Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

Τοξικά χημικά στα κέρατα ρινόκερων το τελευταίο όπλο κατά της λαθροθηρίας

toxika-ximika-rinokeroi-98281 Ένα δραστικό μέτρο κατά της λαθροθηρίας εφαρμόζει το τελευταίο διάστημα το καταφύγιο ρινόκερων Sabi Sand στη Νότιο Αφρική. Ειδικότερα, το καταφύγιο ανακοίνωσε ότι τους τελευταίους 18 μήνες έχει εγχύσει στα κέρατα τουλάχιστον 100 ρινόκερων παρασιτοκτόνα και ανεξίτηλο...
ροζ χρώμα, στο πλαίσιο της μάχης κατά της λαθροθηρίας.
Πάνω από 200 ρινόκεροι έχουν σκοτωθεί φέτος από λαθροθήρες στη Νότιο Αφρική, λόγω της αυξημένης ζήτησης για κέρατο ρινόκερου στην Ασία, όπου χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή ιατρική.
Οι υπεύθυνοι του πάρκου προειδοποιούν ότι η κατανάλωση κεράτου ρινόκερου από το καταφύγιο ενέχει σοβαρούς κινδύνους για την υγεία αφού έχει επιμολυνθεί με ένα χημικό μείγμα, το οποίο ωστόσο δεν προκαλεί θάνατο.
Για να φτιάξουν τα τοξικά κέρατα, οι εργαζόμενοι στο καταφύγιο αναισθητοποιούν τους ρινόκερους και τρυπούν το κέρατό τους και το διαποτίζουν με βαφή και παρασιτοκτόνα, τα οποία χρησιμοποιούνται για να σκοτώσουν τσιμπούρια και ψύλλους στα ζώα, όμως είναι τοξικά για τους ανθρώπους.
Σε ερώτηση για το αν αισθάνονται τύψεις για ενδεχόμενα προβλήματα σε ανυποψίαστους καταναλωτές, οι υπεύθυνοι του πάρκου υποστηρίζουν ότι τα συγκεκριμένα χημικά επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται στα ζώα, οπότε δεν κάνουν κάτι παράνομο.
Εκτός αυτού, το πάρκο έχει κοινοποιήσει την πρωτοβουλία του στα μέσα ενημέρωσης, ενώ έχει τοποθετήσει στους φράχτες προειδοποιητικές πινακίδες.
econews