Τρίτη 14 Αυγούστου 2012

«Στεγνώνουν» οι υπόγειες δεξαμενές νερού της Γης

Το 25% του παγκόσμιου πληθυσμού κινδυνεύει με λειψυδρία

Λονδίνο 
Καμπανάκι κινδύνου κρούει μια νέα έρευνα που αναφέρει ότι το 25% του πληθυσμού της Γης αντιμετωπίζει πλέον σοβαρό κίνδυνο λειψυδρίας. Πρόκειται για τους πληθυσμούς που ζουν σε... 
 περιοχές όπου βασική πηγή υδροδότησης (είτε για πόσιμο νερό είτε για τις καλλιέργειες) είναι τα υπόγεια αποθέματα νερού - οι υπόγειες δεξαμενές νερού, όπως τις χαρακτηρίζουν οι ειδικοί. Σύμφωνα με την έρευνα, ο άνθρωπος παίρνει νερό από τις υπόγειες δεξαμενές με ρυθμό πολύ ταχύτερο από εκείνον με τον οποίο το νερό αναπληρώνεται φυσικά σε αυτές.

Η μελέτη

Ερευνητές του Πανεπιστημίου McGill στο Μόντρεαλ επεξεργάστηκαν διάφορα δεδομένα και δημιούργησαν ένα παγκόσμιο μοντέλο με το οποίο υπολόγισαν την ποσότητα του υπόγειου νερού που εξάγει ο άνθρωπος από περίπου 800 υπόγειες δεξαμενές. Επίσης μελέτησαν τον ρυθμό αναπλήρωσης του νερού σε αυτές τις δεξαμενές ορισμένες εκ των οποίων εκτείνονται στο υπέδαφος περισσότερων από μια χώρες.

Τα ευρήματα

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι στις μεγαλύτερες περιοχές με καλλιέργειες στον πλανήτη (Δέλτα του Νείλου, Σέντραλ Βάλεϊ στην Καλιφόρνια, βόρειες περιοχές του Γάγγη σε Ινδία και Πακιστάν κ.α) η ζήτηση για νερό από τις υπόγειες δεξαμενές ξεπερνά τις φυσικές δυνατότητες αναπλήρωσής του. Με δεδομένο ότι τα υπόγεια αποθέματα υποστηρίζουν δάση αλλά και ψαρότοπους η απώλειά τους θα έχει εκτός των άλλων και σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

«Η υπέρ το δέον χρήση των υπόγειων δεξαμενών νερού θα οδηγήσει σε ελλείψεις τόσο στο πόσιμο νερό όσο και στο νερό που χρησιμοποιείται στις καλλιέργειες και έτσι θα υπάρξει έλλειψη τροφίμων. Θα υπάρξουν επίσης και οικολογικές επιπτώσεις»
αναφέρει ο υδρογεωλόγος Τομ Γκλίσον, επικεφαλής της έρευνας που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature».

Οι ερευνητές τονίζουν ότι αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση ορισμένες δεξαμενές θα στεγνώσουν. Επισημαίνουν όμως ότι με δεδομένο πως το 99% του φρέσκου νερού της Γης βρίσκεται στο υπέδαφος, αν ληφθούν άμεσα κάποια μέτρα και υπάρξει ορθολογική διαχείριση η σχέση ζήτησης-προσφοράς του υπόγειου νερού θα εξισορροπηθεί. tovima.gr