Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

Η καρέτα καρέτα και οι… μνηστήρες της Κυπαρισσίας

Διαγκωνισμός επενδυτών και ΜΚΟ για την παραλία με τις χελώνες που ανήκει στο δίκτυο Natura 2000 – Νόμιμη και ήπιας μορφής ανάπτυξη προτείνει ο δήμαρχος

Του Δημήτρη Τερζή

Το καλοκαίρι των αντεγκλήσεων και των διαμαρτυριών ήταν αυτό που πέρασε για τη Μεσσηνία, και ειδικότερα για μερίδα κατοίκων του οικισμού Καλό Νερό, οι οποίοι ήρθαν αντιμέτωποι με τη ΜΚΟ «Αρχέλων» που έχει αντικείμενό της την προστασία της θαλάσσιας χελώνας καρέτα καρέτα.

Οι κάτοικοι καταγγέλλουν ότι η ΜΚΟ ουσιαστικά τους...
εμποδίζει να έχουν ελεύθερη πρόσβαση στην παραλία της περιοχής τους, ενώ επικαλούνται και τους νόμους περί δημόσιας υγείας και ασφάλειας έναντι οποιασδήποτε προστασίας της χλωρίδας και πανίδας, επειδή, όπως υποστηρίζουν σε σχετική καταγγελία στον υπολιμενάρχη Κυπαρισσίας, «από την τοποθέτηση των πλεγμάτων πάνω από τις φωλιές των χελωνών δημιουργούνται θανάσιμοι κίνδυνοι για τα παιδιά μας».

Η συγκεκριμένη καταγγελία μερίδας των κατοίκων είναι η πιο πρόσφατη από σειρά αντεγκλήσεων. Από την πλευρά τους οι άνθρωποι της οργάνωσης κατήγγειλαν πριν από καιρό ότι βρήκαν ένα όχημα που χρησιμοποιούν για τις μετακινήσεις τους βανδαλισμένο -και τα 4 λάστιχα είχα σκιστεί με μαχαίρι.

«Ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί συμβαίνει αυτό και με τέτοια ένταση, ειδικά φέτος», λέει στην «Εφ.Συν.» η συντονίστρια των προγραμμάτων Πελοποννήσου της οργάνωσης Παναγιώτα Θεοδώρου. «Εμείς βρισκόμαστε στην περιοχή 30 χρόνια. Τόσα χρόνια έχουμε αποδείξει –και όχι μόνο εδώ αλλά και στη Ζάκυνθο και αλλού– το έργο μας. Εμείς δεν απαγορεύσαμε σε κανέναν να πάει να κάνει μπάνιο στη θάλασσα. Από εκεί και πέρα όμως όταν το 85% της ωοτοκίας της χελώνας γίνεται στην περιοχή, κάπως πρέπει να προστατεύσουμε τις φωλιές. Εμείς το μόνο που θέλαμε να γίνει –και αυτό βάσει ελληνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας– είναι η διαφύλαξη της γέννας και η επιστροφή των μικρών στο νερό, στον φυσικό τους χώρο. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορείς να έχεις καντίνες που λειτουργούν ανεξέλεγκτα στην παραλία. Προσέξτε, δεν λέμε “όχι” στις καντίνες, λέμε “ναι”, αλλά με συγκεκριμένες διαδικασίες. Π.χ. οι ξαπλώστρες πρέπει να μαζεύονται κάθε βράδυ και να ανοίγονται πάλι το πρωί ώστε κατά τη διάρκεια της νύχτας να μην πέφτουν πάνω τους οι χελώνες. Σημαντικό είναι επίσης τα φώτα. Δεν μπορείς να έχεις καντίνες με έντονο φωτισμό τη νύχτα στην παραλία. Οι χελώνες έχουν σαν οδηγό το φυσικό φως, αυτό του φεγγαριού, τα δυνατά φώτα τις αποπροσανατολίζουν. Εξάλλου και σύμφωνα με τον νόμο καμία καντίνα δεν επιτρέπεται να λειτουργεί στην παραλία μετά τις 9 το βράδυ. Εδώ λοιπόν πέρυσι είχαμε γλέντια και στις τρεις καντίνες που λειτουργούσαν ώς το ξημέρωμα. Ε, ναι, αυτό δεν μπορεί να συμβαίνει όταν ο χώρος ανήκει σε δίκτυο Natura και αποτελεί τη βασική τοποθεσία που οι χελώνες αφήνουν τα αυγά τους».

Ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί σήμερα σ’ εκείνο το μικρό κομμάτι του Κυπαρισσιακού Κόλπου; Για πρώτη φορά φέτος –και έπειτα από παρέμβαση του υπουργείου Περιβάλλοντος– απαγορεύτηκε στον Δήμο Τριφυλίας να επιτρέψει τη δημιουργία μόνιμων καντινών στην παραλία οι οποίες το βράδυ μετατρέπονταν σε beach bar με έντονο φωτισμό και μουσική.

