Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2013

Συναγερμός για το "νέφος" από την καύση ξύλων- ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ ΤΟ ΦΘΗΝΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ 100% ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ

πηγη: Κινημα Δεν Πληρωνω
Το Κίνημα Δεν Πληρώνω είχε από νωρίς προβλέψει το πρόβλημα
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών για τη θέρμανση με καυσόξυλα και ξυλόσομπες, επισημαίνοντας ότι η λύση αυτή θέτει σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών, ιδιαίτερα των μικρών παιδιών και των χρονίως πασχόντων.

«Η καύση του ξύλου αυτού με βασικό στοιχείο τον άνθρακα, προκαλεί καθημερινά ολοένα και μεγαλύτερη συγκέντρωση των αιωρούμενων μικροσωματιδίων - προϊόντων της καύσης στην ατμόσφαιρα. Ας σημειωθεί δε, ότι τα παραδοσιακά τζάκια με καυσόξυλα και οι ξυλόσομπες εκλύουν περίπου 30 φορές περισσότερα αιωρούμενα μικροσωματίδια ανά κιλό καύσιμης ύλης από έναν... σύγχρονο καυστήρα» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, «τους τελευταίους δύο μήνες, στο Μαρούσι και στο Κορωπί διαπιστώθηκε 18 φορές αύξηση των αιωρούμενων μικροσωματιδίων πάνω από το ανώτατο επιτρεπτό όριο των 50 μg/m3 (μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο αέρα). Τη ρύπανση της ατμόσφαιρας, μαζί με τα αιωρούμενα μικροσωματίδια, επιτείνουν και άλλοι τοξικά προϊόντα τη ίδιας καύσης του βιοάνθρακα όπως τα SO2, NO2, NO, CO, CO2, Pb και άλλα».

Όσον αφορά την επίδραση των αιωρούμενων μικροσωματιδίων στην υγεία του ανθρώπινου οργανισμού, τονίζεται ότι «στο ανώτερο αναπνευστικό επικάθονται τα μεγαλύτερης διαμέτρου μικροσωματίδια. Όσο πιο μικρή είναι η διάμετρός τους τόσο μεγαλύτερη είναι η διείσδυση τους στους πνεύμονες ως τις τελικές κυψελίδες. Τα πολύ μικρής διαμέτρου μικροσωματίδια, λόγω της διεισδυτικότητάς τους και λόγω των σταθερών συμπλοκών που σχηματίζουν, εισχωρούν στο εσωτερικό των κτιρίων, των σπιτιών, των κλινοσκεπασμάτων και προκαλούν πληθώρα αναπευστικών προβλημάτων από άσθμα, αλλεργικές βρογχίτιδες, αποφρακτικές πνευμονοπάθειες».

Την ίδια ώρα, συναγερμός έχει σημάνει στα υπουργεία Υγείας και Περιβάλλοντος. Ήδη το ΥΠΕΚΑ έχει συστήσει στους πολίτες τον περιορισμό σε τζάκια και ξυλόσομπες, ενώ την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί έκτακτη σύσκεψη με στελέχη και επιστήμονες από τα δύο υπουργεία, προκείμενου να εκτιμηθεί η κατάσταση.

Πηγή: real.gr