Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012

Βιομηχανικά απόβλητα σχεδιάζεται να εναποτεθούν στο Λιτόχωρο

Για το ζήτημα αυτό κατάθεσε σχετική ερώτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Μπάμπης Αγγουράκης

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

«Τεράστια ποσότητα και συγκεκριμένα 82.000 τόνους βιομηχανικού απόβλητου ως υλικό επίχωσης, προτίθεται να αποθέσει η πολυεθνική εταιρία «TOSOH ΕΛΛΑΣ A.B.E (βιομηχανία παραγωγής ηλεκτρολυτικού διοξειδίου του μαγγανίου) στη θέση "Γούρνες - Ξηροκάμπι" αγροκτήματος Λιτόχωρου Πιερίας.
Η περιοχή βρίσκεται 1,5 χλμ. από το Λιτόχωρο, 600 μέτρα από την θάλασσα και σε απόσταση 600 μέτρα από τον Ενιπέα ποταμό στις παρυφές του Ολύμπου.

Το συγκεκριμένο απόβλητο είναι πλούσιο σε βαρέα μέταλλα (Χρώμιο, Μόλυβδο, Κάδμιο, Κοβάλτιο, Βάριο, Νικέλιο, Βανάδιο, Αντιμόνιο κ.λ.π.) αλλά και σε αρσενικό. Σε παλιότερες μελέτες που έγιναν από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης το απόβλητο χαρακτηρίστηκε ως δυνητικά ... επικίνδυνο.

Με δεδομένο ότι στον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απόβλητων (ΠΕΣΔΑ) δεν υπάρχει πρόβλεψη για ΧΥΤΑ βιομηχανικών απόβλητων ουσιαστικά η «TOSOH ΕΛΛΑΣ A.B.E.» προχωρά σε δημιουργία ιδιωτικού ΧΥΤΑ / ΧΥΤΕΑ με κίνδυνους για την δημόσια υγεία, την υποβάθμιση των υπόγειων νερών και γενικότερα του περιβάλλοντος της περιοχής.

Οι σύγχρονες ανάγκες επιβάλουν η οροθέτηση και διαχείριση των απορριμμάτων και των βιομηχανικών απόβλητων να είναι αποκλειστική ευθύνη του Κράτους που σε συνεργασία με την Τοπική Διοίκηση θα σχεδιάζει τη διαχείριση τους χωρίς ΣΔΙΤ, επιχειρηματική δραστηριότητα και ανταποδοτικά τέλη, όπως προβλέπουν οι νομοθετικές ρυθμίσεις της ΕΕ.

Είναι τεράστιες οι ευθύνες της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, των προηγούμενων κυβερνήσεων που με τη σύμπραξη συχνά  δημοτικών και περιφερειακών αρχών, στηριζόμενες στην εθνική και ευρωενωσιακή νομοθεσία,  σπεύδουν να ικανοποιήσουν τις αξιώσεις των μονοπωλιακών ομίλων με οδυνηρές συνέπειες για τη ζωή των κατοίκων της περιοχής.

Ερωτάται η Επιτροπή πως τοποθετείται στα δίκαια  αιτήματα των κατοίκων του Λιτόχωρου για :
Την αποτροπή εναπόθεσης βιομηχανικών απόβλητων στο λατομείο στη θέση "Γούρνες-Ξηροκάμπι" αγροκτήματος Λιτόχωρου Πιερίας;
Την διενέργεια αναλύσεων στον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής που εδρεύει η εν λόγω πολυεθνική εταιρεία και γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων τους;
Την κατασκευή έργων που θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της ορθολογικής διαχείρισης όλων των βιομηχανικών αποβλήτων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας;»
πηγη