Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

Ελλάδα: Ποια σημεία είναι ακατάλληλα για κολύμβηση – Τι λέει το ΥΠΕΚΑ

Σε αναφορά στην πρόσφατη αξιολόγηση της ποιότητας των υδάτων κολύμβησης της χώρας η Ειδική Γραμματεία Υδάτων του ΥΠΕΚΑ διευκρινίζει τα ακόλουθα:
“Η εξασφάλιση της άριστης ποιότητας των ακτών και υδάτων κολύμβησης αποτελεί διαχρονική προτεραιότητα για τη χώρα.
Εφαρμόζοντας τα κριτήρια της ισχύουσας Εθνικής και Κοινοτικής νομοθεσίας η Ελλάδα έχει να επιδείξει άριστα αποτελέσματα, με την ποιότητα των υδάτων κολύμβησης να κατατάσσεται μεταξύ των καλυτέρων της Ευρώπης. Στον επίσημο σχετικό ιστότοπο για τα κολυμβητικά ύδατα www.bathingwaterprofiles.gr δημοσιεύθηκε η ετήσια έκθεση της ΕΓΥ για το 2012 (σε συμφωνία και με την αντίστοιχη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής) η οποία περιλαμβάνει...
την αξιολόγηση της ποιότητας των υδάτων κολύμβησης κατόπιν στατιστικής επεξεργασίας των μικροβιολογικών δεδομένων, για την τετραετία 2009-2012 σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 4 και στο Παράρτημα Ι της Οδηγίας 2006/7/ΕΚ. Συνολικά, παρακολουθήθηκαν 2155 σημεία και προέκυψαν τα ακόλουθα συμπεράσματα:
* 2.149 (ποσοστό 99.7%) χαρακτηρίζονται ως κατάλληλα για κολύμβηση, με τη συντριπτική πλειοψηφία αυτών (πάνω από 2000) να κατατάσσονται στην υψηλότερη κλίμακα της εξαιρετικής ποιότητας. .
* Μόνο έξι σημεία (ποσοστό 0.03%) χαρακτηρίζονται ως «ανεπαρκούς ποιότητας», τα οποία βρίσκονται σε παράκτια ύδατα.
Ωστόσο, για τα έξι αυτά σημεία (Αγυιά-Καμπιγκ Πάτρα, Μποζαΐτικα-Αχαΐα, Πλαζ Πρόκου – Εθνικό Στάδιο Γυθείου, Χώρα – Καμάρα /Άνδρος, Μαρίνα Πόρτο Καρράς) θα πρέπει να επισημανθεί ότι :

Στα τέσσερα πρώτα σημεία το αποτέλεσμα οφείλεται σε υψηλές συγκεντρώσεις των εξεταζόμενων μικροβιολογικών παραμέτρων που παρατηρήθηκαν κατά την κολυμβητική περίοδο του έτους 2010, ενώ η ποιότητα των υδάτων εμφανίζει συνεχή βελτίωση τα έτη 2011 και 2012.
Κατά συνέπεια δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας των λουομένων, ενώ δεν απαιτείται η λήψη πρόσθετων μέτρων (π.χ. σύσταση για απαγόρευση κολύμβησης) για την τρέχουσα κολυμβητική περίοδο του 2013. Σημειώνεται ότι για λόγους πληρέστερου ελέγχου από το 2013 έχει ενταχθεί νέο πρόσθετο σημείο παρακολούθησης, στην ακτή Δάφνη του Δήμου Πατρέων

Για το πέμπτο σημείο (Χώρα-Καμάρα Άνδρου), βάσει των Μητρώων ταυτοτήτων Υδάτων Κολύμβησης στη συγκεκριμένη περιοχή εκβάλει αγωγός αποχέτευσης λυμάτων και ο Δήμος Άνδρου έχει αναρτήσει πινακίδα απαγόρευσης της κολύμβησης ήδη από το 2011. Σε κάθε περίπτωση κατά την παρακολούθηση των υδάτων κολύμβησης την κολυμβητική περίοδο 2012, παρατηρήθηκε ότι οι συγκεντρώσεις των εξεταζόμενων μικροβιολογικών παραμέτρων μειώθηκαν σε σύγκριση με την κολυμβητική περίοδο του 2010, που οι τιμές ήταν ιδιαίτερα υψηλές.
Σε ότι αφορά στο έκτο σημείο (Μαρίνα Πόρτο Καρράς) το σημείο εντοπίζεται εντός της Μαρίνας του Πόρτο Καρράς στην οποία εκ του νόμου ούτως ή άλλως απαγορεύεται η κολύμβηση. Επισημαίνεται ότι στην ταυτότητα που συντάχθηκε και δημοσιοποιήθηκε το 2011 εντοπίστηκε και αναγνωρίστηκε το γεγονός ότι τα συγκεκριμένα ύδατα δεν είναι κολυμβητικά.

Για τους παραπάνω λόγους και δεδομένου ότι δεν πρόκειται για αναγνωρισμένα ύδατα κολύμβησης, προτάθηκε από την ΕΓΥ (με κοινοποίηση στη Ευρωπαϊκή Επιτροπή) ως μη έχουσα νόημα κατά την Οδηγία, η αφαίρεση των δύο αυτών σημείων (5 και 6) από το πρόγραμμα παρακολούθησης της ποιότητας των υδάτων κολύμβησης, ακολουθώντας τη διαδικασία αναθεώρησης του Δικτύου Παρακολούθησης της ποιότητας των υδάτων κολύμβησης που καθόρισε το 2012 η ΕΓΥ με την υπ΄αρ. 1007172/27-04-2012 Εγκύκλιο.
Η Ειδική Γραμματεία Υδάτων έχει ήδη προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες ώστε με πρόταση των αρμόδιων Αποκεντρωμένων Διευθύνσεων, με το παραπάνω σκεπτικό, να προχωρήσει η απένταξη των συγκεκριμένων σημείων από το πρόγραμμα παρακολούθησης”.