Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2012

Μαθήματα οικολογίας από Σκωτσέζο αγρότη

Μαθήματα οικολογίας από Σκωτσέζο αγρότη


Ο Άλιστερ Ντόσον και η οικογένειά του περνούν τις φετινές γιορτές στη φύση, στο νέο τους αγρόκτημα. Με πολύ κόπο, κατάφεραν να κάνουν πραγματικότητα το όνειρό τους για έναν «πράσινο» τρόπο ζωής.
Καλλιεργήσιμες εκτάσεις με όλα τα απαραίτητα αγαθά της φύσης, πρόβατα, γαλοπούλες, ρυάκια. Ένα σκηνικό που θυμίζει την χαμένη Αρκαδία στη μέση της… Σκωτίας. Στο βάθος ξεπροβάλλει μία μοντέρνα κατοικία, φτιαγμένη από πέτρα, ξύλο, χώμα.

Πριν από πέντε χρόνια ο Άλιστερ Ντόσον, αγρότης στο επάγγελμα και ευαισθητοποιημένος στα ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος, ξεκίνησε να...
συλλέγει άχρηστα αντικείμενα, επιφάνειες εργασίας και άλλα υλικά από σχολεία, δημόσια κτίρια, παλιούς σιδηροδρόμους και εργοστάσια. Από το χόμπι αυτό προέκυψε και η ιδέα της δημιουργίας μίας κατοικίας με 100% ανακυκλωμένα και φυσικά υλικά. Μία ιδέα για εναλλακτική αρχιτεκτονική με όσο το δυνατό μικρότερο κόστος για το φυσικό περιβάλλον. Από το «κόνσεπτ» δεν θα μπορούσε φυσικά να λείπει και η εφαρμογή στη φάρμα αυτή αντίστοιχων μεθόδων γεωργίας και κτηνοτροφίας.

Με πρότυπο την Αφρική
Αφορμή για το όλο εγχείρημα έδωσαν τα ταξίδια της οικογένειας Ντόσον σε διάφορες αγροτικές περιοχές ανά τον κόσμο. Αυτό που τους εντυπωσίασε ιδιαίτερα ήταν η κατασκευή κατοικιών στην Αφρική, από φυσικά υλικά με βάση τις ιδιαίτερες γεωμορφολογικές και καιρικές συνθήκες της κάθε περιοχής.
Επιστρέφοντας στη Μ. Βρετανία, μελέτησε τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να κατασκευάσει μία αντίστοιχη κατοικία προσαρμοσμένη στις εκεί συνθήκες. Μετά από πολλές συναντήσεις με αρχιτέκτονες αλλά και προσωπική έρευνα σε σχετικά βιβλία και ιστοσελίδες κατέληξε στο συγκεκριμένο τύπο κατοικίας, με τοπικά υλικά και ενεργειακή αυτοτέλεια από ανανεώσιμες πηγές.

Φιλική προς το περιβάλλον κατασκευή
Το σπίτι είναι πλινθόκτιστο ενώ το «δέσιμο» του εξωτερικού τοίχου έχει γίνει με πέτρα της περιοχής. Κάποια κομμάτια προέρχονται και από λιθόστρωτους δρόμους του Εδιμβούργου, οι οποίοι ξηλώθηκαν για να κατασκευαστούν νέες γραμμές τραμ. Για το χτίσιμο χρειάστηκε και λίγο οπλισμένο σκυρόδεμα, κάτι που δεν μπορούσε να αποφευχθεί. Το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς έγινε από τον ίδιο τον ιδιοκτήτη, αφού πρώτα μαθήτευσε σε ειδικούς μηχανικούς και κατάφερε να πάρει σχετική άδεια. Με μεγάλη δυσκολία βέβαια, μιας και είχε να αντιμετωπίσει στην πορεία τεράστια γραφειοκρατία.

Το σπίτι διαθέτει φυσική μόνωση, κατασκευασμένη από άχυρα, πρόβειο μαλλί και ανακυκλωμένα λάστιχα αυτοκινήτου, εμπνευσμένη από αντίστοιχες τεχνικές που χρησιμοποιεί ο αμερικανικός στρατός. Παρά την «πράσινη» κατασκευή του, το αγροτικό αυτό σπίτι δεν υπολείπεται σε τεχνολογία και άνεση. Διαθέτει ηλεκτρικό ρεύμα από αιολική ενέργεια, ενώ θερμαίνεται φυσικά από τον ήλιο και τη μόνωση. Όσο για τα υδραυλικά, το νερό είναι ολόφρεσκο και προέρχεται από κοντινή πηγή. Φρούτα, λαχανικά αλλά και κρέας παράγονται με βιολογικό και πιο συγκεκριμένα οργανικό τρόπο.

Η οικογένεια Ντόσον σχεδιάζει σύντομα να επεκταθεί και στον αγροτουρισμό, κατασκευάζοντας αντίστοιχα καταλύματα στη γύρω περιοχή για τους κουρασμένους οδοιπόρους της σκωτσέζικης φύσης.

Πηγή: skai.gr