Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2012

ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΟΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΑ ΣΟΛΩΜΟΣ ΤΕΡΑΣ ΣΥΝΤΟΜΑ ΣΤΑ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΤΩΝ ΗΠΑ- ΦΟΒΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ

Ένας γενετικά τροποποιημένος σολομός, που αναπτύσσεται με διπλάσιους ρυθμούς σε σχέση με τα συμβατικά ψάρια, ενδέχεται σύντομα να... βρίσκεται στα ράφια των αμερικανικών σούπερ μάρκετ.

Η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί να βρει καμία επιστημονική αιτιολογία για να απαγορεύσει την παραγωγή του σολομού. Συνεπώς, όπως όλα δείχνουν, το ψάρι που περιέχει επιπλέον γονίδια από άλλα δύο είδη ψαριών, θα γίνει το πρώτο μέλος του ζωικού βασιλείου που κρίνεται ασφαλές προς κατανάλωση.

Τα αυγά σολομού Ατλαντικού "AquAdvantage" αναπτύχθηκαν από την AquaBounty Technology, με έδρα τη Μασαχουσέτη. Η εταιρία ήθελε να... βρει έναν τρόπο να επιταχύνει την παραγωγή με στόχο, όπως λέει, να ανταποκριθεί στην παγκόσμια ζήτηση για θαλασσινά.

Σε προσχέδιο της αξιολόγησής της, η FDA επαναβεβαιώνει το αρχικό πόρισμά της, ότι ο σολομός δεν είναι πιθανό να βλάπτει την υγεία ή το περιβάλλον. Η τελική απόφαση θα ανακοινωθεί σε διάστημα δύο μηνών, κατά το οποίο η υπηρεσία θα δέχεται σχόλια από το κοινό.

«Σε ό,τι αφορά την ασφάλεια, η FDA συμπεραίνει ότι τα προϊόντα από σολομό AquAdvantage είναι εξίσου ασφαλή με τα προϊόντα από συμβατικό σολομό Ατλαντικού και πως υπάρχει μια σχετική βεβαιότητα ότι είναι ασφαλή προς κατανάλωση», αναφέρει η ανακοίνωση.

Πάντως ακόμη και η AquaBounty εξέφρασε την έκπληξή της, μετά την ανακοίνωση της FDA, καθώς η αρχική της αίτηση είχε προκαλέσει οργισμένες αντιδράσεις. «Μας ενθαρρύνει το γεγονός της δημοσιοποίησης της περιβαλλοντικής αξιολόγησης και ελπίζουμε η κυβέρνηση να συνεχίσει τη ρυθμιστική της διαδικασία που βασίζεται σε επιστημονικά δεδομένα», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλός της Ρόναλντ Στότις.

Πολλοί, ωστόσο, χαρακτηρίζουν το γενετικά τροποποιημένο σολομό «Φρανκεν - ψάρι». Εκφράζουν φόβους ότι, εάν «αποδράσει» στη Φύση, θα ζευγαρώσει με άγρια ψάρια υποβαθμίζοντας το γενετικό υλικό του απειλούμενου σολομού του Ατλαντικού. Η AquAdvantage επιμένει ότι τα ψάρια της - αποκλειστικά στείρα θηλυκά- θα βρίσκονται περιορισμένα σε ασφαλείς δεξαμενές στην ξηρά.

«Η στειρότητα δεν εγγυάται ότι ψάρια δεν θα διαφύγουν στη Φύση και ότι κάποια από αυτά θα είναι γόνιμα», δήλωσε στον Independent ο Πίτερ Ράιλι από την οργάνωση κατά των γενετικά τροποποιημένων προϊόντων GM Freeze. «Αμφισβητούμε επίσης το κατά πόσο θα θέλει κανείς να αγοράσει μεταλλαγμένο σολομό, ακόμη και στις Ηνωμένες Πολιτείες, εφόσον αυτός φέρει την απαραίτητη σήμανση».