Κυριακή 12 Μαρτίου 2017

Κανένας δεν χρειάζεται να πληγώνεται

Εάν κανείς αντιλαμβάνεται τα ζώα ως ηλίθια, βρώμικα και κτηνώδη, αυτό ίσως βοηθά να διευκολυνθεί το ηθικό φορτίο της δολοφονίας και της κατανάλωσης τους. 

Η αδικία είναι ιδιαιτέρως ύπουλη και η ολέθρια ιδεολογία περί ανθρώπινης υπεροχής είναι πάρα πολύ βαθιά ριζωμένη στην ψυχή μας. 

Aς γνωρίσουμε λοιπόν τα ζώα στη πραγματική τους διάσταση:



ΓΟΥΡΟΥΝΙΑ

Τα γουρούνια, μαζί και με άλλα προς τροφή ζώα, είναι ιδιαίτερα ευφυή. 

Ο καθηγητής Stanley Curtis του κρατικού πανεπιστημίου Penn έχει διδάξει τους τα γουρούνια να καταλαβαίνουν τις σύνθετες σχέσεις μεταξύ ενεργειών και αντικειμένων προκειμένου να παίξουν βιντεο-παιχνίδια. 

Τα γουρούνια έχει αποδειχθεί ότι είναι συγκεντρωμένα, δημιουργικά, καινοτόμα και ίσα σε νοημοσύνη με τους χιμπατζήδες...

  • Τα γουρούνια λατρεύουν το χάδι στην κοιλιά τους, ακριβώς όπως και τα σκυλιά και οι γάτες!

  • Επίσης τους αρέσουν πολύ τα παιχνίδια και ειδικά τα παιχνίδια με μια μπάλα και το κυνηγητό.

  • Άλλο ένα κοινό που έχουν με τους σκύλους και τις γάτες, είναι πως αγαπούν εξίσου τον ήλιο και χαίρονται πολύ όταν βρίσκουν ένα ήσυχο σημείο με ήλιο! Όμως χρειάζεται να προσέχουν τον ήλιο όπως και εμείς, μιας και το δέρμα τους είναι επιρρεπές στα ηλιακά εγκαύματα!

  • Έχουν ανεπτυγμένη κοινωνικότητα και αναπτύσσουν φιλίες όχι μόνο με άτομα του είδους τους αλλά και με άλλα ζώα.
  • Χαρακτηριστική είναι και η ευαισθησία τους, η εξυπνάδα τους και η κοινωνικότητά τους!

  • Υπάρχουν πολλές καταγεγραμμένες ιστορίες γουρουνιών που έσωσαν την ζωή ανθρώπων ή και άλλων ζώων. Για παράδειγμα η Pru και η Priscilla που και οι δύο γουρουνίτσες έσωσαν ανθρώπους από πνιγμό.

  • Στη φύση, η γουρούνα πριν γεννήσει θα απομακρυνθεί από τα άλλα γουρούνια και θα αναζητήσει κλαδιά και φύλλα για να χτίσει την φωλιά της. Εκεί, μετά τη γέννα, θα αναπτύξει φοβερά ισχυρούς δεσμούς με τα μωρά της, όπως και κάθε μάνα άλλωστε! Οι δεσμοί αυτοί διατηρούνται όπως και στο δικό μας είδος, ακόμα και όταν τα παιδιά της ενηλικιώνονται!

  • Στη φύση, τα μικρά γουρουνάκια σε ηλικία μόλις 3 εβδομάδων αρχίζουν να παίζουν και να αναπτύσσουν κοινωνικούς δεσμούς με τα άλλα γουρούνια – οι δεσμοί αυτοί, είναι τόσο ισχυροί που πολύ συχνά διαρκούν για ολόκληρη τη ζωή τους.

  • Τους αρέσει να οργανώνουν τον χώρο τους και διαχωρίζουν απόλυτα το χώρο που χρησιμοποιούν για να ζήσουν και τον χώρο που χρησιμοποιούν για τουαλέτα.

  • Είναι πολύ τρυφερά, ευαίσθητα και πιστά ζώα με ανεπτυγμένη αυτογνωσία και πολύ ήρεμο και φιλικό χαρακτήρα και υποφέρουν τρομερά μέσα στις φάρμες εκτροφής!

