Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013

"Ξύπνησε" ξανά το ηφαίστειο Αίτνα στην Ιταλία [βίντεο+φωτο]

Aitna 16-11-2013Ανησυχία στους κατοίκους της Σικελίας προκάλεσε το νέο ''ξύπνημα'' του ηφαίστειο της Αίτνας στην Ιταλία, το οποίο ξεκίνησε πάλι...
τις εκρήξεις βγάζοντας γιγάντιους δακτυλίους καπνού, μικρά συντριβάνια λάβας και προκαλώντας μικρές σεισμικές δονήσεις.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αίτνα είναι ένα από τα πιο ενεργά ηφαίστεια στον κόσμο, με τον κρατήρα της να στέκεται στα 3.329 μέτρα πάνω από την νοτιοανατολική ακτή του ιταλικού νησιού της Σικελίας.
Ο φωτογράφος και ηφαιστειολόγος Τομ Πφάιφερ βρέθηκε εκεί πριν λίγες ημέρες, στη μέση μιας καταιγίδας που σκέπασε το ηφαίστειο με δυνατή βροχή και χιόνι.
Οι παγωμένοι άνεμοι καθάρισαν τον ουρανό, δίνοντας στον Πφάιφερ την ευκαιρία να φωτογραφήσει με μεγάλη ακρίβεια την ηφαιστειακή δραστηριότητα.
«Μπορούσαμε να ακούσουμε τις εκρήξεις και να εντοπίσουμε το σύννεφο τέφρας. Ξαφνικά είδα ένα τέλειο δαχτυλίδι καπνού να υψώνεται στον ουρανό και σύντομα μετά από αυτό ένα δεύτερο και ένα τρίτο!», αναφέρει ο Τομ Πφάιφερ.
Βρίσκοντας καταφύγιο σε ένα ρηχό σπήλαιο, ο Πφάιφερ παρακολούθησε το ηφαίστειο για αρκετές ώρες. Ο ίδιος εκτιμά ότι έβγαλε περίπου 100 δαχτυλίδια καπνού μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία και το ηφαίστειο να κοιμηθεί ξανά.
Aitna2 16-11-2013
Aitna3 16-11-2013