Τις τεράστιες διαστάσεις που έχει πάρει η καταστροφή του Great Barrier Reef, του μεγαλύτερου υφάλου παγκοσμίως, διαπίστωσαν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Wollongong. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Proceeding National Academy of Sciences. Σύμφωνα με... αυτήν, τα τελευταία 27 χρόνια έχουν εξαφανιστεί τα μισά κοράλλια της Αυστραλίας.
Το γεγονός αυτό -και αυτό είναι το πιο εντυπωσιακό- δεν οφείλεται στην αλλαγή του κλίματος και την επακόλουθη αύξηση της θερμοκρασίας και οξύτητας της θάλασσας, αλλά σε τροπικούς τυφώνες και έναν αστερία με την ονομασία Acanthaster planci ή «κορώνα των αγκαθιών». Ο αστερίας τρέφεται με τη «σάρκα» των κοραλλιών, και κατάφερε να εξαπλωθεί εύκολα τις τελευταίες δεκαετίες, εξαιτίας της αύξησης των θρεπτικών ουσιών της θάλασσας, που προέρχονται από διάφορα λύματα, τα οποία καταλήγουν στη θάλασσα.
Οι αιτίες της φυσικής καταστροφής
Η καταστροφή των υφάλων είναι αναστρέψιμη, υποστηρίζουν Αυστραλοί ερευνητές. Έτσι ο επίμαχος αστερίας αποτελεί τον κύριο εχθρό των κοραλλιών. Οι Αυστραλοί ερευνητές θεωρούν ότι ευθύνεται για το 50% των καταστραμμένων κοραλλιών. Το ένα τρίτο περίπου υποστηρίζουν ότι έχει εξαφανιστεί εξαιτίας των τυφώνων, που πλήττουν συχνά την περιοχή.
Μόλις στην τρίτη θέση έρχεται η αλλαγή του κλίματος και η αύξηση της οξύτητας του νερού. Το διοξείδιο του άνθρακα ενώνεται με το νερό και δημιουργεί ανθρακικό οξύ. Ο αποχρωματισμός των κοραλλιών, που προκύπτει από αυτή τη διαδικασία, ευθύνεται για το 18% των απωλειών. Ιδιαίτερα καταστροφικές για τους υφάλους υπήρξαν οι χρονιές 1998 και 2002.
Η εξαφάνιση των κοραλλιών είναι όμως αναστρέψιμη, όπως υποστηρίζει ο Τζων Γκαν, διευθυντής του Ινστιτούτου Θαλάσσιων Επιστημών της Αυστραλίας. Τα κοράλλια θα μπορούσαν να ανακάμψουν σε βάθος χρόνου εφόσον, φυσικά, σταματήσει η διοχέτευση των λυμάτων στη θάλασσα.