  • Παρά τη δημοφιλή πεποίθηση, είναι επίσης πολύ καθαρά ζώα! Κυλιούνται στην λάσπη, προκειμένου να δροσιστούν, όταν ο καιρός είναι ζεστός, καθώς και για να απαλλαγούν από τυχόν παράσιτα που μπορεί να έχουν.

  • Στη φύση ένα γουρούνι μπορεί να ζησει 12 με 15 χρόνια, αλλά στις φάρμες σφάζεται για το κρέας του από την ηλικία των 4 μηνών!
  •  
     

agelada_credits_sanctuario_gaiaΑΓΕΛΑΔΕΣ

Οι αγελάδες στη φύση είναι πολύ κοινωνικές και μάλιστα κάθε αγελάδα έχει και την “κολλητή” της φίλη. Αν για κάποιον λόγο την χάσει στεναχωριέται πάρα πολύ! Κάθε κοπάδι με αγελάδες έχει και έναν αρχηγό! Μάλιστα τα κριτήρια τους για την επιλογή του αρχηγού είναι όπως τα δικά μας: η αυξημένη νοημοσύνη, η εμπειρία, οι καλές κοινωνικές δεξιότητες και το αίσθημα εμπιστοσύνης καθορίζουν το ποιος θα είναι ο ηγέτης τους! Έχουν σύνθετα συναισθήματα, ιδιαίτερα καλή μνήμη, είναι πολύ ευαίσθητες και διαθέτουν και τη δυνατότητα να ανησυχούν για το μέλλον τους! 

Είναι ικανές να λύνουν προβλήματα και μάλιστα χαίρονται τόσο πολύ όταν βρίσκουν την λύση σε κάτι που πολλές φορές χοροπηδάνε στον αέρα! Τα μικρά αγελαδάκια λατρεύουν το παιχνίδι – όπως όλα τα παιδιά άλλωστε! Είναι πολύ ευαίσθητα ζώα με έντονα ανεπτυγμένα τα αισθήματα της συμπόνιας προς τους γύρω τους.

Οι γάτες δεν είναι τα μόνα ζώα που χαρακτηρίζονται από αυξημένη περιέργεια! Εξίσου περίεργες είναι και οι αγελάδες. 
Παρά το μεγάλο τους μέγεθος, λατρεύουν να παραφυλάνε τους επισκέπτες που μπαίνουν στον χώρο τους, ώστε να διαπιστώσουν ποιοι είναι, ακόμα και όταν ο επισκέπτης είναι ένα ιδιαίτερα μικρόσωμο ζώο, όπως ένας σκίουρος! 

Καμιά αγελάδα δεν είναι ίδια με μια άλλη – ακριβώς όπως και εμείς. Κάποιες είναι πιο τολμηρές, άλλες πιο δειλές, άλλες είναι πιο περίεργες και άλλες πιο στοργικές. Από νεαρή ηλικία κάθε μία αντιδρά εντελώς διαφορετικά στα διάφορα ερεθίσματα που δέχεται. 

Αγαπούν την μουσική και ιδιαίτερα την jazz! 
Δαπανούν πολύ χρόνο από την καθημερινότητα τους φροντίζοντας τον εαυτό τους 
και τις άλλες αγελάδες – αν και δεν το κάνουν με την σχολαστικότητα που το κάνουν οι γάτες. 

Η μητέρα αγελάδα, μετά από μια 9μηνη κύηση, φέρνει στη ζωή το μικρό της με το οποίο σχηματίζει πολύ δυνατούς δεσμούς. Στη φύση, αυτή η τόσο αφοσιωμένη μητέρα, φροντίζει το παιδί της για περίπου δύο χρόνια – σε αντίθεση με τις φάρμες που της το κλέβουν μέσα σε συνήθως 24 ώρες – κάτι που της προκαλεί αφόρητη θλίψη. Φυσιολογικά ζούν για 18 με 15 χρόνια, όμως σφάζονται για το κρέας τους από την ηλικία των 16 εβδομάδων! 


ΚΟΥΝΕΛΙΑ
kouneli_credits_to_mino_valley_farm_sanctuary 
  • Τα κουνέλια είναι πολύ κοινωνικά ζώα και ζουν σε οικογενειακές ομάδες που απαρτίζονται από 2-9 θηλυκά, 1-3 αρσενικά και φυσικά τα παιδιά τους. Κάθε οικογένεια κουνελιών μοιράζεται την ίδια φωλιά.

