Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

Επεισόδια στην Κωνσταντινούπολη: το περιβάλλον, το πάρκο και τα ζώα

Η καθιστική διαμαρτυρία μερικών κατοίκων της Κωνσταντινούπολης που αντέδρασαν στην τσιμεντοποίηση ενός πάρκου στο κέντρο της πόλης και τη μετατροπή του σε (ένα ακόμα) εμπορικό κέντρο εξελίχθηκε σε μια από τις εντονότερες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που έχει δει η Τουρκία τα τελευταία χρόνια.
Έτσι, η διαμαρτυρία για τη δόμηση στην Πλατεία Ταξίμ αποτέλεσε τη θρυαλλίδα βίαιων επεισοδίων που συγκλονίζουν το σύνολο της τουρκικής επικράτειας από την Κωνσταντινούπολη ως την Άγκυρα κι από την Προύσα ως τη Σμύρνη και υπολογίζονται σε συνολικά σε 90.
Τα τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης μεταδίδουν λογοκριμένες από το καθεστώς Ερντογάν εικόνες και πληροφορίες. Η Διεθνής Αμνηστία κάνει λόγο για τεσσερις νεκρούς, 1000 τραυματίες μεταξύ των οποίων τέσσερις άνθρωποι που έχασαν την...
όρασή της από επιθέσεις αστυνομικών.

—Περιβαλλοντικό ζήτημα

Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν την προηγούμενη εβδομάδα όταν μερικές δεκάδες πολίτες κατασκήνωσαν στο Πάρκο Γκεζί της Κωνσταντινούπολης αντιδρώντας στα σχέδια της κυβέρνησης.
Την περασμένη Τετάρτη, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εγκαινιάζοντας την έναρξη κατασκευής της τρίτης γέφυρας του Βοσπόρου, επιχείρησε να απαξιώσει τους διαδηλωτές λέγοντας ότι “ό,τι και να κάνετε, έχουμε λάβει τις αποφάσεις μας και θα προχωρήσουμε”.
Η ίδια η τρίτη γέφυρα του Βοσπόρου αποτελεί ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα στην Τουρκία, όχι μόνο διότι ο αυτοκινητόδρομος θα διασχίσει δασικές εκτάσεις προκαλώντας περιβαλλοντική καταστροφή, αλλά και διότι θα πάρει το όνομα του σουλτάνου Σελίμ του Β’ ο οποίος σφαγίασε τους Αλεβίτες της Ανατολίας κατά τον 16ο αιώνα.
Χτες Κυριακή, οι διαδηλωτές προσήλθαν εθελοντικά στην Πλατεία Ταξίμ και καθάρισαν τα σκουπίδια, ενώ το βράδυ ξέσπασαν βίαια επεισόδια στη συνοικία Μπεσίκτας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες διαδηλωτών που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο από την εκτεταμένη χρήση χημικών έχουν πληγεί όχι μόνο άνθρωποι, αλλά και αδέσποτα σκυλιά και γάτες που κείτονται νεκρά στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης.

econews