Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Μεγάλο δώρο για μεγάλες επιχειρήσεις... Σε βάρος του περιβάλλοντος..



Η γερμανική κυβέρνηση θα εξαιρέσει περίπου 1.550 βιομηχανικές επιχειρήσεις από τις αύξησεις του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας το 2013, αναφέρει το Spiegel.
Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Οικονομικών και Ελέγχου Εξαγωγών ενημέρωσε τις επιχειρήσεις στα μέσα Δεκεμβρίου ότι δεν θα πρέπει να πληρώσουν το ειδικό τέλος που επιβάλλεται στους πελάτες ηλεκτρικής ενέργειας για την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, βάσει του νομοθετικού σχεδίου της Κυβέρνησης για την κάλυψη του κόστους της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.
Εκτιμάται ότι οι εταιρείες θα εξοικονομήσουν
έτσι τουλάχιστον 4 δισεκατομμύρια  (5.300.000.000 δολάρια). Οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος για τους ιδιώτες καταναλωτές της ενέργειας και των μικρότερων επιχειρήσεων θα αυξηθεί κατά ένα ανάλογο ποσό.
«Είναι εκπληκτικό», δηλώνει ο Felix Mathes  αναλυτής του "Öko-Institut", μιας εταιρείας συμβούλων για την περιβαλλοντική αειφορία. «Σε πολλές περιπτώσεις το κριτήριο για την απαλλαγή των εταιρειών από τη χρέωση αυτή - η ανάγκη για τη διατήρηση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας - δεν ισχύει!», υποστηρίζει και τονίζει: «Τουλάχιστον οι μισές από αυτές τις εταιρείες δεν ανήκουν σε αυτή τη λίστα»!
Ο κατάλογος περιλαμβάνει ανθρακωρυχεία των εταιρειών RAG και Vattenfall, σφαγεία  πτηνοτροφικών επιχειρήσεων, όπως της Wiesenhof, και μια σειρά από παραγωγούς ζωοτροφών. Μεταξύ άλλων στη λίστα είναι βιομηχανίες αλλαντικών και τυριών, εργοστάσια σοκολάτας, εταιρείες ηλιακής, αιολικής ενεργείας και βιοκαυσίμων, η δημοτική εταιρεία του Μονάχου, η εταιρεία πετρελαιοειδών Exxon και ακόμη και η Bremer Tageszeitungen AG, εκδοτική εταιρεία της εφημερίδας Weser Kurier.
Η υπερβολικά "γενναιόδωρη" στα όρια του σκανδάλου, αυτή προσέγγιση της κυβέρνησης προς όφελος των μεγάλων επιχειρήσεων αποτελεί πλήγμα στην ευρύτερη κοινωνική αποδοχή της πολιτικής των ενισχύσεων υπέρ των ΑΠΕ και στην προσπάθεια κοινωνικής συναίνεσης στην κάλυψη του τεράστιου κόστους τους, υποστηρίζουν πολλοί πολιτικοί και οικονομικοί φορείς. Ενώ ο υπουργός Οικονομίας Philipp Rösler υποστηρίζει την τρέχουσα κυβερνητική πρακτική, ο υπουργός Περιβάλλοντος Peter Altmaier θέλει να μειώσει δραστικά τις εξαιρέσεις στο επόμενο έτος. Ο Altmaier έχει την υποστήριξη της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ στο θέμα αυτό: Η καγκελάριος δήλωσε μόλις την περασμένη εβδομάδα ότι δεν μπορεί να είναι αποδεκτό όλο και λιγότερες επιχειρήσεις να πληρώνουν για το κόστος της πράσινης ενέργειας. Οικονομικοί αναλυτές αλλά και σύνδεσμοι επιχειρηματιών τονίζουν από την πλευρά τους πως το κόστος των ΑΠΕ, αυξάνει κατά πολύ το κόστος παραγωγής στην Γερμανία, την στιγμή μάλιστα που η Χώρα βαδίζει προς την ύφεση, με απρόβλεπτες συνέπειες