  • Είναι εξαιρετικά ευαίσθητα, έξυπνα και ευγενικά ζώα.
    Τα θηλυκά κουνέλια έχουν τον έλεγχο της κάθε φωλιάς ενώ τα αρσενικά την προστατεύουν από τα αρπακτικά ζώα καθώς και από άλλα κουνέλια.

  • Το ένα κουνέλι περιποιέται το άλλο, ακριβώς όπως και οι γάτες,  σε ένδειξη συντροφικότητας και αγάπης. Όταν είναι ευχαριστημένα παράγουν ένα ήχο που μοιάζει επίσης με το γουργουρητό της γάτας.

  • Τα κουνέλια περνάνε μια φάση “εφηβείας” η οποία διαρκεί μέχρι τα 2 τους χρόνια. Σε αυτή τη φάση κοιμούνται στην ύπαιθρο, έξω από τη φωλιά τους και αποδεικνύουν και εγκαθιδρύουν τη θέση τους στην ιεραρχία της ομάδας τους.

  • Τα κουνέλια που ζουν ευτυχισμένα μαζί με ανθρώπους επιδεικνύουν την ίδια συμπεριφορά με ένα σκυλί και τρέχουν και χοροπηδούν μόλις δουν τον άνθρωπο τους. Επίσης σε ένδειξη αγάπης γλείφουν τα χέρια και πολύ συχνά και την μύτη του κηδεμόνα τους.

  • Φυσιολογικα ζουν για 9 με 12 χρόνια, όμως σφάζονται για το κρέας τους σε ηλικία μόλις 12 βδομάδων!

ΚΟΤΕΣ

    kota2
  • Oι κότες, σε αντίθεση με την κοινή πεποίθηση είναι έξυπνα, περίεργα και ιδιαίτερα κοινωνικά ζώα. Όταν τους δίνεται η ευκαιρία, περνάνε τις μέρες τους μαζί με άλλες κότες, σκάβουν το χώμα για να τραφούν και λατρεύουν να κάθονται στον ήλιο.

  • Κακαρίζουν στα αγέννητα μωρά τους που απαντάνε και αυτά με τη σειρά τους μέσα από το κέλυφος του αυγού τους.

  • Σε αντίθεση με τα περισσότερα πουλιά, τα μωρά κοτόπουλα μπορούν να επιβιώσουν χωρίς τις μητέρες τους και χωρίς την άνεση μια φωλιάς και βγαίνουν από το αυγό πρόθυμα να εξερευνήσουν και έτοιμα να ζήσουν τη ζωή τους.

  • Έχουν εξαιρετικά έντονα ανεπτυγμένο το αίσθημα της συμπόνιας προς τα άλλα ζώα! Επίσης είναι πάρα πολύ τρυφερές μητέρες. Στην Αρχαία Ρώμη η φράση “Σε μεγάλωσε κότα” θεωρούταν φιλοφρόνηση! Στα χριστιανικά γραπτά αναφέρεται πως ο Χριστός χρησιμοποίησε την αγάπη που δείχνει η κότα προς τα παιδιά της για να εκφράσει την αγάπη του θεού προς τον άνθρωπο.

  • Επίσης έχουν πολύ εξελιγμένη κοινωνική συμπεριφορά στην οποία τηρείται η ιεραρχία και τα πιο ισχυρά άτομα κυριαρχούν στην ομάδα. Ο αγγλικός όρος Pecking order που στα ελληνικά μεταφράζεται ως “κυριαρχία” προέρχεται ακριβώς από αυτό το χαρακτηριστικό! (Η λέξη “Pecking ” σημαίνει “ράμφισμα”).

  • Οι διάφορες μετρήσεις που έχουν γίνει σε κότες τους δίνουν πολύ υψηλές επιδόσεις στις γνωστικές, συναισθηματικές και συμπεριφορικές τους λειτουργίες – αντίστοιχες με αυτές των γατιών και των σκυλιών!

