Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

Η ανάμειξη της ιταλικής μαφίας με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

H Washington Post με ένα εκτενές ρεπορτάζ αποκαλύπτει την ανάμειξη της ιταλικής μαφίας με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας φέρνοντας στο φως δικαστικά έγγραφα, ενώ παρουσιάζει και συνεντεύξεις με αξιωματούχους που συμμετέχουν στις έρευνες.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το οποίο επικαλείται η Ναυτεμπορική, στόχος του οργανωμένου εγκλήματος δεν είναι άλλος από τις επιδοτήσεις, τις οποίες η μαφία είναι αποφασισμένοι να εξασφαλίσει με κάθε τρόπο.

Τον προηγούμενο μήνα η ιταλική αστυνομία πραγματοποίησε... μεγάλη επιχείρηση στη Σικελία εναντίον οικογενειών του οργανωμένου εγκλήματος που φέρονται τα τελευταία χρόνια να έχουν επεκτείνει τις δραστηριότητές τους στης Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

«Η ανανεώσιμη ενέργεια είναι σημαντική. Είναι μια επιχείρηση από την οποία μπορούμε να βγάλουμε τα προς το ζην», φέρεται να λέει ο επιχειρηματίας Άντζελο Σαλβατόρε στο Βιντσέντζο Φουνάρι, το ηλικιωμένο αφεντικό της οικογένειας Τζιμπελίνα, σε συνομιλία τους που υπεκλάπη.

Σύμφωνα με την Ναυτεμπορική, με βάση τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι ιταλικές αρχές, η επιχείρηση φαίνεται πως λειτουργεί ως εξής:

Οικογένειες σε συνεργασία με επιχειρηματίες βάζουν στο στόχαστρο εκτάσεις κατάλληλες για την τοποθέτηση ανεμογεννητριών ή φωτοβολταϊκών, ενίοτε εκβιάζοντας τους ιδιοκτήτες είτε να τους τις πουλήσουν είτε να τις διαθέσουν στο πλαίσιο συμφωνίας εκμίσθωσης για πολλά χρόνια. Στη συνέχεια, στρέφονται σε διεφθαρμένους τοπικούς αξιωματούχους, τους οποίους και «λαδώνουν» για να επισπεύσουν την έκδοση αδειών, μια διαδικασία που υπό άλλες συνθήκες θα έπαιρνε 3-6 χρόνια. Στην τελική φάση, προσεγγίζουν ξένους επενδυτές, μέσω των οποίων αποκτούν πρόσβαση στις κυβερνητικές επιδοτήσεις για έργα ΑΠΕ.

«Η Κόζα Νόστρα προσαρμόζεται, αποκτά πιο προηγμένη τεχνογνωσία σε νέους τομείς, όπως οι ΑΠΕ, οι οποίες έχουν γίνει επικερδέστερες λόγω των κυβερνητικών επιδοτήσεων», δήλωσε στη Washington Post η Τερέζα Μαρία Πριντσιπάτο, αντιεισαγγελέας στο Παλέρμο, αρμόδια για την αστυνομική δύναμη κατά της Μαφίας. «Το πρόβλημα επισκιάζει τη βιομηχανία ανανεώσιμης ενέργειας της χώρας μας.»

Στο πλαίσιο της επιχείρησης στη Σικελία, όπου παρατηρείται η μεγαλύτερη διείσδυση των «οικογενειών» στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, οι αρχές προχώρησαν στην κατάσχεση των 10 από τα 30 αιολικά πάρκα του νησιού, καθώς και κάποιων φωτοβολταϊκών πάρκων. Παράλληλα, «πάγωσαν» περιουσιακά στοιχεία ύψους άνω των 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων και συνέλαβαν 12 φερόμενους ως «εγκεφάλους» του οργανωμένου εγκλήματος, διεφθαρμένους αξιωματούχους και επιχειρηματίες που φέρονται να εμπλέκονται στη μεγάλη απάτη. Οι έρευνες έχουν τώρα επεκταθεί σε άλλες περιοχές της Ιταλίας, όπου οι ανανεώσιμες πηγές ενδέχεται να φέρουν τη «σφραγίδα» της Μαφίας, καταλήγει το δημοσίευμα της Ναυτεμπορικής, επικαλούμενο το ρεπορτάζ της Washington Post.

* Διαβάστε εδώ ολόκληρο το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της Washington Post.