Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2013

Η μαριχουάνα - χασίς αλλοιώνει τον εγκέφαλο και ελαττώνει τη μνήμη

(Πηγή: Reuters/David Bebber) Τα άτομα που κάνουν συχνή χρήση μαριχουάνας για τουλάχιστον τρία χρόνια, και κυρίως οι έφηβοι, εμφανίζουν αφύσικες αλλαγές στον εγκέφαλό τους, οι οποίες σχετίζονται με μειωμένη μνήμη και μειωμένες σχολικές επιδόσεις, σύμφωνα με μια νέα έρευνα.
   Οι εγκεφαλικές ανωμαλίες και τα προβλήματα μνήμης παρατηρήθηκαν σε νέους 21 έως 22 ετών δύο χρόνια μετά τη διακοπή καπνίσματος μαριχουάνας, γεγονός που δείχνει ότι οι επιπτώσεις της χρόνιας χρήσης μαριχουάνας παραμένουν σε βάθος χρόνου. Οι εγκεφαλικές δομές που σχετίζονται με τη μνήμη εμφανίστηκαν να συρρικνώνονται και να καταρρέουν, πιθανότατα λόγω βλάβης των νευρώνων.
Η μελέτη έδειξε ακόμα πως η τακτική χρήση κάνναβης φαίνεται να...
επιφέρει και αλλοιώσεις στον εγκέφαλο που μοιάζουν με τη σχιζοφρένεια, ενισχύοντας τις υπάρχουσες ενδείξεις από προηγούμενες μελέτες πως η πρόωρη και συχνή χρήση μαριχουάνας σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης σχιζοφρένειας.
Σύμφωνα με τη νέα έρευνα, από τους 15 χρήστες μαριχουάνας που είχαν σχιζοφρένεια, το 90% είχαν αρχίσει να κάνουν τακτική χρήση του ναρκωτικού πριν εμφανίσουν την ψυχική νόσο.
Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής Feinberg του πανεπιστημίου Northwestern, με επικεφαλής τον καθηγητή ψυχιατρικής Matthew Smith, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Schizophrenia Bulletin", επισήμαναν πως τυχόν αποποινικοποίηση της μαριχουάνας αναμένεται να οδηγήσει σε συχνότερη χρήση, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την υγεία των νέων.
Στις ΗΠΑ, η μαριχουάνα είναι η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη ναρκωτική ουσία, με τους νεαρούς ενήλικες να σημειώνουν τα μεγαλύτερα -και ολοένα αυξανόμενα- ποσοστά χρήσης.

Newsroom Enet με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