  • Διαθέτουν  έναν περίπλοκο τρόπο επικοινωνίας με 30 διαφορετικές φωνητικές συμπεριφορές, όπου η κάθε μια έχει τη δική της σημασία, όπως το κάλεσμα των μικρών, η ενημέρωση για εύρεση τροφής κλπ. Μάλιστα διαθέτουν και κάμποσες διαφορετικές φωνητικές συμπεριφορές για την ανακοίνωση εισβολέων, ώστε να εξηγήσουν το είδος του εισβολέα-απειλής και τον τρόπο που καλούν τις άλλες κότες να τον αντιμετωπίσουν!

  • Υπό φυσιολογικές συνθήκες ο μέσος όρος ζωής μιας κότας είναι τα 6 με 8 χρόνια, αν όμως ζει με φροντίδα μπορεί να ξεπεράσει και τα 10 με 15.  Για το κρέας της σφάζεται όταν είναι 5 με 7 εβδομάδων!

ΠΡΟΒΑΤΑ & ΚΑΤΣΙΚΙΑ


arnaki_credits_woodstock_sanctuary


  • Τόσο τα κατσίκια, όσο και τα πρόβατα, όταν χαίρονται κουνάνε την ουρά τους, ακριβώς όπως και τα σκυλιά. Επίσης ανταποκρίνονται στο άκουσμα του ονόματός τους!

  • Τα αρνάκια και τα κατσικάκια σχηματίζουν απίστευτα ισχυρό δεσμό με τη μητέρα τους.

  • Τα πρόβατα είναι πανέξυπνα ζώα (πιο έξυπνα από τα σκυλιά) αλλά μην έχοντας τρόπο άμυνας είναι και αρκετά επιφυλακτικά. Για αυτόν ακριβώς το λόγο οι βοσκοί χρησιμοποιούν τα λεγόμενα τσοπανόσκυλα. Τα πρόβατα αντιλαμβάνονται τα σκυλιά ως εχθρό και έτσι χρησιμοποιούν τη μόνη άμυνα που έχουν, να μένουν μαζί με το κοπάδι τους.

  • Τα αρνάκια μοιάζουν πολύ με τα ανθρώπινα μωρά και λατρέυουν τα παιχνίδια!

  • Είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα και καλοσυνάτα ζώα και έχει παρατηρηθεί επανειλημμένα πως δείχνουνέντονη συμπονια και σχηματίζουν εύκολα δεσμούς με ζώα άλλου είδους.

  • Κάθε ένα πρόβατο που κατέχει μια συγκεκριμένη πληροφορία μπορεί και την μεταδίσει στα άλλα πρόβατα με τα οποία μοιράζεται το χώρο που ζει.

  • Τα πρόβατα όχι μόνο έχουν ανεπτυγμένη αντίληψη και φόρμες επικοινωνίας μεταξύ τους, αλλά, αντιλαμβάνονται και τις εκφράσεις άλλων ειδών. Έτσι αντιλαμβάνονται και τις εκφράσεις του προσώπου μας και μάλιστα αντιδρούν καλύτερα όταν είμαστε χαμογελαστοί και όχι κατσουφιασμένοι!

  • Ακριβώς όπως οι γάτες, έτσι και τα πρόβατα απολαμβάνουν να χαϊδεύονται στα πόδια των αγαπημένων τους ανθρώπων.

  • Τα πρόβατα εκφράζουν την θλίψη τους όπως και εμείς: σκύβουν το κεφάλι και δεν έχουν διάθεση να κάνουν κάτι. Επιπλέον, αγαπούν και νοιάζονται τόσο πολύ τα άλλα πρόβατα του κοπαδιού τους, που όταν απομακρυνθούν από αυτό στρεσάρονται ιδιαίτερα.

  • Τα πρόβατα διαθέτουν και εξαιρετική μνήμη! Μπορεί να δουν έναν άνθρωπο σήμερα και να τον θυμούνται για 2 ολόκληρα χρόνια, κάτι που πολλοί από εμάς αδυνατούμε να κάνουμε.

  • Τα κατσίκια είναι πολύ κοινωνικά, έξυπνα και φυσικά παιχνιδιάρικα ζώα. Τους αρέσει να εξερευνούν οτιδήποτε υπάρχει στην περιοχή που ζουν, ανακαλύπτοντας έτσι τον κόσμο.

  • Ταυτόχρονα είναι όμως και πολύ τρυφερά ζώα και αναπτύσσουν ισχυρούς δεσμούς με άλλα ζώα, ακόμα και με ανθρώπους. Αν μείνουν μόνα τους στεναχωριούνται πολύ.

