Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

Νορβηγία: Πλωτή εξέδρα πετρελαίου πήρε... κλίση - Κίνδυνος για το περιβάλλον;

Η νορβηγική πετρελαϊκή εταιρεία "Statoil" ανακοίνωσε σήμερα πως επιταχύνει την εκκένωση μίας πλωτής εξέδρας της, στην οποία βρίσκονται 374 εργαζόμενοι στο πετρελαϊκό κοίτασμα της Νορβηγικής θάλασσας, καθώς κατά τις πρωινές ώρες διαπιστώθηκε ότι η εγκατάσταση έπαιρνε κλίση.

«Σχεδιάζουμε την απομάκρυνση του μη άκρως απαραίτητου προσωπικού και εξετάζουμε για τον καλύτερο τρόπο απομάκρυνσής του με ελικόπτερο», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο εκπρόσωπος του ...ομίλου, Όλε Άντερς Σκάουμπι, προσθέτοντας πως η επιχείρηση αφορά «το μεγαλύτερο τμήμα» του προσωπικού.

Η πλωτή εξέδρα "Floatel Superior", στο σύμπλεγμα Νιορντ, άρχισε να παίρνει κλίση νωρίς σήμερα το πρωί λόγω εισροής υδάτων στο έρμα της. Η εγκατάσταση κατέστη δυνατόν να σταθεροποιηθεί μία ώρα αργότερα, με την σκόπιμη είσοδο υδάτων στα άλλα έρματα, εξήγησε ο Σκάουμπι. «Συνήθως έχουμε δύο επίπεδα προστασίας κατά της εισροής υδάτων, και καθώς δεν μας μένει παρά μόνον ένα, αποφασίσαμε να απομακρύνουμε το μη άκρως απαραίτητο για την ασφάλεια προσωπικό», πρόσθεσε.

Στην περιοχή το πρωί βρέθηκαν πέντε ελικόπτερα, εκτελώντας την αποστολή τους εν μέσω δυσμενών καιρικών συνθηκών, όπως ανακοίνωσε η Statoil.