Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

Η Αρκτική λιώνει με εφιαλτικούς ρυθμούς

liosimo-pagonΗ παγωμένη Αρκτική σε μερικά χρόνια ίσως είναι απλώς μια εικόνα του παρελθόντος με σοβαρές συνέπειες για τον πλανήτη, προειδοποιούν οι επιστήμονες, μετά τις τελευταίες μετρήσεις της επιφάνειας του πάγου στην Αρκτική που καταδεικνύουν ότι φέτος μόλις 3,4 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα είναι καλυμμένα από πάγο.
Η παγωμένη Αρκτική σε μερικά χρόνια ίσως είναι απλώς μια...
εικόνα του παρελθόντος με σοβαρές συνέπειες για τον πλανήτη, προειδοποιούν οι επιστήμονες, μετά τις τελευταίες μετρήσεις της επιφάνειας του πάγου στην Αρκτική που καταδεικνύουν ότι φέτος μόλις 3,4 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα είναι καλυμμένα από πάγο. Αυτό αποτελεί αρνητικό ρεκόρ, καθώς η επιφάνεια του πάγου είναι μικρότερη από ποτέ, ακόμα και από το καλοκαίρι του 2007, που η επιφάνεια έφτανε τα 4,17 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Οι μετρήσεις έγιναν από το αμερικανικό Εθνικό Κέντρο για τα Χιόνια και τους Πάγους (NSIDC) και, όπως τόνισε ο διευθυντής του κέντρου Μαρκ Σερέζε, σε πρόσφατες δηλώσεις του: «Βρισκόμαστε πλέον σε άγνωστο έδαφος. Ενώ γνωρίζουμε εδώ και καιρό ότι ο πλανήτης υπερθερμαίνεται και πως οι πιο εμφανείς αλλαγές παρατηρούνται πρώτα στην Αρκτική, ελάχιστοι ήταν εκείνοι που ανέμεναν ότι οι επιπτώσεις θα γινόντουσαν εμφανείς τόσο σύντομα».

Το κάλυμμα πάγου της Αρκτικής θεωρείται από τους επιστήμονες ως ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες για το κλίμα, όμως, σύμφωνα με τις μετρήσεις του NSIDC, η θερμοκρασία στις αρκτικές περιοχές αυξάνεται κατά 10% τη δεκαετία. Παρότι οι πάγοι τον χειμώνα θα δημιουργηθούν ξανά, οι επιστήμονες ανησυχούν για το γεγονός ότι η Αρκτική απειλείται να μείνει χωρίς καθόλου πάγο το καλοκαίρι, κάτι που θα έχει σοβαρές συνέπειες στα ευαίσθητα οικοσυστήματα της περιοχής αλλά και στο κλίμα.