Τρίτη 18 Ιουλίου 2017

Οι νέες γεωτρήσεις της Ελληνικός Χρυσός και ο ολίγιστος Δήμος Αριστοτέλη για τις ΣΚΟΥΡΙΕΣ

Ο Δήμος Αριστοτέλη ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία γνωμοδότησης επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός για 

«ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΓΕΩΤΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΝΟΤΙΑ-ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΑ (ΝΝΔ) ΤΟΥ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΟΣ MΑΥΡΩΝ ΠΕΤΡΩΝ».
Η δημόσια διαβούλευση ξεκίνησε στις...

15 Iουνίου 2017 και η προθεσμία για την κατάθεση απόψεων πολιτών και φορέων στο Τμήμα Περιβαλλοντικού και Χωρικού Σχεδιασμού της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης  λήγει στις 14-07-2017.

Ο δήμος Αριστοτέλη το ανακοίνωσε στις 13-07-2017!

Σύμφωνα με έγγραφο που έχουμε στη διάθεσή μας και μπορείτε να δείτε εδώ, η μελέτη αυτή διαβιβάστηκε από την αρμόδια υπηρεσία της ΑΔΜΘ σε υπηρεσίες και φορείς στις 20 Μαρτίου 2017.  


Μεταξύ των παραληπτών της μελέτης ήταν και ο Δήμος Αριστοτέλη!
 




Με το διαβιβαστικό έγγραφο: «Το Περιφερειακό Συμβούλιο παρακαλείται να εκκινήσει τη διαδικασία διαβούλευσης με δημοσιοποίηση της Μελέτης και να ενημερώσει την Υπηρεσία μας, εντός 35 εργασίμων ημερών». 

Το Περιφερειακό Συμβούλιο, με σχετική ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του και στον τοπικό τύπο στις 15-6-2017,  ξεκίνησε τη διαδικασία διαβούλευσης και κάλεσε το οικείο ∆ημοτικό Συμβούλιο, την ∆ημοτική Επιτροπή ∆ιαβούλευσης και τα Συμβούλια ∆ημοτικής ή Τοπικής Κοινότητας να λάβουν γνώση και να διατυπώσουν γραπτές απόψεις.
Oύτε το Δημοτικό Συμβούλιο ενημερώθηκε ούτε κανείς άλλος. 


Ο Δήμος Αριστοτέλη, αν και είχε στη διάθεσή του τη μελέτη από τις 20-3-2017 και την ανακοίνωση του Περιφερειακού Συμβουλίου από τις 15-6-2017, θυμήθηκε να ανακοινώσει τη διαβούλευση μία μέρα πριν τη λήξη της!  
Χθες επίσης ανέβασε στο διαδίκτυο τον φάκελο της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) εδώ

Για να τον δει ποιος και να προλάβει να κάνει τι;
Το πλέον ευνοϊκό σενάριο για τους αρμόδιους του Δήμου Αριστοτέλη είναι oτι πρόκειται περί ανικανότητας.

 
Σχετικά με το περιεχόμενο της μελέτης:
Το «Παρατηρητήριο» έχει στη διάθεσή του αυτή τη μελέτη και τα διαβιβαστικά έγγραφα από τις 1-6-2017. Γιατί; Γιατί μάθαμε οτι υπάρχει και ενδιαφερθήκαμε να τη ζητήσουμε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Ο Δήμος Αριστοτέλη που την είχε, τι έκανε;



Πρόκειται για 59 ερευνητικές γεωτρήσεις εντός των μεταλλευτικών παραχωρήσεων ΟΠ24, ΟΠ25, Φ15 και Φ12 στη ΒΑ Χαλκιδική, όλες μέσα σε δασικές εκτάσεις.
Τοποθετήσαμε την περιοχή των 59 γεωτρήσεων επάνω στη δορυφορική εικόνα του Google για να φανεί ο συσχετισμός τους και με το άλλο «μεγαλειώδες» έργο της Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές. Η περιοχή αυτή εκτείνεται ανατολικά μέχρι τη Φισώκα και τον Κοκκινόλακκα και δυτικά μέχρι την Πιάβιτσα και το ρέμα του Καρόλακκα. Στις περιοχές που θα εντοπιστεί μεταλλοφορία, θα ακολουθήσει δεύτερο ερευνητικό πρόγραμμα, με γεωτρήσεις σε πυκνότερο κάνναβο. Η Πιάβιτσα και η Φισώκα έχουν ήδη ερευνηθεί με το προηγούμενο γεωτρητικό πρόγραμμα, των 98 γεωτρήσεων.

 

Πρέπει να τονιστεί οτι αυτές οι ερευνητικές γεωτρήσεις δεν έχουν ΚΑΜΜΙΑ ΣΧΕΣΗ με το περιβαλλοντικά αδειοδοτημένο Επενδυτικό Σχέδιο της Ελληνικός Χρυσός με την ΚΥΑ 201745/2011 (που έχει γίνει κουρελόχαρτο από την εταιρεία). 

Έρχονται απλά να επιβεβαιώσουν αυτό που λέγαμε από την αρχή: οτι όλη η περιοχή μας, όλος ο Κάκκαβος και όλο το Στρατονικό όρος, θα γίνουν «σουρωτήρια» από μεταλλεία και χώρους απόθεσης τοξικών αποβλήτων.  

Μετά λοιπόν τα τρία αδειοδοτημένα μεταλλεία – Σκουριές, Ολυμπιάδα, Μαύρες Πέτρες – η εταιρεία έχει ήδη έτοιμα τα τρία επόμενα – Φισώκα, Τσικάρα, Πιάβιτσα – και αναζητεί και άλλα. Και βρισκόμαστε ακόμα μόνο στην αρχή.
 

Πρέπει επίσης να τονιστεί η στρατηγική επιλογή της εταιρείας να ανοίξει νέα μέτωπα στη Χαλκιδική τη στιγμή ακριβώς που όλο το αδειοδοτημένο επενδυτικό της σχέδιο είναι στον αέρα, αφού έχει κριθεί με τελεσίδικη απόφαση του ΥΠΕΝ ότι η μεταλλουργία όπως αδειοδοτήθηκε δεν μπορεί να υλοποιηθεί.   

Η επιθετική αυτή τακτική, νέες γεωτρήσεις μαζί με εξαγγελία εγκαινίων της Ολυμπιάδας που δεν έχει αδειοδοτηθεί, είναι ασφαλώς δείγμα γραφής των δύο νέων CEO της Εldorado και της Ελληνικός Χρυσός, Μπερνς και Δημητριάδη. 

Και «πατάει» στη βεβαιότητα – που είναι ίδια με τη δική μας – ότι η Διαιτησία που έχει εξαγγείλει ο Υπουργός κ. Σταθάκης δεν είναι παρά μια προσχηματική διαδικασία και ότι ο Υπουργός έχει ήδη «κάνει γαργάρα» και την παραβίαση της σύμβασης και την καταστροφή της Χαλκιδικής.
 

Όπως πάντα, το μέλλον του τόπου βρίσκεται στα χέρια των κατοίκων του. 

Όσο αφήνουμε να μας αποκοιμίζουν οι ψεύτικες υποσχέσεις της κυβέρνησης και του Δήμου που δηλώνει «αναρμόδιος», η εταιρεία θα εδραιώνεται και η καταστροφή θα εξαπλώνεται.




ΠΗΓΗ