιστώντας το ζώο έκθετο και με τον τρόπο αυτό εκτεθειμένο σε πλείστους για τη ζωή του κινδύνους.
Επίσης, αν ο δήμος ήταν απρόθυμος (ως συνήθως συμβαίνει), θα μπορούσαν να ειδοποιήσουν κάποια φιλοζωική που δραστηριοποιείται στην ευρύτερη περιοχή. Τα ζώα δεν είναι σακούλες με σκουπίδια να τις πετάμε έξω απ’ το δρόμο και καθαρίσαμε…
Από τη στιγμή που πρόκειται για δεσποζόμενο ζώο οι υπεύθυνοι της Εγνατίας Οδού Α.Ε., έχουν διαπράξει παρατυπίες. Και αυτές επισύρουν ποινικές διώξεις. Είμαι αποφασισμένη με αγωγή να ζητήσω αποζημίωση για φθορά ξένης ιδιοκτησίας (αν δε βρεθεί ή πάθει κάτι το ζωάκι μου)».
Αν κάποιος έχει δει αυτή την σκυλίτσα να περιφέρεται με την αλυσίδα να σέρνεται από τον λαιμό της ας επικοινωνήσει με την κα Ελένη Μπαλάσκα στο τηλέφωνο: 6994073886. Το ζώο φέρει και τσιπ με τα στοιχεία της ιδιοκτήτριας του.
Χαρακτηριστικό στην σκυλίτσα είναι το ένα της στρογγυλεμένο αυτί σε αντίθεση με το άλλο που είναι μυτερό. Οι άνθρωποι που την αναζητούν εναγωνίως εδώ και μέρες προσφέρουν και αμοιβή!
Θυμίζουμε ότι εκπαίδευση των υπαλλήλων των αυτοκινητοδρόμων σε θέματα που αφορούν την διαχείριση των ζώων που εισέρχονται σε αυτούς τους ταχείας κυκλοφορίας δρόμους είναι απαραίτητος.
Θυμίζουμε ότι η Ελληνική Φιλοζωική Εταιρεία ξεκίνησε τον περασμένο Ιούνιο εκπαιδευτικά σεμινάρια σχετικά με τη σωστή περισυλλογή και αντιμετώπιση των αδέσποτων ζώων που περιφέρονται πέριξ και μέσα στην Αττική Οδό.
Τα σεμινάρια αφορούν όλους τους εργαζόμενους που περιπολούν στον αυτοκινητόδρομο και φροντίζουν για την ασφάλεια επιβατών των οχημάτων καθώς και των ζώων που εισέρχονται σε αυτόν.


Πηγή zoosos