Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2013

Κρύο σκοτώνει στην Ινδία και 48°C στην Αυστραλία – Σενάρια για το Κλίμα και κόστος “διάσωσης”

  Τα ακραία κλιματικά φαινόμενα σε όλο τον κόσμο γίνονται πλέον καθημερινότητα την ώρα που οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την κλιματική αλλαγή, την άνοδο της στάθμης των ωκεανών και το λιώσιμο των πάγων της Αρκτικής.

—Δριμύ ψύχος στην Ινδία
Στον ψυχρότερο χειμώνα των τελευταίων 44 ετών δοκιμάζονται κάτοικοι της βόρειας Ινδίας, ενώ περισσότεροι από...
100 άστεγοι επί το πλείστον άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.
Στην πρωτεύουσα Νέο Δελχί καταγράφηκαν θερμοκρασίες 9,8 βαθμοί Κελσίου την Πρωτοχρονιά, οι χαμηλότερες από το 1969 που ξεκίνησαν οι μετρήσεις, ενώ αναμένονταν να φτάσουν τους 3-4 βαθμούς Κελσίου.
Η ActionAid κάνει λόγο για 107 θύματα από το κρύο, τα περισσότερα στο Ούταρ Πραντές, ενώ στο ψύχος εκτίθενται 100.000 άστεγοι στο Νέο Δελχί.
Ινδοί μετεωρολόγοι επισημαίνουν πως οι χειμώνες έχουν γίνει ψυχρότεροι τα τελευταία χρόνια στην Ινδία και αποδίδουν τις νέες κλιματικές συνθήκες στη ρύπανση από τη βιομηχανοποίηση της χώρας και στις αλλαγές στις καλλιέργειες.

—Καύσωνας στην Αυστραλία
Από την άλλη πλευρά, η Αυστραλία αντιμετωπίζει ένα οξύ κύμα καύσωνα με τις θερμοκρασίες στα νότια της χώρας, κοντά στην Αδελαΐδα να φτάνουν ακόμα και τους 48 βαθμούς Κελσίου την Παρασκευή (4/1), στην τέταρτη θερμότερη μέρα που έχει καταγραφεί.
Οι Αρχές προειδοποιούν για μεγάλο κίνδυνο πυρκαγιών στις αχανείς θαμνώδεις εκτάσεις της Αυστραλίας και καλούν τους κατοίκους να καταναλώνουν πολύ νερό και να μένουν σπίτι.

—Ρεκόρ βροχοπτώσεων στη Μεγάλη Βρετανία το 2012
Το 2012 ήταν το δεύτερο πιο βροχερό έτος στη Βρετανία από το 1910 που ξεκίνησαν οι μετρήσεις, ανακοίνωσε η μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας.
Ειδικότερα, οι συνολικές βροχοπτώσεις στη Βρετανία έφτασαν τα 1.300,7 χιλιοστά το 2012, 6,6 χιλιοστά λιγότερα από το 2000 που ήταν το πιο “υγρό” έτος.
Παράλληλα, σημειώθηκαν πολλές πλημμύρες οι οποίες έπληξαν 7000 ιδιοκτησίες το 2012.
Η βρετανική μετεωρολογική υπηρεσία αποδίδει τις αυξημένες βροχοπτώσεις στο λιώσιμο των πάγων της Αρκτικής και την αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας.
Η θερμότερη ατμόσφαιρα (αύξηση 0,7 βαθμών Κελσίου από την προβιομηχανική εποχή) αυξάνει με τη σειρά της την υγρασία κατά 4%, εξ ου και οι έντονες βροχοπτώσεις.
Μάλιστα, οι Βρετανοί μετεωρολόγοι επισημαίνουν ότι το 2013 θα μπορούσε να είναι ένα από τα θερμότερα έτη στην ιστορία με την παγκόσμια θερμοκρασία να καταγράφει αύξηση 0,57 βαθμών Κελσίου από τον μέσο όρο των 14 βαθμών.
—Σπιράλ θερμότητας
Νέα έρευνα που διενήργησε το γερμανικό Ινστιτούτο Alfred Wegener Πολικής και Θαλάσσιας Έρευνας έδειξε ότι η ηλιακή ακτινοβολία που απορροφήθηκε από τους νεοδιαμορφωμένους πάγους στην Αρκτική ήταν τρεις φορές υψηλότερη από το μέσο όρο και επέτρεψε την απορρόφηση ενέργειας κατά 50% περισσότερης από αυτή που απορροφούν οι σταθεροί “ετήσιοι πάγοι”.
Δημιουργείται κατά αυτό τον τρόπο ένα σπιράλ θερμότητας, με τα λεπτότερα παγοκαλύμματα που αντικαθιστούν τους πολυετείς πάγους να απορροφούν περισσότερη θερμότητα και ενέργεια.
Το φαινόμενο επιταχύνεται καθώς το λιώσιμο δεν λαμβάνει χώρα στην επιφάνεια αλλά και στο εσωτερικό του παγωμένου Αρκτικού ωκεανού.
Η παγωμένη επιφάνεια του Αρκτικού Ωκεανού περιορίστηκε στο πρωτοφανές στα χρονικά 24% το 2012 λιγότερο από το 50% που είχε προβλέψει το Διακυβερνητικό Πάνελ των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC).
Οι επιστήμονες του  Alfred Wegener Institute δεν κάνουν ακόμα λόγο για άνοδο της στάθμης των θαλασσών, καθώς το λιώσιμο των πάγων και η μετατροπή τους σε νερό δεν αυξάνει τη μάζα ή τον όγκο τους.
Ωστόσο, είναι ένα φαινόμενο που μπορεί να επιταχύνει την υπερθέρμανση του πλανήτη.

—Ακριβότερη η ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής
Μιλώντας για υπερθέρμανση του πλανήτη, η επίτευξη μιας συμφωνίας για το κλίμα το 2020 θα είναι πολύ ακριβότερη από μια άμεση λήψη μέτρων σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Εφαρμοσμένης Ανάλυσης Συστημάτων της Αυστρίας.
Μια δεκαετής ή εικοσαετής καθυστέρηση θα περιορίσει τις πιθανότητες ανάσχεσης της υπερθέρμανσης του πλανήτη στο όριο των 2 βαθμών Κελσίου που έχουν θεσπίσει τα Ηνωμένα Έθνη
Η άμεση διαμόρφωση της τιμής του διοξειδίου του άνθρακα, του βασικού αερίου του θερμοκηπίου, στα 30 δολάρια ανά μετρικό τόνο μεταφράζεται σε πιθανότητα 60% για την επίτευξη του στόχου.
Εάν τα μέτρα ληφθούν το 2020, η διατήρηση της ίδιας πιθανότητας θα μεταφραστεί σε τιμή του διοξειδίου του άνθρακα στα 100 δολάρια ανά μετρικό τόνο.

econews