Σάββατο 20 Ιουλίου 2013

Αϊτή: Χωματερή μετατρέπεται σε ζωντανό κήπο και χαρίζει ελπίδα

Μια νέα ελπίδα γεννήθηκε με τη δημιουργία κήπου της Σίτυ Σόλεϊ στην Αϊτή. Ο κήπος δημιουργήθηκε από τους κατοίκους της περιοχής το 2011 στη θέση ενός μεγάλου σκουπιδότοπου. Επιμέλεια: Ευαγγελία Ασημακοπούλου 
Η Σίτυ Σόλεϊ βρίσκεται στο βόρειο άκρο της πρωτεύουσας Πορτ-ο-Πρενς. Πρόκειται για μία από τις πιο φτωχές περιοχές της χώρας. Μια παραγκούπολη γεμάτη σκουπίδια, όπου σε κάθε παράγκα στεγάζονται 9 άνθρωποι που ημερησίως δεν κερδίζουν περισσότερο από μισό δολάριο. Η περιοχή μαστίζεται από την κακή υγιεινή, τη βία και την εγκληματικότητα, ενώ σύμφωνα με...
στατιστικές, το προσδόκιμο ζωής των κατοίκων δεν ξεπερνά κατά πολύ τα 50 έτη.


Υπάρχει όμως ένας άνθρωπος που επιδιώκει να αμφισβητήσει αυτό το στατιστικό στοιχείο και ελπίζει σε ένα υγιέστερο μέλλον για τους 250.000 κατοίκους της περιοχής, μετατρέποντας μια χωματερή σε ένα ζωντανό αστικό άσυλο.


«Μεγάλωσα στη περιοχή Σίτυ Σόλεϊ, όπου οι άνθρωποι πιστεύουν πως βρίσκεται κάπου που τίποτα καλό δεν μπορεί να συμβεί. Αλλά εγώ και ορισμένα μέλη της κοινότητας θέλαμε να έχουμε κάτι για να γυρίσει το πράσινο και τίποτα δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερο από ένα κήπο», δήλωσε στο BBC ο Τίλιας Ντάνιελ, κάτοικος της περιοχής.


Τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά: Ο κήπος καλύπτει δύο στρέμματα και αποτελεί το μεγαλύτερο αστικό κήπο στη χώρα. Οι άνθρωποι είναι υπεύθυνοι για τη φύτευση και τη συγκομιδή και είναι εξαιρετικά δημοφιλής στους ντόπιους.

«Έχουμε φυτεύσει περίπου 20 διαφορετικά είδη λαχανικών στο κήπο. Οι άνθρωποι γνωρίζουν ότι δεν είναι εύκολο να φυτεύεις στην Αϊτή, καθώς το έδαφος δεν είναι πια καλό και δεν έχουμε νερό. Όμως βλέπετε έχουμε καταφέρει κάτι πραγματικά εκπληκτικό», λέει ο Τίλιας.


Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής χρησιμοποιείται για τη τοπική κουζίνα παρέχοντας αναγκαία διατροφή για τους κατοίκους, ενώ ό,τι περισσεύει πωλείται στην αγορά.


Όμως δεν είναι μόνο η δημιουργία κήπου και η φύτευση πολλών ειδών λαχανικών, αλλά και η κατασκευή δοχείων από ανακυκλωμένα υλικά. Οι κάτοικοι χρησιμοποιούν ότι μπορούν όπως παλιά παπούτσια, μπάλες ποδοσφαίρου ακόμα και λεκάνες τουαλέτας και βαλίτσες για αυτό τον σκοπό.


«Χρησιμοποιούμε ότι μπορούμε να βρούμε. Το  ζήτημα, είναι πως πρώτα θέλουμε τα παιδιά να νιώθουν συνδεδεμένα με αυτό όσο τίποτα άλλο. Θέλω να μπορούν να τρώνε, να βγάλουν χρήματα από το κήπο και να νιώθουν περισσότερο την ειρήνη μέσα στο κήπο. Αν καταφέρω να δω αυτά τα τρία πράγματα να πραγματοποιούνται, θα έχω πραγματοποιήσει το όνειρο μου», δήλωσε ο Τίλιας.

TVXS