Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012

Τοξικά απόβλητα στην Ηλεία

Δεκάδες βαρέλια με ληγμένα τοξικά φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται στη δακοκτονία, βρίσκονται στοιβαγμένα έξω από αποθήκη στο αεροδρόμιο Επιταλίου στην Ηλεία.
Στα βαρέλια αυτά, πολλά εκ των οποίων έχουν διαβρωθεί έχει πρόσβαση ο καθένας, καθώς η περίφραξη του χώρου έχει υποχωρήσει και υπάρχουν στο σημείο ξεκάθαρες ενδείξεις πως αποτελεί πέρασμα, ακόμα και για κοπάδια αιγοπροβάτων.
Εκείνο που προκαλεί ακόμα περισσότερο είναι το ότι ο έλληνας πολίτης θα επιβαρυνθεί με το ποσό των 82.000 για την απομάκρυνση και καταστροφή των συγκεκριμένων φυτοφαρμάκων που κατά κύριο λόγω χρησιμοποιούνται στη δακοκτονία.
Σύμφωνα με την προκήρυξη ανοιχτού διαγωνισμού από την Περιφέρεια Δυτική Ελλάδα, που θα διενεργηθεί τη Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012 αναζητείται ο ανάδοχος που θα απομακρύνει 23.300 λίτρα, ληγμένα ακατάλληλα προς χρήση φυτοφάρμακα βάρους 29 τόνων περίπου. Όπως αναφέρει η προκήρυξη τα φυτοφάρμακα αυτά εντάσσονται στην κατηγορία «Αγροχημικά Απόβλητα, που περιέχουν επικίνδυνες ουσίες».
Τα βαρέλα που βρίσκονται πίσω από την αποθήκη για τη δακοκτονία στην άκρη των εγκαταστάσεων του αεροδρομίου Επιταλίου, αναγράφουν πάνω τους ημερομηνία παραγωγής 2009 και 2010. Η διαδικασία αυτή θα κοστίσει 82.000 ευρώ!

Πηγή: ilialive.gr via Οικοαντίσταση