Κυριακή 21 Ιουλίου 2013

Προϊόντα με επικίνδυνο υδράργυρο εντοπίστηκαν στην αγορά από τον ΕΦΕΤ

kindinos
Ανησυχία έχει προκαλέσει ο εντοπισμός τροφίμων με τον επικίνδυνο για τον ανθρώπινο οργανισμό υδράργυρο (!) στην ελληνική αγορά από τους ελεγκτές του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ)....
Ηδη, σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρμόδιες υπηρεσίες, μετά το πρώτο «κρούσμα», βρίσκονται σε κατάσταση «συναγερμού» και για το λόγο αυτό οι έλεγχοι έχουν εντατικοποηθεί. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι σε μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, και όχι μόνο, οι ελεγκτές του ΕΦΕΤ επικεντρώνονται -σε πρώτη φάση- στην επιχείρηση εντοπισμού ψαριών και ειδών ψαριού με αυτό το άκρως επικίνδυνο στοιχείο.
Βρέθηκε σε γαλέο
Η ανησυχία προκλήθηκε πριν λίγες ημέρες, όταν...
οι αρμόδιοι του ΕΦΕΤ της Περιφερειακής Διεύθυνσης Ηπείρου, κατά τη διενέργεια ελέγχων στο πλαίσιο του Προγράμματος «Επίσημος έλεγχος για την παρακολούθηση των επιπέδων βαρέων μετάλλων και ανόργανου κασσιτέρου στα τρόφιμα», μετά τη διενέργεια δειγματοληψίας κατεψυγμένου γαλέου, σε συνεργασία με τη Χημική Υπηρεσία Ιωαννίνων του Γενικού Χημείου του Κράτους, διαπίστωσαν την υπέρβαση των νομοθετημένων μεγίστων ορίων για τον υδράργυρο. Το επικίνδυνο στοιχείο βρέθηκε στο προϊόν «Γαλέος Φέτα Γογγάκης Α.Ε.Β.Ε.» (με αριθμό παρτίδας 3812D, ημερομηνία αλιείας 09/12 και ημερομηνία λήξης 09/14, το οποίο διακινήθηκε από την επιχείρηση ΓΟΓΓΑΚΗΣ Α.Ε.Β.Ε., στο 2ο χλμ. Εθν. Πέλεκα – Αλεπού, ΔΕΗ, στην ΚΕΡΚΥΡΑ και από το υποκατάστημα στο 1ο χλμ. της Περιφερειακής Οδού Ιωαννίνων – Πεδινής, στα ΙΩΑΝΝΙΝΑ) το οποίο κρίθηκε ΜΗ ΑΣΦΑΛΕΣ.
Ο ΕΦΕΤ απαίτησε την άμεση ανάκληση – απόσυρση του συνόλου του εν λόγω προϊόντος από την επιχείρηση και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι. Με ανακοίνωση του, ο Φορέας κάλεσε και τους καταναλωτές που έχουν προμηθευτεί το συγκεκριμένο προϊόν, να μην το καταναλώσουν.
Τι κάνει ο υδράργυρος στον άνθρωπο
Μεταξύ άλλων, ο υδράργυρος επηρεάζει τον ανθρώπινο εγκέφαλο, την σπονδυλική στήλη, το συκώτι και τα νεφρά. Ο υδράργυρος επιδρά στις αισθήσεις, την όραση, τη γεύση και την κίνηση. Μακροχρόνια έκθεση στον υδράργυρο μπορεί να οδηγήσει σε λήθαργο και κώμα. Πιο ευαίσθητα στον υδράργυρο είναι τα παιδιά και οι γυναίκες (ιδιαίτερα οι έγκυες).