Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013

Ήπειρος: περιβαλλοντική βόμβα από τον ΧΥΤΑ στο Καρβουνάρι Παραμυθιάς

Ως μια ξέχειλη δεξαμενή τεραστίων διαστάσεων η οποία απειλεί να βάλει σε κίνδυνο όλη την πεδιάδα της Παραμυθιάς και του Φαναρίου, χαρακτηρίζουν τον ΧΥΤΑ Καρβουναρίου οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής, εκφράζοντας την έντονη ανησυχία τους για την κατάσταση που επικρατεί στον ΧΥΤΑ σήμερα.
Οι κάτοικοι θα πραγματοποιήσουν ανοιχτή συγκέντρωση την ερχόμενη Τρίτη 12 Φεβρουαρίου στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δήμου Σουλίου για το συγκεκριμένο θέμα και καλούν τους αρμόδιους φορείς να αναλάβουν άμεσα τις ευθύνες τους αφού η όλη κατάσταση στο Καρβουνάρι εξελίσσεται σε περιβαλλοντική βόμβα.
«Μέρα με τη μέρα τα...
μελετητικά, κατασκευαστικά και διαχειριστικά λάθη και παραλείψεις, που έχουν διαπραχθεί στο συγκεκριμένο έργο, βγαίνουν την επιφάνεια με όλο και πιο δραματικό τρόπο. Προχτές ήταν ο αγωγός που ξέβραζε τα στραγγίσματα στο ρέμα που καταλήγει στο Κωκκυτό, χτες οι δείκτες που έδειχναν μεγαλύτερη ρύπανση των στραγγισμάτων στην έξοδο της δήθεν επεξεργασίας τους και η παράνομη μεταφορά τους στην Πάργα, σήμερα το πλημμύρισμα και ίσως το ξεχείλισμα του σούπερ ρυπογόνου μείγματος, αύριο ποιος ξέρει τι έπεται και ποιο άραγε θα είναι το περιβαλλοντικό και κοινωνικό αντίτιμο που θα πληρωθεί όχι από άλλους, αλλά από εμάς τους ίδιους.»αναφέρουν οι κάτοικοι υπογραμμίζοντας ότι το θέμα αντιμετωπίζεται με εξωφρενική ψυχραιμία από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
Οι ίδιοι κάνουν λόγο για ασυδοσία των σημερινών υπευθύνων η οποία τρέφεται και γιγαντώνεται από την «ντε φάκτο» ατιμωρησία σημειώνοντας ότι :
«Είναι πλέον καιρός να ανακόψουμε αυτή την καταστροφική πορεία και τον απαράδεκτο περιφερειακό σχεδιασμό που την δημιουργεί και την καθοδηγεί. Διαφορετικά είναι σίγουρο ότι συνεχώς θα επιβεβαιώνεται με όλο και πιο δραματικό τρόπο, αυτό που έχει καταγγελθεί πολλαπλές φορές : ότι η όλη κατάσταση στο Καρβουνάρι εξελίσσεται σε περιβαλλοντική βόμβα, που κάποια στιγμή θα σκάσει με τραγικές συνέπειες σε όλη την περιοχή μέχρι τις εκβολές του Αχέροντα στην Αμμουδιά.
• Υπήρχε και θα εξακολουθεί να υπάρχει η ανάγκη για λογοδοσία των υπεύθυνων για την τραγική κατάσταση του ΧΥΤΑ Καρβουναρίου, που απειλεί ανοιχτά πλέον τον τόπο μας.
• Υπήρχε και θα εξακολουθεί να υπάρχει η ανάγκη για μια ουσιαστική και δραστική παρέμβαση για τον εξορθολογισμό της διαχείρισης απορριμμάτων και της λειτουργίας του ΧΥΤΑ ΚΑρβουναρίου, με πρώτο και άμεσο μέτρο την διακοπή υποδοχής απορριμμάτων με προέλευση εκτός του Δήμου Σουλίου.
• Υπήρχε και θα εξακολουθεί να υπάρχει η ανάγκη για έναν έλεγχο ανοιχτό στην κοινωνία για τον ΧΥΤΑ Καρβουναρίου, που έχει περάσει στα χέρια ενός εντελώς αναξιόπιστου ΦοΔΣΑ και μιας ιδιωτικής εταιρίας, που δεν φαίνεται να μπορεί να τον ελέγξει.
Αυτές οι επείγουσες ανάγκες δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν από μεμονωμένες ατομικές παρεμβάσεις, όπως αυτές που έφεραν το Σώμα των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος για να δικαιώσει τις χρόνιες καταγγελίες μας.
Αυτές οι ανάγκες μπορούν να εξυπηρετηθούν μόνο υπό την πίεση ενός δημοκρατικού μετώπου, που παρά τα επανειλημμένα σκάνδαλα στο ζήτημα, εξακολουθεί μέχρι σήμερα να είναι το μεγάλο ζητούμενο.
Οι άνθρωποι αυτής της Θεσπρωτικής γωνιάς, είτε από την μεριά του πολύπαθου Καρβουναρίου, είτε από την κύρια λεκάνη απορροής του ΧΥΤΑ στην μεριά του Κωκκυτού, οι οποίοι αναγνωρίζουν τους κίνδυνους που εγκυμονούνται από την ασυδοσία με την οποία κάποιοι χειρίζονται το ζήτημα των απορριμμάτων, πρέπει άμεσα να συντονίσουν τις δράσεις τους».
Την ίδια στιγμή το θέμα του προϋπολογισμού κυριάρχησε στην συνεδρίαση του Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων της 2ης Διαχειριστικής Ενότητας η οποία πραγματοποιήθηκε στην Παραμυθιά με τη συμμετοχή από πλευράς του Δήμου Πρέβεζας, του αντιδημάρχου καθαριότητας Ευάγγελου Ροπόκη και του εντεταλμένου δημοτικού συμβούλου Κοσμά Κορωναίου.
Όπως τόνισε ο κ .Κορωναίος , η σύνταξη του προϋπολογισμού αποτελεί πλέον εργαλείο διαχείρισης των οικονομικών κάθε οργανισμού.
«Μείζον θέμα αποτελεί το τι μέλλει γενέσθαι με τους υπάρχοντες ΧΥΤΑ και ποιος είναι ο προγραμματισμός για το μέλλον» συνέχισε ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν βλέπω φως στο τούνελ αφού σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο δεν υπάρχει ξεκάθαρο τοπίο για την αντιμετώπισης της διαχείρισης των απορριμμάτων συνετά και ορθολογικά».
Καταλήγοντας δε ο κ. Κορωναίος επεσήμανε ότι η προσπάθεια συνεχίζεται με στόχο το συμφέρον των πολιτών και την παρέμβαση του Δήμου με όποιον τόπο αυτή μπορεί να γίνει.
Για την σημασία του προϋπολογισμού και τις περικοπές που έχουν γίνει μίλησε και ο αντιδήμαρχος καθαριότητας Ευάγγελος Ροπόκης.
Όπως τόνισε ο κ.Ροπόκης ανάμεσα σε άλλα συζητήθηκε η μείωση της αντιμισθίας του προέδρου του Φορέα καθώς και το θέμα της τακτοποίησης των οφειλών των Δήμων που μεταφέρουν και εναποθέτουν στον ΧΥΤΑ Καρβουναρίου τα απορρίματά τους.
Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο το κόστος είναι μεγάλο και ζητούμενο παραμένει πάντα το να βρεθούν τρόποι έτσι ώστε Δήμοι και δημότες να επιβαρυνθούν το λιγότερο δυνατό από την όλη διαδικασία.


Πηγή atpreveza