Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ - Για να μην τρέφουμε αυταπάτες!

Καθαρά κέρδη ύψους 9,7 εκατ. ευρώ παρουσίασε το πρώτο εξάμηνο ο όμιλος "Ελλάκτωρ", από ζημιές 24,3 εκατ. ευρώ που είχε πέρυσι το αντίστοιχο εξάμηνο. Σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία της ίδιας της εταιρείας,  ο κλάδος των "Αιολικών Πάρκων" παρουσίασε για το πρώτο εξάμηνο του 2012 καθαρά κέρδη 2,7 εκατ. ευρώ έναντι 1,6 εκατ. ευρώ πέρυσι, εμφάνισαν αύξηση δηλαδή κατά 61,9%.  Αυξημένα καθαρά κέρδη κατά 13,4% και για την "Τέρνα Ενεργειακή", για το ίδιο χρονικό διάστημα σύμφωνα με τα στοιχεία του οικονομικού τύπου. Τα έσοδα για την εταιρεία από τον τομέα της ενέργειας ανήλθαν στα 38,2 εκατ. ευρώ έναντι 20 εκατ. ευρώ, το α’ εξάμηνο του 2011, αυξήθηκαν δηλαδή κατά 91,2%.
Από που προήλθαν όμως αυτά τα κέρδη; Η απάντηση είναι εύκολη:...Από τις επιδοτήσεις στο κόστος της αρχικής κατασκευής των αιολικών πάρκων (επιδοτήσεις που προέρχονται από τα χρήματα των φορολογούμενων) και από τις πανάκριβες εγγυημένες τιμές με τις οποίες μεταπωλούν το ρεύμα που παράγουν (όταν παράγουν ρεύμα, δηλαδή όταν φυσάει!) στον ΔΕΣΜΗΕ και δια μέσω αυτού στους τελικούς καταναλωτές, δηλαδή στους Έλληνες πολίτες! 
Κι αν κάποιος όψιμος οικολόγος μας αντιπαραβάλει ως επιχείρημα ότι οι Έλληνες πληρώνουν από το υστέρημά τους για να ...σωθεί ο Πλανήτης από την ραγδαία αύξηση του CO2, τότε θα τον προκαλέσουμε να μας δείξει μια μελέτη που να αποδεικνύει ότι οι ανεμογεννήτριες όντως μειώνουν τις εκπομπές των ρύπων που συμβάλλουν στο φαινόμενο του Θερμοκηπίου!  
Εξάλλου η χώρα μας είναι πλέον στις δέκα πρώτες χώρες παγκοσμίως στην ανάπτυξη των αιολικών πάρκων! Γιατί άραγε να αυξήθηκαν οι εκπομπές "ρύπων άνθρακα" στην χώρα μας, αντί να μειωθούν; 
Και σ'αυτήν την ερώτηση η απάντηση είναι εύκολη: Επειδή οι Ανεμογεννήτριες έχουν διαλείπουσα λειτουργία (σταματάνε όταν δεν φυσάει ή όταν φυσάει υπερβολικά!) διαταράσσουν την ισορροπία του ενεργειακού δικτύου: ως αποτέλεσμα χρειάζεται να υπάρχουν σε συνεχή διαθεσιμότητα ενεργειακοί σταθμοί που να βασίζονται σε συμβατικά καύσιμα (πχ λιγνίτη). 
 Η μη σταθερή όμως λειτουργία των σταθμών αυτών, και η συνεχής αναπροσαρμογή της τροφοδοτικής τους ισχύος, έχει ως συνέπεια και την μεγαλύτερη κατανάλωση πρώτης ύλης, με τελικό αποτέλεσμα και το αυξημένο κόστος λειτουργίας τους αλλά και τις αυξημένες εκπομπές ρύπων!
Φανταστείτε τώρα τι έχει να γίνει όταν αυτές οι ίδιες εταιρείες εξαγοράσουν τους λιγνιτικούς σταθμούς της ΔΕΗ! Το ηλεκτρικό ρεύμα θα ακριβαίνει, οι εκπομπές CO2 θα αυξάνουν, περισσότερες ανεμογεννήτριες θα τοποθετούνται στα βουνά μας, περισσότερος λιγνίτης θα καίγεται στους θερμοηλεκτρικούς σταθμούς,  οι εκπομπές  CO2 θα αυξάνουν κι άλλο, το ηλεκτρικό ρεύμα θα αυξάνει κι άλλο, περισσότερες ανεμογεννήτριες θα τοποθετούνται στα βουνά μας, και ούτω καθεξής. Και αν νομίζετε ότι αυτό είναι ένα "σενάριο" διεστραμμένων μυαλών και μόνο, τότε δεν έχετε παρά να αναρωτηθείτε πως γίνεται από τις έξι πρώτες χώρες της Ευρώπης στην Πράσινη Ανάπτυξη, οι τέσσερις να είναι ήδη χρεοκοπημένες: η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Ισπανία! Κι αν πιστεύετε πως αυτό είναι μια απλή σύμπτωση τότε λογικό είναι να νομίζετε πως και η σχέση των ανεμογεννητριών με τις δασικές πυρκαγιές είναι και αυτή μια ακόμη απλή σύμπτωση! Μόνο που στην Επιστήμη της Στατιστικής οι συνεχείς συμπτώσεις κρύβουν μια Μαθηματική Βεβαιότητα! Και είναι απολύτως βέβαιο ότι η πολιτική της "Πράσινης Ανάπτυξης" μας οδηγεί σε οικονομική και περιβαλλοντική χρεοκοπία! Το αποδεικνύουν και οι ισολογισμοί των εταιρειών της Πράσινης Ανάπτυξης πέρα πάσης αμφιβολίας! 
Αλλά επειδή δυστυχώς, πολλοί είναι αυτοί στην χώρα μας που καταλαβαίνουν πλεόν μόνο την Γερμανική, ας καταγράψουμε το τελικό συμπέρασμα στα γερμανικά, μπας και το κατανοήσουν: