Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2013

Κοίτασμα νερού μπορεί να σώσει την Κένυα από την ξηρασία

Τον εντοπισμό τεράστιου υπόγειου κοιτάσματος νερού στη Κένυα, ανακοίνωσαν τα Ηνωμένα Έθνη και αξιωματούχοι της κυβέρνησης της Κένυας. Το κοίτασμα βρίσκεται στη περιοχή Τουρκάνα που μαστίζεται από ξηρασία και είναι σε θέση να...
καλύψει ανάγκες δεκαετιών.
Το γεγονός αυτό είναι μείζονος σημασίας για το λαό της Τουρκάνα αφού ο υποσιτισμός αποτελεί ένα από τα κυριότερα προβλήματα. Το κοίτασμα νερού εκτιμάται ότι θα χρησιμοποιηθεί στη κτηνοτροφία, την άρδευση καλλιεργειών, ενώ αναμένεται να συμβάλει στη μείωση συγκρούσεων για διεκδίκηση των ελάχιστων φυσικών πόρων.

Το κοίτασμα χωρίζεται σε πέντε υδροφορείς και η ανακάλυψη του έγινε στο πλαίσιο ερευνητικού προγράμματος της Κένυας και της Unesco με χρηματοδότηση της Ιαπωνίας. Οι δύο υδροφορείς ανακαλύφθηκαν μέσω προηγμένης δορυφορικής τεχνολογίας και επιβεβαιώθηκαν με γεωτρήσεις. Για τους άλλους τρεις αναμένεται επιβεβαίωση. 
Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας που ανακάλυψε το κοίτασμα, Radar Technologies International, οι υδροφορείς περιέχουν τουλάχιστον 250 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού και πως οι βροχοπτώσεις σε Κένυα και Ουγκάντα θα το αναπληρώνουν επαρκώς ετησίως.
Ο εντοπισμός του κοιτάσματος χαρακτηρίστηκε από την Unesco ως επιστημονικός θρίαμβος με το γενικό διευθυντή φυσικών επιστημών της Unesco Γκρέτσεν Καλοντζι, να δηλώνει ότι «θα συνεχίζουμε να στηρίζουμε την Αφρική για να φέρουμε στην επιφάνεια τον αόρατο υδάτινο πλούτο της».
tvxs