Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

Φόρο ρύπανσης στη βενζίνη βάζει το Πεκίνο

Τα επίπεδα νέφους στο Πεκίνο έφτασαν σε επικίνδυνα



επίπεδα τον περασμένο χειμώνα, με επίπεδα ρύπανσης 10 έως 15 φορές υψηλότερα από το όριο κινδύνου που θέτει η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας.Πλέον η Κίνα παίρνει την κατάσταση στα χέρια της ανακοινώνοντας νέο φόρο ρύπανσης καυσίμων.

Συγκεκριμένα, μέσα στους επόμενους 12 μήνες, το Πεκίνο θα επιβάλει φόρο ρύπανσης καυσίμων που θα προστεθούν στις σταθερές τιμές του φυσικού αερίου, προκειμένου να αποτρέψει τους κατοίκους να χρησιμοποιούν τόσο πολύ τα αυτοκίνητά τους.

Οι οδηγοί σήμερα πρέπει να πληρώσουν ένα...

17% φόρου για κάθε λίτρο βενζίνης που αγοράζουν. Επιπλέον, υπάρχει ένας σταθερός φόρος 0.16 δολαρίων ανά λίτρο, καθώς και 0,07% φόρος αστικών κατασκευών και άλλο ένα 0,03% επιπλέον.

Με αυτούς τους τρέχοντες φόρους, ένα λίτρο φυσικού αερίου κοστίζει περίπου 8 γιουάν ή 1.30 δολάρια. Προσθέτοντας και τον νέο φόρο ρύπανσης, ένα λίτρο φυσικού αερίου φτάνει α 1,62 δολάρια. Εάν η εφαρμογή αυτού του φόρου ρύπανσης είναι επιτυχής στο Πεκίνο, η κυβέρνηση σχεδιάζει να τον εφαρμόσει σε ολόκληρη τη χώρα.

Ο φόρος ρύπανσης γίνεται στα πλαίσια μιας σειράς προσπαθειών που καταβάλλει η Κίνα για τον περιορισμό των ανεξέλεγκτων επιπέδων ατμοσφαιρικής ρύπανσης της. Ταυτόχρονα, το Πεκίνο έχει δεσμευτεί να αποσύρει 180.000 ρυπογόνα αυτοκίνητα από τους δρόμους του, ενώ σε εθνικό επίπεδο, θα υπάρξει μια προσπάθεια αντικατάστασης 44.000 πηγών καύσης άνθρακα με καθαρότερες εναλλακτικές λύσεις θέρμανσης.

green blog