Παράλληλα, δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα στη Δικαιοσύνη η περίπτωση επένδυσης κατασκευαστικής εταιρείας –συμφερόντων του εφοπλιστή Πέτρου Παππά–, η οποία έχει κάνει αίτηση στην Πολεοδομία προκειμένου να κατασκευάσει βίλες. Η συγκεκριμένη έκταση, η οποία αποτελεί δωρεά -με βασιλικό διάταγμα του 1953- σε κάτοικο της περιοχής, αφορά 308 στρέμματα και, σύμφωνα με πληροφορίες, αρχικά ήταν δασική, στη συνέχεια μετατράπηκε σε γεωργική και πριν από κάποια χρόνια αποχαρακτηρίστηκε ως μη γεωργική, κατά συνέπεια οικοδομήσιμη.

Η εταιρεία υποστηρίζει ότι προστατεύει την ιδιοκτησία της και πως θέλει να επενδύσει σε αυτήν νόμιμα. Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, έχουν ήδη βεβαιωθεί δύο πρόστιμα από την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Με τις αποφάσεις του περιφερειάρχη Πελοποννήσου υπ’ αρ. πρωτ. 7684/11-6-12 και 10.580/3-8-12 επιβλήθηκαν συνολικά πρόστιμα 31.000 ευρώ γιατί πραγματοποιήθηκαν από την εταιρεία «Νέος Κότινος Α.Ε.» εργασίες οδοποιίας χωρίς να ακολουθηθούν οι διαδικασίες της περιβαλλοντικής αδειοδότησης και γιατί αυτές πραγματοποιήθηκαν εντός περιοχής που ανήκει στο Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών Natura 2000 με κωδικό GR 2550005 και ονομασία «Θίνες Κυπαρισσίας-Νεοχώρι-Κυπαρισσία».

Κλιμάκιο της Ε.Ε., που βρέθηκε στην περιοχή το καλοκαίρι του 2012, έλεγξε τα δεδομένα και στη συνέχεια συνέταξε μια έκθεση στην οποία ζητούσε από το ελληνικό κράτος να συμμορφωθεί με την ευρωπαϊκή νομοθεσία όσον αφορά πλήθος παραβάσεων (καντίνες, αυθαίρετες κατασκευές, δρόμοι κ.λπ.), διαφορετικά θα ακολουθούσε παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Για το θέμα ζητήσαμε την άποψη του δημάρχου Τριφυλίας Κώστα Κόλλια, ο οποίος πιστεύει πως λύση θα βρεθεί μόνο αν πέσουν οι τόνοι από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. «Οι άνθρωποι συνυπάρχουν με τις χελώνες πάρα πολλά χρόνια τώρα. Κατά τη γνώμη μου, το όλο θέμα αποτελεί ευθύνη της Πολιτείας που δεν έχει αποφασίσει πώς θα χαρακτηριστεί η περιοχή. Περιμένουμε ακόμα το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα. Εμείς ως δημοτική αρχή λέμε “ναι” σε μια νόμιμη και, το κυριότερο, ήπιας μορφής ανάπτυξη. Είμαστε κατά της ερημοποίησης της περιοχής. Αυτή τη στιγμή η Πολιτεία έχει επιβάλει την αναστολή των οικοδομικών αδειών στην περιοχή κι έχει απαγορεύσει τις καντίνες, ενώ έχει ρίξει και πρόστιμα σε όσους παρανόμησαν. Η υπόθεση δεν πρέπει να οδηγηθεί στα άκρα, γιατί δεν θα είναι προς το συμφέρον κανενός. Πρέπει να υπάρξει συνεννόηση», τονίζει ο κ. Κόλλιας.

ΜΚΟ «Αρχέλων»

Η ΜΚΟ «Αρχέλων» από τη δεκαετία του ’80 παρακολουθεί τις χελώνες καρέτα καρέτα στη Ζάκυνθο, στον Κυπαρισσιακό Κόλπο και στην Κρήτη, χρησιμοποιώντας εθελοντές απ’ όλη την Ευρώπη, ενώ συμμετέχει και σε προγράμματα ξένων πανεπιστημίων. Κάθε χρόνο συλλέγει στοιχεία για τις φωλιές, τις γέννες κ.λπ. τα οποία καταθέτει στο υπουργείο Περιβάλλοντος και στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Στη δυτική Πελοπόννησο η οργάνωση δραστηριοποιείται κυρίως στη Μεσσηνία και σε ένα μικρό κομμάτι της Ηλείας. Φέτος η Μεσσηνία είχε την πρωτιά στις φωλιές της χελώνας -συνολικά καταμετρήθηκαν 1.300 έναντι 1.100 στη Ζάκυνθο.
efsyn.gr