Κυριακή 16 Ιουνίου 2013

Απελευθέρωση δύο γερακίνων στην Φιλέρημο Ρόδου από το Δίκτυο Διάσωσης Άγριας Ζωής της Αιθρίας

Δυο γερακίνες απελευθέρωσε η ομάδα της Αιθρίας το Σάββατο 8 Ιουνίου στη Φιλέρημο. Οι δυο γερακίνες, οι οποίες είχαν βρεθεί τραυματισμένες στη Ρόδο, κατάφεραν και...
πέταξαν πάλι υγιείς στο ροδίτικο ουρανό, μέσα σε κλίμα ιδιαίτερης χαράς και συγκίνησης από τους παρευρισκόμενους.

 Η ιστορία των δυο πουλιών ξεκινά πριν από 4-5 μήνες, όταν κάτοικοι της Ρόδου τα βρίσκουν τραυματισμένα: οι γερακίνες φέρουν τραύματα από σκάγια στα φτερά και αδυνατούν να πετάξουν. Τα μέλη του Δικτύου Διάσωσης της Άγριας Ζωής της Αιθρίας παραλαμβάνουν τα ...πουλιά και αφού τους παρέχουν τις πρώτες βοήθειες, τα στέλνουν στην Πάρο, στο Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων «Αλκυόνη». Τα νέα από τους υπεύθυνους του Κέντρου είναι ενθαρρυντικά: τα πουλιά είναι πολύ πιθανό να ξαναπετάξουν. Η ανάρρωση αποδεικνύεται βέβαια πολύμηνη, όμως η προσπάθεια στέφεται από επιτυχία και το προηγούμενο Σάββατο οι γερακίνες επιστρέφουν πίσω στη Ρόδο για να απελευθερωθούν στο φυσικό τους χώρο!

 Ως χώρος απελευθέρωσης επιλέγεται η Φιλέρημος. Τα μέλη, αλλά και φίλοι της Αιθρίας, φτάνουν στο χώρο… Τα χαμόγελα πολλά και η συγκίνηση διάχυτη: πρόκειται για την πρώτη απελευθέρωση της ομάδας! Μεταξύ των συναισθημάτων όμως και αγωνία: σε κάθε απόπειρα απελευθέρωσης καραδοκεί πάντα η πιθανότητα τα πουλιά να μην καταφέρουν να πετάξουν! Άδικοι όμως οι φόβοι: τα πουλιά δεν «κρατιούνται» στην κυριολεξία και πετάγονται στον ουρανό, μόλις ανοίγουν τα κουτιά! Ας είναι καλότυχα!

 Το Δίκτυο Διάσωσης Άγριας Ζωής της Αιθρίας

 Εδώ και ενάμισι περίπου χρόνου, η Αιθρία έχει δημιουργήσει το Δίκτυο Διάσωσης Άγριας Ζωής, το οποίο παρέχει πρώτες βοήθειες σε τραυματισμένα άγρια ζώα, κυρίως πουλιά. Το δίκτυο απαρτίζεται από εξειδικευμένους επιστήμονες, αλλά και κατοίκους της Ρόδου, οι οποίοι έχουν εκπαιδευτεί στην παροχή πρώτων βοηθειών σε άγρια πτηνά. Η παροχή πρώτων βοηθειών γίνεται υπό την κτηνιατρική επίβλεψη της ειδικευμένης κτηνιάτρου, Σοφίας Προύσσαλη, σε συνεργασία με τον κτηνίατρο, Παναγιώτη Μαργιέ, και τα μέλη του Δικτύου. Επίσης, τον τελευταίο χρόνο η Αιθρία συνεργάζεται στενά με το Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων «Αλκυόνη» στην Πάρο, το οποίο αναλαμβάνει την περαιτέρω περίθαλψη και αποκατάσταση των τραυματισμένων ζώων.

 Η ανάγκη να μεγαλώσει το Δίκτυο είναι πάντα επίκαιρη! Όσοι κάτοικοι της Ρόδου λοιπόν θέλουν να συμμετάσχουν, μπορούν να επικοινωνήσουν με την Αιθρία μέσω του email aithriango@gmail.com, ή τηλεφωνικά με το Βασίλη Γεωργόπουλο (697 8087594) και τη Βίβιαν Λουίζίδου (6974086972).


allaksogolies.gr