Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

ΑΠΕ: έρχεται έκτακτη εισφορά – «Παγώνουν» τα φωτοβολταϊκά

Έκτακτη εισφορά στον τζίρο των εν λειτουργία έργων ΑΠΕ, που στα φωτοβολταϊκά θα φθάνει μέχρι και 20%, περιλαμβάνει το πακέτο μέτρων που ετοιμάζεται να  καταθέσει στη Βουλή το ΥΠΕΚΑ.

Το σχέδιο έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση των φορέων της αγοράς, οι οποίοι καταγγέλλουν ότι πλήττονται οι επενδύσεις και ότι η αναδρομική φορολόγηση των ΑΠΕ αντίκειται στην κοινοτική νομοθεσία, ενώ... προειδοποιούν με προσφυγή στη Δικαιοσύνη.

Το υπουργείο πάντως υποστηρίζει ότι μόνο η έκτακτη εισφορά, σε συνδυασμό με άλλα μέτρα, (έσοδα από τέλος ΕΡΤ, από δημοπρασίες ρύπων, δάνειο από το Παρακαταθηκών και Δανείων κ.λπ.), μπορεί να κλείσει τη «μαύρη τρύπα» του Λειτουργού της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ).

Έκτακτη Εισφορά

Η εισφορά δεν θα είναι οριζόντια σε όλους και για το ύψος της θα συνεκτιμηθεί η δυνατότητα εξυπηρέτησης των δανείων του κάθε επενδυτή, με βάση στοιχεία που έχουν ήδη προσκομίσει στο υπουργείο οι τράπεζες.

Το ύψος της έκτακτης αυτής εισφοράς θα κλιμακώνεται τόσο ανά τεχνολογία ΑΠΕ όσο και ανάλογα με το πότε «κλείδωσε» ο επενδυτής την ταρίφα. (Το 20% θα αφορά πρωτίστως τους παλαιότερους που είχαν «κλειδώσει» πολύ υψηλές ταρίφες).

Το κύριο βάρος θα το σηκώσουν τα φωτοβολταϊκά. Μικρότερη θα είναι η εισφορά στα αιολικά, ενώ μάλλον θα εξαιρεθούν τα υδροηλεκτρικά και η βιομάζα.

Η έκτακτη εισφορά θα έχει ημερομηνία λήξης.

«Παγώνουν» τα φωτοβολταϊκά στις στέγες

Στο σχέδιο του νέου μνημονίου για την Ενέργεια αναφέρεται ότι στις ΑΠΕ αποφασίστηκε να «παγώσουν» όλες οι αιτήσεις για φωτοβολταϊκά σε στέγες, ενώ το ΥΠΕΚΑ πρέπει να ακυρώσει ως το τέλος Νοεμβρίου όλες τις αδρανείς άδειες για αιολικά, φωτοβολταϊκά και άλλα έργα.

Επιπλέον, η κυβέρνηση πρέπει να «ρυθμίζει» κάθε έξι μήνες το τέλος υπέρ ΑΠΕ, ενώ κάθε μήνα θα πρέπει να δημοσιεύονται στοιχεία για την εξέλιξή του λογαριασμού του ΛΑΓΗΕ.
econews.gr