Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

Χιλιόποδα που φωσφορίζουν ανακαλύφθηκαν στο Αλκατράζ

xiliopoda-alkatraz-97666 Χιλιόποδα που φωσφορίζουν ανακαλύφθηκαν τον περασμένο Φεβρουάριο στο Αλκατράζ, στο πλαίσιο ερευνών για τον πληθυσμό των αρουραίων στο νησί.
Για τις ανάγκες της έρευνας, το προσωπικό της αμερικανικής Υπηρεσίας Εθνικών Πάρκων τοποθέτησε δολώματα με φθορίζον μη-τοξικό χρώμα, το οποίο καταλήγει στα ούρα και τα περιττώματα των ζώων, στις περιοχές που τρέφονται συνήθως οι αρουραίοι.
Στη συνέχεια οι ερευνητές σάρωσαν το έδαφος με...
υπεριώδεις ακτίνες τις βραδινές ώρες. Η λάμψη από τη φθορίζουσα ουσία υποτίθεται ότι θα «πρόδιδε» τους αρουραίους ωστόσο αντί για τρωκτικά οι επιστήμονες ανακάλυψαν χιλιόποδα που φωσφορίζουν.
Για να διαπιστώσουν αν τα χιλιόποδα έλαμπαν επειδή ήρθαν σε επαφή με το φθορίζον χρώμα οι επιστήμονες εξέτασαν και άλλα άτομα του είδους σε διαφορετικές περιοχές και ανακάλυψαν ότι τη νύχτα είχαν το ίδιο φωτεινό χρώμα.
Αυτά είναι τα πρώτα «φθορίζοντα» χιλιόποδα που ανακαλύφθηκαν στο Αλκατράζ. Άλλα επτά είδη χιλιόποδων που φωσφορίζουν έχουν ανακαλυφθεί στην Καλιφόρνια. Τα συγκεκριμένα αρθρόποδα «εκπέμπουν» φως από το σώμα τους σαν πυγολαμπίδες για να τρομάξουν τους θηρευτές.