Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013

Βρετανία: Μικροτσίπ σε όλους τους σκύλους μέχρι το 2016

Βρετανία: Μικροτσίπ σε όλους τους σκύλους μέχρι το 2016

Το πείραμα στα ζωα πριν εφαρμοστεί στους ανθρώπους

Οσοι ιδιοκτήτες αρνηθούν θα βρίσκονται αντιμέτωποι με πρόστιμα μέχρι 600 ευρώ

Περίπου το 60% των 8 εκατομμυρίων σκυλιών που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν ήδη μικροτσίπ.



Ολοι οι ιδιοκτήτες σκύλων στη Βρετανία από τον Απρίλιο του 2016 θα είναι υποχρεωμένοι να τοποθετούν μικροτσίπ στα κατοικίδιά τους, στο πλαίσιο της προσπάθειας της κυβέρνησης να...
μειωθεί ο αριθμός των αδέσποτων και να αυξήσει την υπευθυνότητα των αφεντικών τους.

Τα μικροτσίπ, που έχουν μέγεθος λίγο μεγαλύτερο από ένα κόκκο ρυζιού και τοποθετούνται κάτω από το δέρμα του σκύλου στο σημείο ανάμεσα στις ωμοπλάτες τους, θα περιέχουν τα στοιχεία των ιδιοκτητών. Οσοι ιδιοκτήτες αρνηθούν να το χρησιμοποιήσουν θα βρίσκονται αντιμέτωποι με πρόστιμα ύψους έως 600 ευρώ.

«Είναι ντροπή σε ένα έθνος φιλόζωων χιλιάδες σκυλιά να περιπλανώνται στους δρόμους ή να καταλήγουν σε κυνοτροφεία επειδή δεν μπορεί να βρεθεί ο ιδιοκτήτης τους. Είμαι αποφασισμένος να βάλω ένα τέλος σε αυτό, καθώς και να κάνω κάτι για να μειωθεί η πίεση στις οργανώσεις και τα δημοτικά συμβούλια που αναζητούν νέα στέγη για τους αδέσποτους σκύλους», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Οουεν Πάτερσον. Και πρόσθεσε: «110.000 σκύλοι χάνονται ετησίως, για το λόγο αυτό η τοποθέτηση μικροτσίπ είναι μία απλή λύση που διευκολύνει τον εντοπισμό του κατοικίδιού τους αν χαθεί ή κλαπεί».

Υπολογίζεται ότι η λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών που ασχολούνται με κάθε τρόπο με τα αδέσποτα σκυλιά κοστίζει πάνω από 70 εκατ. ευρώ στους φορολογούμενους και τις φιλοζωικές οργανώσεις.

Η τοποθέτησή του μικροτσίπ από ειδικό κτηνίατρο θα κοστίζει από 25 ως 35 ευρώ, ωστόσο κάποιες φιλοζωικές οργανώσεις προσφέρουν την τοποθέτησή τους δωρεάν.

Στις γάτες δεν θα ισχύει αυτό το μέτρο αφού θεωρούνται πιο ανεξάρτητα ζώα και μπορούν να επιβιώνουν πιο εύκολα στους δρόμους. 
 
 http://www.tovima.gr/