Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2015

Ο Πατρινός που ζει… με τον αέρα και τον ήλιο!

Ενέργεια με τον αέρα και τον ήλιο!

Είναι ίσως ο μόνος Έλληνας, που έχει γλυτώσει τα περιβόητα «χαράτσια» της ΔΕΗ! Για την ακρίβεια, δεν λαμβάνει καν λογαριασμούς ρεύματος, όπως ούτε ύδρευσης, αλλά ούτε αποχέτευσης!
Κι όμως, διαμένει στο ειδυλλιακότερο σημείο της Πάτρας, δίπλα στη θάλασσα, ...

αντικρίζοντας το «μαγικό» ηλιοβασίλεμα του Πατραϊκού! Αν μάλιστα υπολογίσει κανείς, ότι όλα αυτά συμβαίνουν αδιάλειπτα από το 1998, τότε η περίπτωση του 51χρονου συμπολίτη Γιάννη Μπενετάτου, είναι πραγματικά μοναδική!
Ζει σαν σύγχρονος Ροβινσόνας Κρούσος, βασιζόμενος αποκλειστικά και μόνο στην αιολική και ηλιακή ενέργεια, σε ένα σπίτι που όμως, του παρέχει όλες τις σύγχρονες ανέσεις και που έχει το έχει κατασκευάσει εξ ολοκλήρου με τα χέρια του!
Στην περιοχή του παλαιού κολυμβητηρίου του ΝΟΠ, πάνω στην οδό Ηρώων Πολυτεχνείου, που οδηγεί στην Πλαζ, το σπίτι του Γιάννη Μπενετάτου ξεχωρίζει από τις δύο ανεμογεννήτριες που δεσπόζουν στην αυλή του.


Όποιος κοιτάξει προσεκτικά, θα διαπιστώσει ότι ακριβώς δίπλα από τους τεράστιους αυτούς ιστούς, είναι εγκατεστημένα και δύο ζεύγη φωτοβολταϊκών.
Αυτή ακριβώς είναι η αυτόνομη μονάδα παροχής ενέργειας, που του εξασφαλίζει συνολικά 800 watt ενέργειας, καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας.
Οι ανανεώσιμες αυτές πηγές ενέργειας είναι που μέσω μετασχηματιστού, «κινούν» το σπίτι του Πατρινού ζωγράφου και οικονομολόγου, που διαθέτει όλες τις συσκευές κάθε σύγχρονου νοικοκυριού: Ψυγείο, τηλεόραση, μίξερ, ραδιόφωνο, ξυριστική μηχανή, άλλες μικροσυσκευές και φυσικά άπλετο φωτισμό!

Από φιλοσοφία λιτοδίαιτος, οικολόγος και πνεύμα πρακτικό, ο Γιάννης Μπενετάτος είναι αντίθετος στην κάθετη δόμηση. Ορκίστηκε από την εποχή που ως φοιτητής της ΑΣΟΕ, διέμενε στην Αθήνα, ότι όταν επιστρέψει στην Πάτρα για μόνιμη εγκατάσταση, θα αποκοπεί δια παντός από την ΔΕΗ.
Τον πείσμωσε το γεγονός, ότι ο ίδιος ως φύση καλλιτεχνική, αμελούσε να εξοφλήσει τους λογαριασμούς του διαμερίσματός του και ως συνέπεια του έκοβαν το ρεύμα!
Το ΄πε και το ΄κανε: Το 1998 είχε έτοιμο το σπίτι του, στο οικόπεδο που κληρονόμησε από την οικογένειά του. Ένα σπίτι με τέσσερα δωμάτια, αίθριο και υπόγειο, που το κατασκεύασε μόνος του!
Δεν ήταν δύσκολο για τον ίδιο, αφού στα φοιτητικά του χρόνια, δούλευε για τα προς το ζην, στις οικοδομές.

Δεν πληρώνει ούτε ΔΕΥΑΠ!

Δεν είναι όμως μόνο οι λογαριασμοί της ΔΕΗ, που ούτε καν μπαίνουν στο σπίτι του:
 

Το ίδιο συμβαίνει και με αυτούς τις ΔΕΥΑΠ, αφού δεν την έχει ανάγκη!
 

Αντλεί νερό με βενζιναντλία από τον πλούσιο υδροφόρο ορίζοντα που υπάρχει στην περιοχή, ενώ η βιολογική αποχέτευση που έχει εγκαταστήσει στο σπίτι του, βασίζεται στο σύστημα του τριθάλαμου βόθρου, που δεν χρειάζεται ποτέ εκκένωση.
 

Ο οικιακός αυτός βιολογικός καθαρισμός, βασίζεται στις σηπτικές δεξαμενές σε σειρά, όπου τα λύματα υποβάλλονται σε καθίζηση, φυσική επίπλευση και χώνευση καθιζόμενης λάσπης.

Ο ίδιος, μιλώντας στον «Κ», ξεκαθαρίζει, ότι ακόμα και αν του χάριζαν ένα πανάκριβο διαμέρισμα σε άλλη περιοχή της Πάτρας, δεν θα εγκατέλειπε το οικολογικό σπίτι του: «H αυτονομία, η αυτάρκεια και η αυτοδυναμία, ήταν πάντα ο στόχος μου. Εδώ μέσα δεν έχει μπει ποτέ λογαριασμός ΔΕΗ ή ΔΕΥΑΠ και ούτε πρόκειται ποτέ να μπει!"Δεν αλλάζω με τίποτα αυτό το σπίτι, που για μένα εκτός όλων των άλλων, είναι το καλύτερο εργαστήριο για να δημιουργώ τους πίνακές μου!"
Πηγή