Τρίτη 14 Αυγούστου 2012

Συλλαλητήριο στις 30 Αυγούστου στο Κιλκίς Ενάντια στα Μεταλλεία σε Κρούσια – Πάικο

Στις 30 Αυγούστου και ώρα 7μμ, στην Πλατεία Ειρήνης στο Κιλκίς, το Μέτωπο Αγώνα Ενάντια στα Μεταλλεία σε Κρούσια – Πάικο διοργανώνει μεγάλο συλλαλητήριο αντιδρώντας στην άδεια που έχει δοθεί στην εταιρεία ΑΚΤΩΡ για εξορύξεις χρυσού η οποία καθίσταται ιδιαίτερα επίκινδυνη για την δημόσια υγεία δεδομένου ότι στην περιοχή των Κρουσίων έχει διαπιστωθεί η ύπαρξη ουρανίου.

 Όπως τονίζει το Μέτωπο, εξόρυξη ουρανίου δεν μπορεί να γίνει ιδιωτικά γιατί το ουράνιο είναι στρατηγικό ορυκτό, οπότε γεννάται το ερώτημα πώς η πολιτεία δίνει άδεια εξόρυξης σε μια περιοχή που περιέχει ουράνιο, μιλώντας μόνο για χρυσό. Η ανακοίνωση του Μετώπου έχει ως εξής:...
Οι φήμες και οι υποψίες υπήρχαν, ακούσματα από τους ανθρώπους στα χωριά υπήρχαν, «ουράνιο» ακούγαμε από δω κι από εκεί, απ’ τον έναν κι απ’ τον άλλο – από όλους – εκτός από τους ανθρώπους του Υπουργείου. Αυτοί όποτε ρωτήθηκαν απάντησαν με τη σιωπή τους. Υπάρχει ουράνιο; Επιτρέπεται η εξόρυξή του; Είναι επικίνδυνο για την υγεία και το περιβάλλον; Απαντήσεις από το ΥΠΕΚΑ, υπεύθυνες και σοβαρές δεν υπάρχουν. Γι’ αυτό αγαπητοί μας συμπολίτες ψάξαμε μόνοι μας και ορίστε λοιπόν οι απαντήσεις: Ουράνιο υπάρχει, μετρήσεις υπάρχουν, αποδείξεις υπάρχουν (από το ΙΓΜΕ και αντίστοιχες υπηρεσίες άλλων κρατών.) Ο μεταλλευτικός κώδικας (Ν. 210/1973) αναφέρει σαφώς ότι εξόρυξη ουρανίου δεν μπορεί να γίνει ιδιωτικά γιατί το ουράνιο είναι στρατηγικό ορυκτό. Γεννάται το εύλογο ερώτημα πώς η επίσημη πολιτεία δίνει σε διαγωνισμό μια περιοχή που περιέχει ουράνιο…μιλώντας μόνο για χρυσό; Και τι θέλουν τελικά να εξορύξουν από τον τόπο μας; Στις 23 Ιούλη οι φορείς του τόπου μας χτύπησαν τον κώδωνα του κινδύνου στην Αθήνα, στο ΥΠΕΚΑ, λέγοντάς τους ότι το Κιλκίς κάθεται πάνω σε μια ραδιενεργή βόμβα – να μη μας θυσιάσουν! Αυτοί, στις 31 Ιούλη υπέγραψαν την κατακύρωση του διαγωνισμού – άναψαν το φυτίλι!

Τι είναι το ουράνιο;

Ποιες είναι οι επιπτώσεις του στην υγεία και το περιβάλλον; Μάθετε : «Το Ουράνιο (U) ανήκει στα βαρέα μέταλλα και είναι ραδιενεργό και τοξικό.» (UBA 2005, Schnug et al. 2008, Coetzee 2008).- «Η εξόρυξη ουρανίου απαιτεί μεγάλες ποσότητες νερού και έχει σοβαρές και μακροχρόνιας διάρκειας επιπτώσεις στο περιβάλλον»
– «Τα ισότοπα ουρανίου παραμένουν ραδιενεργά για εκατομμύρια χρόνια: Για να χάσει τη ραδιενέργειά του το U238 πρέπει να περάσουν 4,5 δις. χρόνια, για το U235 να περάσουν 704 εκατ. χρόνια, και για το U234 245.000 χρόνια !» – «…επικίνδυνα αέρια στις υπόγειες εργασίες» – «διαρκής έκθεση των εργατών στη ραδιενέργεια και σε σκόνη ουρανίου» – «ραδιενεργή σκόνη και σωματίδια διαφεύγουν στην ατμόσφαιρα» -«Η λάσπη που περιέχεται στις λεκάνες με το χρησιμοποιημένο νερό της εξόρυξης διατηρεί το 85% της ραδιενέργειας» (www.nuclearfreequeensland.org) «Ασθένειες που προκαλούνται από το ουράνιο.» (Hazards of Uranium, Inge Lindemann, German Society for Radiation Protection): Ασθένειες Ποιοι πλήττονται κυρίως Επιστημονική Πηγή Στερεές μορφές καρκίνου Εργάτες μεταλλείου Ritz 1999 Καλοήθεις & μη ονομαστοί όγκοι Μεταλλωρύχοι Roscoe 1997 Ασθένειες αίματος Μεταλλωρύχοι Roscoe 1997 Λευχαιμία Εργάτες μεταλλείου Μεταλλωρύχοι υπόγειων στοών Mohner 2006, Rericha 2006, Darby, 1995 Λέμφωμα (μορφή καρκίνου) Εργάτες μεταλλείου McGeoghegan et al. 2000 Πολλαπλό μυέλωμα (μορφή καρκίνου) Μεταλλωρύχοι Tomásek et al. 1993 Γαστρικός καρκίνος Μεταλλωρύχοι υπόγειων στοών Κάτοικοι της περιοχής Darby et al. 1995, BEIR IV 1988, Wilkinson 1985 Καρκίνος στο συκώτι Εργάτες μεταλλείου Μεταλλωρύχοι υπόγειων στοών Tomásek et al. 1993 Darby et al. 1995 Καρκίνος της χοληδόχου και εξωηπατικός Μεταλλωρύχοι υπόγειων στοών Tomásek et al. 1993 Καρκίνος του νεφρού Εργάτες μεταλλείου Dupree-Ellis et al. 2006

Ψυχικές διαταραχές Μεταλλωρύχοι υπόγειων στοών Tomásek 1994
Γενετικές δυσπλασίες Μεταλλωρύχοι υπόγειων στοών Κάτοικοι της περιοχής Müller 1992, Shield 1992 «Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν αμέσως μετά την έκθεση του οργανισμού στο ουράνιο ή και με κάποια καθυστέρηση ανάλογα με τον οργανισμό.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν επίσης: αδυναμία των άκρων, μούδιασμα άκρων, απώλεια μνήμης, όρασης ή/και νόησης, πονοκεφάλους, προβλήματα στη γνωστική ικανότητα και στη συμπεριφορά, σεξουαλική δυσλειτουργία.» (Hazards of Uranium, Inge Lindemann, German Society for Radiation Protection) Θυμηθείτε ….Γιουγκοσλαβία ….Τσερνομπίλ….Ιαπωνία Οι αναφορές είναι πολλές.

Οι αποδείξεις του κακού είναι απίστευτα πολλές και παγιωμένες. Αυτά δεν είναι ανάπτυξη – Είναι η σχεδιασμένη ανθρωποθυσία μας Εμείς οι κάτοικοι του Κιλκίς ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να τους αφήσουμε να μας αφανίσουν