Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

Γάλα: Ακτιβιστές της Greenpeace στο κτήριο της ΔΕΛΤΑ για τα μεταλλαγμένα στις ζωοτροφές

Τριάντα ακτιβιστές της Greenpeace συγκεντρώθηκαν τη Δευτέρα (17/9) έξω από τις εγκαταστάσεις της γαλακτοβιομηχανίας ΔΕΛΤΑ, στήνοντας ένα ανθρώπινο οδόφραγμα μπροστά από την εταιρεία.
Οι ακτιβιστές της Greenpeace εγκατέστησαν αυτοσχέδια τρίποδα μπροστά από το κτίριο της ΔΕΛΤΑ και δήλωσαν αποφασισμένοι να παραμείνουν όσο χρειαστεί.
Το αίτημα της Greenpeace είναι η...
χρήση ντόπιων κτηνοτροφικών φυτών όπως το κουκί και το ρεβίθι, για την παραγωγή ελληνικών μη μεταλλαγμένων ζωοτροφών.
Όπως αναφέρει η Greenpeace, “την ώρα που η τιμή σε βασικά προϊόντα για τη διατροφή μας αυξάνεται λόγω της παγκόσμιας διατροφικής κρίσης, η καλλιέργεια ντόπιων ζωοτροφών συμβάλλει στην προσπάθεια οικονομικής ανάκαμψης της χώρας, καθώς μειώνει το έλλειμμα του αγροτικού ισοζυγίου και τις εκροές συναλλάγματος για την εισαγωγή ζωοτροφών. Ταυτόχρονα, τα ντόπια κτηνοτροφικά φυτά προστατεύουν το περιβάλλον και την υγεία μας αφού απαιτούν ελάχιστα ως καθόλου φυτοφάρμακα και λιπάσματα και δεν είναι μεταλλαγμένα”.
Η Greenpeace ισχυρίζεται πως η ΔΕΛΤΑ, “μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις στη χώρα, που έχει επενδύσει επικοινωνιακά στην ‘ελληνικότητα’ και τον παραδοσιακό χαρακτήρα των προϊόντων της, και κατέχει ηγετικό ρόλο στον κλάδο των γαλακτοκομικών με δική της μονάδα παραγωγής ζωοτροφών, εξακολουθεί να χρησιμοποιεί στις ζωοτροφές της εισαγόμενη σόγια και μάλιστα σε εποχή όπου εξαιτίας της παγκόσμιας διατροφικής κρίσης, η τιμή της σόγιας έχει εκτιναχθεί σε πρωτοφανή ύψη, φτάνοντας την αύξηση της τιμής του χρυσού!”.
‘Η ειρηνική δράση των ακτιβιστών μας, στέλνει εκ μέρους περισσότερων από 51.000 καταναλωτών ένα ηχηρό μήνυμα στη μεγαλύτερη γαλακτοβιομηχανία της χώρας να επενδύσει εδώ και τώρα στα ντόπια κτηνοτροφικά φυτά. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να εξασφαλίσει ποιοτικότερα γαλακτοκομικά προϊόντα, να στηρίξει την ελληνική οικονομία και τη βιώσιμη γεωργία και να προστατεύσει το περιβάλλον’, τόνισε η Έλενα Δανάλη, υπεύθυνη της εκστρατείας της Greenpeace για τη βιώσιμη γεωργία.
Η Greenpeace και 51.857 καταναλωτές που έχουν συμμετάσχει στη δράση συλλογής υπογραφών για μη μεταλλαγμένες ζωοτροφές ζητούν από τη ΔΕΛΤΑ:
*Να επενδύσει μέσα σε αυτήν την καλλιεργητική περίοδο στα ντόπια κτηνοτροφικά φυτά, ώστε να μειώσει την εξάρτησή της από την εισαγόμενη σόγια.
*Να ανακοινώσει σαφές σχέδιο δράσης με σαφή χρονοδιαγράμματα για τη σταδιακή μείωση και τελική απεξάρτηση από την εισαγόμενη σόγια.
Αναμένεται η απάντηση της γαλακτοβιομηχανίας ΔΕΛΤΑ στις αιτιάσεις της Greenpeace.


econews