Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

Το επεξεργασμένο κόκκινο κρέας «ύποπτο» για πρόωρους θανάτους

  Για πρόωρους θανάτους ενοχοποιείται, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης, το επεξεργασμένο κρέας, όπως για παράδειγμα τα...
λουκάνικα, το ζαμπόν, το μπέικον κλπ.
«Συνολικά εκτιμούμε ότι το 3% των πρόωρων θανάτων ετησίως θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν οι άνθρωποι κατανάλωναν λιγότερα από 20 γραμμάρια επεξεργασμένου κρέατος ημερησίως», ανέφερε σε δηλώσεις της η Δρ. Sabine Rohrmann, επικεφαλής της μελέτης, η οποία δημοσιεύθηκε στο βρετανικό επιστημονικό περιοδικό «BMC Medicine».
Σημειώνεται ότι ένα χοτ ντογκ περιέχει 50 με 70 γραμμάρια επεξεργασμένου κρέατος.
Στην έρευνα, που διήρκεσε 13 χρόνια, συμμετείχαν 448.568 άνδρες και γυναίκες από 10 ευρωπαϊκές χώρες, ηλικίας 35 με 69 ετών, οι οποίοι συμπλήρωναν ερωτηματολόγια για το καθημερινό τους διατροφολόγιο.
Όπως διαπιστώθηκε, οι άνθρωποι που κατανάλωναν επεξεργασμένο κρέας είχαν 44% περισσότερες πιθανότητες για πρόωρο θάνατο, με τον κίνδυνο να αυξάνεται ακόμα περισσότερο όταν μεγάλωνε και η μερίδα.
Παράλληλα, η έρευνα έδειξε ότι η κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος αύξανε τον κίνδυνο για θάνατο από καρδιακά προβλήματα κατά 72% και θάνατο από καρκίνο κατά 11%.
Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι είναι δύσκολο να εξαχθούν συμπεράσματα για τις επιπτώσεις του επεξεργασμένου κρέατος, καθώς είναι πολυάριθμοι οι παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία, όπως για παράδειγμα το κάπνισμα, η άσκηση, η κατανάλωση αλκοόλ κλπ.
Ωστόσο υποστηρίζουν ότι το μέγεθος του δείγματος τους βοήθησε να απομονώσουν το κρέας από τους υπόλοιπους παράγοντες.
Άλλο ένα σημαντικό συμπέρασμα που προέκυψε είναι ότι η κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος συνδέεται και με άλλες «μη υγιεινές» συνήθειες.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι, στο πλαίσιο της έρευνας, οι άνθρωποι που κατανάλωναν περισσότερο επεξεργασμένο κρέας ήταν πιθανότερο να καπνίζουν. Επίσης, οι άντρες που έτρωγαν πολύ κρέας κατανάλωναν και μεγαλύτερες ποσότητες αλκοόλ.

econews