  • Στα κατσίκια αρέσει πολύ η καθημερινή τους ρουτίνα και δυσαρεστούνται ιδιαίτερα αν κάτι την αλλάξει.

  • Φυσιολογικά τα πρόβατα ζουν 10 με 12 χρόνια και τα κατσίκια 15 με 18! Για το κρέας τους όμως σφάζονται από όταν φτάσουν τις 4 με 6 εβδομάδες!

ΓΑΛΟΠΟΥΛΕΣ


galopoula_credits_piebird_farm_sanctuary


  • Οι γαλοπούλες απολαμβάνουν τα χάδια, όσο και οι γάτες και μάλιστα γουργουρίζουν και αυτές! Επίσης αγαπούν πολύ τα παιχνίδια!

  • Απολαμβάνουν να ακούν μουσική, ειδικά κλασική και συχνά τραγουδάνε στην κυριολεξία την μελωδία ενός τραγουδιού.

  • Οι άνθρωποι που έχουν γαλοπούλες για συντροφιά τις αποκαλούν “ντετέκτιβ” μιας και είναι πολύ περίεργες, πάντα έτοιμες να ελέγξουν τι συμβαίνει και τους αρέσει να χαιρετούν τους επισκέπτες του σπιτιού.

  • Είναι υπερπροστατευτικές μητέρες και δίνουν ιδιαίτερη έμφαση και προσοχή στην οικογένειά τους. Λατρεύουν να τρώνε πρωινό και μεσημεριανό μαζί με τα μέλη της οικογένειάς τους.

  • Αναπτύσσουν απίστευτα δυνατές φιλίες μεταξύ τους καθώς και με άτομα από άλλα είδη.

  • Αν ζουν ελέυθερες οι αθλητικές τους ικανότητες είναι θαυμάσιες και μπορούν αν πετάξουν με μέση ταχύτητα που πλησιάζει τα 88 χιλιόμετρα την ώρα, συνεχόμενα για ως και ια 40 χιλιόμετρα.

  • Στη φύση η γαλοπούλα μπορεί να ζήσει για 10 ολόκληρα χρόνια. Στα σφαγεία όμως δολοφονείται μόλις φτάσει στην ηλικία των 5 – 6 μηνών.

Ο άνθρωπος εκμηδενίζει οποιονδήποτε θεωρεί κατώτερο από αυτόν. Εξαφανίζει όλα του τα χαρακτηριστικα και του δίνει ιδιότητες ανάλογα με τις υποτιθέμενες ανάγκες του: Ρούχα, φαγητό, διασκέδαση.
Έτσι τα ζώα γίνονται αντικείμενα που έχουν ημερομηνία λήξης και όχι ζωή. 
Έχουν γεύση και υφή και όχι προσωπικότητα.
Δεν έχουν πια πρόσωπο, επιθυμίες, φόβους και βούληση.

Άφοβα μπορούμε να χαρακτηρίσουμε τον άνθρωπο ως το μόνο φασιστικό ζώο που πάτησε ποτέ το πόδι του στη γη.
Όλοι είναι ένοχοι και όλοι έχουν μερίδιο στο Ολοκαύτωμα των Ζώων, ανεξάρτητα από φύλο, χρώμα και ηλικία.


 


Δεν υπάρχει κλουβί αρκετά μεγάλο, ούτε λεπίδα αρκετά αιχμηρή που να μπορεί να δικαιολογήσει οποιαδήποτε βιομηχανία εκμετάλλευσης ζωών. 

Είναι μια απαραίτητη προσδοκία που έχουμε ως είδος, εξελισσόμενοι πέρα από την ψεύτικη ιδεολογία ότι ο άνθρωπος είναι διαφορετικό και ανώτερο είδος σε σχέση με τα άλλα ζώα σε αυτόν τον πλανήτη. 

Η εκμετάλλευση των άλλων ζώων από το είδος μας είναι σε πλήρη αντίθεση με τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό μας – ως μέρος μιας προοδευτικής, δίκαιης και ηθικής κοινωνίας.



Πληροφορίες από 269lifegreece.gr
Επιμέλεια: Αργυριάδου Μαργαρίτα