Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

Παγούρι αυτογεμίζεται με νερό

Ένα καινοτόμο παγούρι, που είναι σε θέση να «αυτογεμίζεται» με νερό, «παράγοντας» ποσότητα τριών λίτρων την ώρα δημιούργησε... μια εταιρεία στην Αμερική φιλοδοξώντας να καλύψει τις ανάγκες σε νερό αλλά και με στόχο την εξοικονόμηση του πολύτιμου αυτού αγαθού.

Το ιδαίτερο δε στοιχείο αυτής της συσκευής είναι ότι η δημιουργία του βασίστηκε στον τρόπο που λειτουργεί ένα έντομο που συναντάται σε αφρικανικές ερήμους, το οποίο συλλέγει υγρασία από τον αέρα και τη συμπυκνώνει σε νερό, που ακολούθως αποθηκεύει.

Πρόκειται για μια επιστήμη που επονομάζεται "βιομίμηση"

Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία NBD Nano, το παγούρι καλύπτεται εξωτερικά από υδρόφιλα και υδροφοβικά υλικά. Ένας ανεμιστήρας θα κατευθύνει τη ροή του αέρα πάνω στην επιφάνεια του παγουριού, και στη συνέχεια θα ακολουθεί συγκέντρωση της υγρασίας, συμπύκνωσή της και αποθήκευση του νερού στο εσωτερικό.

Αν και πολλά υποσχόμενο, καθώς είναι πολύ πιο "οικονομικό" ενεργειακά, δεν θα αρκεί για να καλύψει τις ανάγκες σε νερό μίας ολόκληρης κοινότητας.

Η εταιρεία φιλοδοξεί να επεκτείνει τις δραστηριότητές της και σε όλους αυτούς τους τομείς, «στοχεύοντας» σε πελάτες από χώρους όπως των ενόπλων δυνάμεων ή απλά των φίλων της εξοχής.

Στις πιθανές εφαρμογές, κατά την εταιρεία, θα μπορούσαν να περιλαμβάνονται βελτιωμένες δυνατότητες αντιμετώπισης της υγρασίες σε οικιακούς χώρους, παραγωγή νερού σε στρατιωτικές επιχειρήσεις, παραγωγή νερού σε θερμοκήπια για την υποστήριξη των φυτών και η παραγωγή νερού για χώρες του Τρίτου Κόσμου.
TROMAKTIKO