Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

Μετά τον Ασωπό, ο Σχίνος: το εξασθενές χρώμιο ξαναχτυπά την πόρτα μας


Ενώ εξακολουθεί να παραμένει ανοιχτή η πληγή των Οινοφύτων, μια νέα εστία ρύπανσης των υπόγειων υδροφορέων έρχεται στην επιφάνεια, πάλι με εξασθενές χρώμιο. Πρόκειται για την περιοχή των... Γερανείων και έχει για επίκεντρο την περιοχή του Σχίνου Λουτρακίου.
Το πρόβλημα ήρθε στην επιφάνεια μετά από μετρήσεις και ελέγχους του νερού που έγιναν από κατοίκους και οικιστές της περιοχής και έδειξαν υπερβολικές συγκεντρώσεις εξασθενούς χρωμίου τόσο σε πηγάδια της περιοχής όσο και στο νερό που χρησιμοποιείται για ανθρώπινη χρήση.  Έκτοτε, άρχισε μια έντονη προσπάθεια των πολιτών να φωτίσουν το πρόβλημα και να διαπιστώσουν τις πραγματικές διαστάσεις του. Μια προσπάθεια που, δυστυχώς, δεν έχει συναντήσει την πρέπουσα στάση του δήμου Λουτρακίου - Αγίων Θεοδώρων και της αρμόδιας δημοτικής επιχείρησης ΔΕΥΑΛ, οι οποίοι προσπαθούν να υποβαθμίσουν, αν όχι να συγκαλύψουν το πρόβλημα.
Η στάση αυτή οδήγησε στη δημιουργία της συλλογικότητας «Ενεργοί πολίτες Σχίνου», που έχει, από τα πράγματα, επωμιστεί το κύριο φορτίο της ενημέρωσης των πολιτών. Στο blog της συλλογικότητας μπορεί κανείς να παρακολουθήσει τις σχετικές εξελίξεις.
Στο πλευρό των κατοίκων του Σχίνου, βρέθηκαν, από την πρώτη στιγμή, συνεισφέροντας με τις γνώσεις και την εμπειρία τους, οι πρώτοι παθόντες, δηλαδή, οι ενεργοί πολίτες της περιοχής των Οινοφύτων, όπως και η «Πρωτοβουλία συνεννόησης για τη διαχείριση των απορριμμάτων».
Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων ενημέρωσης από τους «Ενεργούς πολίτες Σχίνου», πραγματοποιήθηκε ενημερωτική συνάντηση των κατοίκων της περιοχής, την Κυριακή 21/10/2012. Στη συνάντηση αυτή έγινε μια αναλυτική και τεκμηριωμένη προσέγγιση του προβλήματος από το Θ. Παντελόγλου (Χημικό - Μsc Βιοχημικό Μηχανικό) από το ΙΤΑΠ (Ινστιτούτο τοπικής αειφόρου ανάπτυξης Οινοφύτων).

vourkari