Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Καρχαρίας πέθανε στη διάρκεια γυρίσματος διαφημιστικού σποτ

Ο θάνατος του ζώου προκάλεσε την οργή των φιλοζωικών οργανώσεων

Την οργή των φιλοζωικών οργανώσεων στις ΗΠΑ έχει προκαλέσει ο θάνατος, λόγω υπερβολικού στρες, καρχαρία που χρησιμοποιήθηκε για διαφήμιση της αλυσίδας καταστημάτων Kmart.

Ο καρχαρίας πέθανε σε εξωτερική πισίνα στο Λος Άντζελες, λίγες ώρες μετά τη μεταφορά του από τη Νέα Υόρκη.

Ο λευκοπτέρυγος καρχαρίας, μήκους 1,5 μέτρων, παρουσίασε τα ...πρώτα σημάδια στρες όταν οι ηθοποιοί άρχισαν να πηδούν στην πισίνα.

Αμέσως οι φροντιστές του έκαναν ένεση ανδρεναλίνης, του χορήγησαν οξυγόνο και τον απομάκρυναν από την πισίνα, ωστόσο πέθανε το απόγευμα της ίδιας ημέρας.

Η οργάνωση American Humane Association (Aha), που είναι υπεύθυνη για την προστασία των ζώων κατά τη διάρκεια τηλεοπτικών γυρισμάτων, ανέφερε ότι είχαν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια του καρχαρία, ενώ διέκοψε τα γυρίσματα μια ώρα μετά τις πρώτες ενδείξεις στρες.

Μετά το περιστατικό η φιλοζωική οργάνωση PETA έστειλε επιστολή στην Kmart, ζητώντας από την εταιρεία να σταματήσει να χρησιμοποιεί ζώα για τις διαφημίσεις της.

«Για άλλη μια φορά φάνηκε ότι κανείς δεν προστατεύει τα ζώα από την εκμετάλλευση, τα βασανιστήρια και τον θάνατο», τόνισε σε δηλώσεις της η Lisa Lange, αντιπρόεδρος της ΡΕΤΑ.

Σε άλλη επιστολή της προς την οργάνωση American Humane Association (AHA) η ΡΕΤΑ ανέφερε: «Οι καρχαρίες είναι ευαίσθητα ζώα που, σε συνθήκες αιχμαλωσίας, χρειάζονται εξειδικευμένο και ελεγχόμενο περιβάλλον. Δεδομένης της εξαιρετικά ευαίσθητης φύσης του είδους γιατί η AHA ενέκρινε τη μεταφορά και τη χρήση του καρχαρία»;