Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014

Ελεύθερα δελφίνια! Πολύ κοντά η απαγόρευση της αιχμαλωσίας και στην Ελλάδα.

Την κακοποίηση που υφίστανται τα δελφίνια στην αιχμαλωσία (σωματική και ψυχοδιανοητική), αλλά και την έλλειψη κάθε εκπαιδευτικής αξίας των παραστάσεων που πραγματοποιούντα στα δελφινάρια, επισήμανε κατά την παρουσία του στην Αθήνα, τις ημέρες αυτές, ο διάσημος εμπειρογνώμων και πρώην εκπαιδευτής θαλασσίων θηλαστικών, Ρικ Ο'Μπάρι, γνωστός στο ευρύ κοινό από το βραβευμένο με όσκαρ ντοκιμαντέρ "The Cove". "Το χαμόγελο των δελφινιών είναι...
η μεγαλύτερη πλάνη της φύσης. Δημιουργεί την εντύπωση ότι είναι πάντοτε χαρούμενα", δήλωσε για πολλοστή φορά ο θρυλικός υπερασπιστής των δελφινιών. 

Κατά την παραμονή του στην Αθήνα, ο κος Ο'Μπάρι και εκπρόσωποι των διοργανωτών, συναντήθηκαν με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, κο Ιωάννη Μανιάτη, ο οποίος, αφού συνομίλησε μαζί τους, εξέφρασε το ενδιαφέρον και την πρόθεσή του να εξετάσει σύντομα την θεσμοθέτηση απαγόρευσης της αιχμαλωσίας δελφινιών και λοιπών κητωδών στην χώρα μας, ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων - Ευρωπαϊκών και όχι μόνο - κρατών.

Στη συνέχεια, ο Αμερικανός ιδρυτής του παγκοσμίου βεληνεκούς προγράμματος Dolphin Project,συμμετείχε σε προγραμματισμένη συγκέντρωση, που διοργανώθηκε από από την ομάδα DolphinProject Greece και την Πρωτοβουλία Κατά της Αιχμαλωσίας των Κητωδών (Π.Κ.Α.Κ), και πραγματοποιήθηκε στις 24 Ιουνίου, έξω από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, με τη συμμετοχή πολιτών και οργανώσεων. Την συγκέντρωση τίμησε με την παρουσία του ο χρυσός ολυμπιονίκης τουwindsurfing, Νίκος Κακλαμανάκηςο οποίος μάλιστα υποσχέθηκε ότι θα κολλήσει το σύνθημα εναντίον της αιχμαλωσίας των δελφινιών στο πανί του, για να μεταφέρει σε όλον τον κόσμο το μήνυμα ότι τα δελφίνια ανήκουν στη θάλασσα. "Το λιγότερο που μπορώ να πω είναι ότι αξίζει να συμπαραταχθεί κανείς με αυτήν την προσπάθεια, γιατί έχει και υγεία και αλήθεια", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο χρυσός ολυμπιονίκης, παγκοσμίως γνωστός και σαν "Γιός του Ανέμου". "Η ευαισθητοποίηση για ηλικιωμένους, παιδιά, άτομα με ειδικές ανάγκες αλλά και για τα ζώα, μπορεί να δείξει το επίπεδο του πολιτισμού μας. Το σπουδαιότερα απ' όλα είναι ότι η Ελλάδα μπορεί να παράγει πολιτισμό. Αξίζει να προσπαθήσουμε!", τόνισε ο Νίκος Κακλαμανάκης. 

Ελεύθερα δελφίνια! Πολύ κοντά η απαγόρευση της αιχμαλωσίας και στην Ελλάδα.

Στο τέλος της εκδήλωσης, η οποία τελικά μετατράπηκε σε γιορτή, ο Ρικ Ο’Μπάρι και ο Νίκος Κακλαμανάκης παρέδωσαν στον υπουργό του ΥπΕΚΑ, κο Ιωάννη Μανιάτη, εκ μέρους των διοργανωτών, ευχαριστήρια επιστολή για την υπόσχεσή του να επιληφθεί του θέματος. Όπως αναφέρεται στην επιστολή, "η απαγόρευση της αιχμαλωσίας των κητωδών είναι σύμφωνη με τις τελευταίες επιστημονικές απόψεις που επισημαίνουν την ιδιαιτερότητα αυτών των θαλασσίων θηλαστικών, και εναρμονίζεται με τις απαιτήσεις του σύχρονου πολιτισμένου κόσμου για την ηθική μεταχείριση των ζώων και την ορθή περιβαλλοντική εκπαίδευση. Οι αρχαίοι Έλληνες αντιμετώπιζαν τα δελφίνια ως πλάσματα ισότιμα με τους ανθρώπους, τα ονόμαζαν 'λαό της θάλασσας', και προέβλεπαν την ποινή του θανάτου για εκείνους που τα κακοποιούσαν. Σήμερα, η Ελλάδα οφείλει όχι μόνον να συμμετέχει αλλά και να πρωτοστατήσει στην παγκόσμια προσπάθεια που θέλει να θέσει τέλος στην εκμετάλλευση και τον εγκλεισμό τους στα δελφινάρια". 

Επιστολή, υπογεγραμμένη από τους διοργανωτές, εστάλη και στον υπουργό του ΥΠΑΑΤ, κο Γεώργιο Καρασμάνη, με αίτημα την συνεργασία για την άμεση συμπλήρωση του νομοθετικού πλαισίου, έτσι ώστε να σταματήσουν οι παραστάσεις με δελφίνια, οι οποίες εκθέτουν την Ελληνική πολιτεία στους πολίτες της, και ολόκληρη την χώρα μας στο εξωτερικό."Έχουμε ενημερώσει το υπουργείο σας για τη συνεχιζόμενη παραβίαση της νομοθεσίας, και έχουμε επισημάνει κάποια κενά στο νομοθετικό πλαίσιο, τα οποία δεν επιτρέπουν την εφαρμογή του νόμου", επισημαίνεται στην επιστολή.

Την επομένη της εκδήλωσης, ο Ρικ Ο'Μπάρι έφυγε για Θεσσαλονίκη, από όπου θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για να παραστεί, στις 28 Ιουνίου, στην πανευρωπαϊκή διαμαρτυρία που διοργανώνεται από την πρωτοβουλία "For a Dolphinarium-free Belgium", και υποστηρίζεται από διάφορες Ευρωπαϊκές οργανώσεις, για δεύτερη συνεχή χρονιά, με αίτημα όχι μόνον την παύση της λειτουργίας του τελευταίου δελφιναρίου που υπάρχει στο Βέλγιο, αλλά και την απαγόρευση όλων των δελφιναρίων σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Η είδηση της υπόσχεσης του κου Μανιάτη να εξετάσει την απαγόρευση διατήρησης των κητωδών σε αιχμαλωσία στην χώρα μας έγινε δεκτή με ενθουσιασμό, κάνει ήδη το γύρω του διαδικτύου, και έχει αναρτηθεί σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης με εκατοντάδες χιλιάδες μέλη από ολόκληρο τον κόσμο, αποσπώντας θετικά σχόλια και ευχαριστείες.
Ενδεικτικά αναφέρουμε την ανάρτηση στην σελίδα του βραβεβμένου με όσκαρ ντοκιμαντέρ THE COVE .

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΙΧΜΑΛΩΣΙΑΣ ΤΩΝ ΚΗΤΩΔΩΝ
DOLPHIN PROJECT GREECE