Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2014

Η σφαγή των δελφινιών ξεκίνησε στο Ταΐτζι


Ξεκίνησε τη Δευτέρα 1η Σεπτεμβρίου η ετήσια σφαγή των δελφινιών στο Ταΐτζι της Ιαπωνίας.

Το επόμενο εξάμηνο, εκατοντάδες δελφίνια θα εγκλωβιστούν και θα θανατωθούν με βίαιο τρόπο, ώστε... το κρέας τους να πωληθεί σε καταστήματα και εστιατόρια της Ιαπωνίας.


—Η σφαγή καλά κρατεί

Κατά τ΄άλλα ξεκίνησε και φέτος η αποτρόπαιη σφαγή στο Ταΐτζι. Τουλάχιστον, οι καιρικές συνθήκες αναμένεται να καθυστερήσουν τις πρώτες σφαγές κι ενώ το κύμα διαμαρτυρίας που δημιούργησε η προβολή του βραβευμένου με Όσκαρ ντοκυμαντέρ The Cove το 2009 γιγαντώνεται.

Εκπρόσωποι περιβαλλοντικών οργανώσεων βρίσκονται ήδη στην πόλη να παρακολουθήσουν το κυνήγι, το οποίο αναμένεται να διαρκέσει έως το τέλος Φεβρουαρίου. Εξάλλου χθες ξεκίνησε επίσημα και το κυνήγι φαλαινών, το οποίο θα διαρκέσει ακόμα περισσότερο, έως το τέλος Απριλίου.

Όπως ενημερώνει ο πρωτοπόρος των δράσεων κατά της σφαγής του Ταΐτζι, Ρικ ο΄Μπάρυ όταν ξεκίνησε η διαμαρτυρία το 2003 σφαγιάζονταν 2300 δελφίνια ετησίως. Το 2012 ο αριθμός τους είχε μειωθεί σε 900 και πέρυσι σε 850. Λιγότερα νεκρά δελφίνια σημαίνει πλουσιότερη βιοποικιλότητα και μικρότερη μόλυνση της διατροφικής αλυσίδας με υδράργυρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο σημείο της σφαγής βρίσκονται ήδη 50 ακτιβιστές που θα διαμαρτυρηθούν υπό ισχυρή αστυνομική παρουσία.

Σημειώνεται ότι οι ιάπωνες υπερασπιστές του βάρβαρου εθίμου ισχυρίζονται ότι το κυνήγι αποτελεί μίαμακρόχρονη τοπική παράδοση και επισημαίνουν ότι τα ζώα που θανατώνονται δε βρίσκονται σε κίνδυνο, μια θέση που υποστηρίζεται και από την επίσημη ιαπωνική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τους τοπικούς ψαράδες, η θανάτωση των δελφινιών είναι απαραίτητη για τον περιορισμό της ποσότητας ψαριών που καταναλώνουν. Επιπλέον χαρακτηρίζουν τις αντιρρήσεις του δυτικού κόσμου ως υποκριτικές, καθώς αγνοούν το συντριπτικά μεγαλύτερο αριθμό αγελάδων, χοίρων και προβάτων που σφαγιάζονται ετησίως.

econews